Jogurt, skyr, kefir czy maślanka? Wybierz swojego nabiałowego bohatera

6 marca 2025, dodał: Marta Dasińska

Popularne napoje mleczne, jak jogurt, skyr, kefir i maślanka, odgrywają ważną rolę w diecie człowieka. Dostarczają cennych składników odżywczych, m.in. takich jak białko, wapń czy probiotyki. Jednak właśnie wartość odżywcza obok konsystencji, to główne różnice pomiędzy tymi produktami. Czy wiesz po jakie produkty mleczne i kiedy warto sięgać? I dlaczego warto znać podstawowe różnice między nimi? To naprawdę warto wiedzieć, bowiem każdy z tych produktów jest czymś innym i nie są swoimi zamiennikami, jak czasami można (niestety) przeczytać.

kefir
Opowieść zaczniemy zatem od podstawowych informacji o kolejnych znanych dobrze produktach. Jogurt powstaje w wyniku fermentacji mleka przez specyficzne szczepy bakterii, które przekształcają laktozę (cukier mleczny) w kwas mlekowy, co nadaje jogurtowi charakterystyczny, lekko kwaśny smak oraz gęstą konsystencję. Główne składniki jogurtu to: białko, probiotyki (żywe kultury bakterii) oraz witaminy i minerały (m.in. wapń, witamina B12, ryboflawina oraz fosfor). Skyr to ser, ponieważ jego produkcja wymaga użycia zarówno bakterii fermentacyjnych, jak i niewielkiej ilości podpuszczki. Ma kremową, gęstą konsystencję i delikatnie kwaskowaty, łagodny smak. Skyr zawiera więcej białka niż standardowy jogurt i jest niemal beztłuszczowy.
Kefir powstaje w wyniku fermentacji mleka przez mieszankę bakterii mlekowych i drożdży, zawartych w tzw. ziarnach kefiru. Jest bogaty w probiotyki, które wspierają zdrowie układu trawiennego i wzmacniają odporność (większa różnorodność kultur bakterii niż w jogurcie), zawiera też wapń, magnez, witaminy z grupy B oraz witaminę K2. Ma lekko gazowaną konsystencję i zdecydowanie kwaskowaty smak. Maślanka to natomiast produkt uboczny, który powstaje podczas produkcji masła. Charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu i lekko kwaśnym smakiem, zdecydowanie delikatniejszym niż kefir czy jogurt Dostarcza głównie wapnia oraz witamin z grupy B, które wspierają zdrowie kości i układu nerwowego.
maślanka

Kefir zawiera najwięcej korzystnych dla zdrowia bakterii, jest zatem idealny dla wzmocnienia odporności, łagodzenia dolegliwości trawiennych oraz dla obniżenia poziomu cholesterolu. Wspomaga oczyszczanie organizmu z niestrawionych resztek pokarmowych i toksyn oraz pobudza perystaltykę jelit, dlatego bardzo przydatny jest dla osób cierpiących na zaparcia. Jest też zalecany w chorobach wirusowych (opryszczka, półpasiec. AIDS) oraz w zespole przewlekłego zmęczenia. Ciekawostką jest, że w składzie kefiru naturalnego znajduje się też niewielka ilość alkoholu (dawka ta waga się między 0,08 – 2%). Kefir jest zalecany do spożywania w trakcie i po kuracji antybiotykowej.

Najwięcej białka znajdziemy w skyrze oraz jogurcie. Jogurty naturalne i skyr doskonale sprawdzają się w przypadku osób trenujących siłowo, biegaczy, pływaków, uprawiających sporty wyczynowe. Skyr jest idealnym wyborem dla osób, które regularnie trenują siłowo i często włączają go do pierwszego posiłku po zakończeniu ćwiczeń, aby poprawić regenerację organizmu i pobudzić rozwój muskulatury. Dla osób, którym zależy na większej podaży białka, a mniejszym spożyciu tłuszczy, skyr będzie bardziej odpowiedni niż jogurt. Produkty te sprawdzają się też jako wartościowa przekąska w czasie pracy. Mogą też zastąpić śmietanę czy jogurt w roli dodatku do sałatek, zupsosów oraz bazy różnych dipów. Przekąska w postaci produktu mlecznego o wysokiej zawartości białka poprawia kontrolę apetytu, zwiększa uczucie sytości i zmniejsza spożycie energii w kolejnych posiłkach.

skyr

Natomiast maślanka to napój orzeźwiający, niskokaloryczny idealny dla osób na diecie redukcyjnej. Jest to produkt dietetyczny, ponieważ zawartość tłuszczu zwykle nie przekracza 1%. Jest lekka i świetnie sprawdza się w letnie, upalne dni, gdy słońce doskwiera nam szczególnie mocno. Jest nieco mniej gęsta od kefiru, co sprawia, że może być lepsza do spożywania w postaci napojów mlecznych lub dodatku do przepisów kulinarnych. Tradycyjna zupa pomidorowa z dodatkiem maślanki staje się bardziej kremowa i delikatnie kwaśna. Maślanka nadaje zupie lekkości i orzeźwiającego smaku, dodając nowego wymiaru nawet tradycyjnej zupie pomidorowej.

Niepodważalnym faktem i podobieństwem jest fakt, że wszystkie produkty mleczne spożywane zwłaszcza w okresie dzieciństwa znacząco zwiększają zawartość składników mineralnych w kościach. Co ciekawe, witaminy z grupy B występujące w produktach mlecznych czuwają nad prawidłowym funkcjonowaniem układu nerwowego, uspokajają, a także zwalczają bezsenność.



FORUM - bieżące dyskusje

Inhalacje
Jesteśmy w końcu po leczeniu i mam nadzieję, że w to już naprawdę koniec...
Leczenie kanałowe zębów w Warszawie…
Co do leczenia kanałowego zębów mam nieco wątpliwości czy aby powinno się...
Ładowanie aut elektrycznych - gdzie…
Ostatnio zauważyłam, że przy marketach są masowo instalowane takie stacje, można iść...
Najbliższa przyszłość...
U mnie najbliższa przyszłość to załatwienie ważnych spraw formalnych, muszę z tym zdążyć przed majem.