Kapuśniak na kurczaku
Czas : 1 godzina
1/2 kurczaka
¼ małej główki kapusty
2 marchewki
1 pietruszka
1/8 selera
½ pory
4 średnie ziemniaki
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
2 łyżeczki kminku
1 łyżka usiekanego koperku
1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
2 kostki bulionu drobiowego Knorra
1,2 litra wody
Kurczaka podzielić na kawałki. Kapustę pokroić w kwadratowe kawałki, a ziemniaki w kostkę. Marchew, pietruszkę, seler, ziemniaki obrać. Porę oczyścić. 1 marchewkę pokroić w talarki. Do garnka włożyć kurczaka, kapustę, warzywa, pokrojone ziemniaki i marchew w talarkach. Zalać wodą. Dodać przyprawy (ziele angielskie, liście laurowe, kminek, kostki bulionowe). Gotować na średnim gazie przez 45-60 minut. Wyjąć mięso i warzywa (pokrojona marchew zostaje). Obrane mięso z kurczaka podzielić na kawałki i dodać do zupy (bez skóry). Wsypać koperek. Doprawić. Na talerzach posypać natką pietruszki.