Karczek z jabłkiem i cebulą na obiad. Jest mięciutki i soczysty

26 czerwca 2024, dodał: Małgorzata Kopeć

Smakosze mięsnych smaków z pewnością będą zadowoleni z tego dania, którego głównym składnikiem jest karkóweczka. Mięso rozpływa się w ustach dzięki takim dodatkom jak cebula, czosnek i jabłko. Bardzo ważne jest, aby wybrać mięso od lokalnego dostawcy i zakupić produkt polski. Można postarać się udać do pobliskiego sklepu mięsnego i zapytać o źródło jego pochodzenia. Kupowanie w dużym markecie może nie jest najlepszym pomysłem w tym przypadku.

Karkówka to część mięsa wieprzowego pochodząca z odcinka szyjnego. Z karkówki można przyrządzić wiele mięsnych potraw takich jak pieczeń, sznycle, rolady, kotlety, szaszłyki, ale chyba najbardziej ceniona jest w sezonie grillowym. Karkówka jest poprzerastana tkanką tłuszczową i to właśnie ten fakt powoduje, że jest hitem grillowym, ale też świetnie nadaje się do duszenia i gotowania. Niektórzy są zwolennikami przygotowywania z niej wędzonek, np. baleronu. Karkówka właściwie przyrządzona powinna być miękka i soczysta. Do pieczonej karkówki możemy dodać przeróżne ulubione dodatki takie jak, np. cebulę, czosnek, majeranek czy owoce takie jak jabłka, śliwki suszone, gruszki a nawet banany. Karczek lubi towarzystwo wyrazistych w smaku przypraw, nie wystarczy pieprz i sól.

Warto do niej dodawać czosnek, tymianek, słodką lub ostrą paprykę, majeranek lub oregano. Podczas duszenia czy gotowania dodajemy klasycznie i tradycyjnie ziele angielskie i liść laurowy.  Jeśli przygotowujemy to mięso na sposób orientalny warto do niego dodać curry, kmin rzymski, goździki, cynamon oraz przyprawę curry. Na rynku dostępne są też gotowe marynaty do przygotowywania karczku na grillu, ich bazą stanowi głównie sos pomidorowy, keczup, musztarda i przyprawy. Niektórzy koneserzy tego mięsa przygotowują je w piwie lub winie, Tak więc możliwości obróbki tego mięsa jest naprawdę wiele.

karczek z jabłkami

 

Duszony karczek z jabłkiem i cebulą

kilogram karczku

3 jabłka

3 cebule

tłuszcz do smażenia

przyprawy: sól, pieprz, tymianek, szczypta cynamonu, papryka słodka

Do rondla wlewamy tłuszcz (może być smalec, olej rzepakowy). Rozgrzewamy mocno, kroimy w plastry karczek, układamy na rozgrzanym tłuszczu i przesmażamy po kilka minut z każdej strony do zrumienienia. Zdejmujemy mięso z patelni. Na tym samym tłuszczu podsmażamy jabłka w skórce, pokrojone w większą kostkę oraz cebulę pokrojoną w piórka. Smażymy kilka minut, dodajemy mięso i przyprawy, podlewamy odrobiną bulionu lub wody i dusimy na małym ogniu około 1,5 godziny do momentu, aż mięso będzie bardzo miękkie. Mięso podajemy z dodatkiem puree z ziemniaków, ryżem lub kaszą i ulubioną surówką np: mizerią, sałatą ze śmietaną, buraczkami, kapustą itp.