Kacze udka w pomarańczach

Avatar photo
13 grudnia 2022,
dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Lubisz i cenisz drób? Skosztuj naszych pysznych udek kaczych w cytrynowej nucie i dobitną domeną przyprawowych akcentów. Kacze mięso to dobre źródło białka, fosforu, żelaza, potasu oraz witamin z grupy B. Zawiera jednak więcej tłuszczu niż mięso kurczaka i jest bardziej kaloryczne (100 g kaczego mięsa to 240 kcal).. Udka serwujemy z ryżem lub kaszą bulgur.

kaczka z pomarańczą

składniki:

6 kaczych udek

2 pomarańcze

2 łyżeczki suszonego majeranku

gałązka rozmarynu

1/2 łyżeczki suszonego cząbru

pół główki czosnku przekrojonego na pół

2 ząbki czosnku

sól, pieprz

 

Udka myjemy, suszymy, nacieramy pieprzem, solą i majerankiem, dodajemy cząber i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Z jednej pomarańczy wyciskamy sok, druga kroimy w grubsze plastry. Sokiem polewamy udka, odstawiamy na 12 godzin do lodówki.

Po tym czasie udka wkładamy do rękawa do pieczenia wraz z marynatą, pomarańczami, połówkami czosnku.

Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni C.  Pieczemy udka około 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni C i pieczemy drugie 30 minut.



FORUM - bieżące dyskusje

Reportaże, książki oparte na faktac…
Fajne książki reportażowe o wschodniej Polsce ma wydawnictwo Paśny Buriat. Łączą opisy przyrody...
Klasyka literatury - do czego wraca…
Ja lubię wrócić do "Nocy i dni"...
ulubione filmy
Ja zawsze oglądam "Jak rozpętałem II wojnę światową" - Marian Kociniak to mistrz aktorstwa...
Na jakim filmie ostatnio byłaś w ki…
"Fenicki układ" - ciekawy film z wątkami biznesowymi i kryminalnymi ,które łączą się w...