Jesień to czas, gdy kuchnia pachnie cynamonem, pieczonymi jabłkami i świeżo zebranymi warzywami. To również idealny moment, by poeksperymentować z przekąskami, które łączą smak i zdrowie. Kolorowe dynie, chrupiące jabłka, słodkie gruszki i korzenne przyprawy mogą zamienić zwykłe podjadanie w małe kulinarne święto.
Warto sięgnąć po te naturalne skarby jesieni, by przygotować coś wyjątkowego – zarówno na wieczór z rodziną, jak i na spotkanie z przyjaciółmi. Tym razem prezentujemy Wam pomysłowe przepisy na jesienne przekąski, które rozgrzeją, poprawią humor i zachwycą każdego smakosza.

Pieczone jabłko
Co kupić?
- 1 duże jabłko
- 4 łyżki twarożku chudego
- suszona żurawina
- 2 łyżki ulubionej mieszanki musli ( płatki owsiane, goja, rodzynki, otręby pszenne)
- 1 łyżeczka gorzkiego kakao
- odrobina miodu
Przygotowanie:
Jabłko przekrój na pół i wydrąż środek lub wydrąż środek z całego jabłka i zostaw tylko odkrojony czubek do przykrycia jabłka. Forma jest dowolna, w zależności od upodobań. Następnie należy zmieszać twarożek z ulubioną mieszanką musli. Nadzienie dodaj do jabłek i polej je odrobiną miodu. Piecz je przez 25 minut w 180 stopniach. Przed samym podaniem posyp jabłka kakao.

Żółty koktajl
Co kupić?
- jogurt naturalny 180 g
- awokado ¼ szt. (ok. 60 g)
- kiwi 1 szt.
- cytryna 2 plasterki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki obierz ze skórki i zblenduj.

Popcorn z chili i cynamonem
Co kupić?
- suszone papryczki chili – 1-2 szt.
- cukier – 100 g
- mielony cynamon – 1 szczypta
- olej – 3 łyżki
- suszone ziarna kukurydzy – 75 g
Przygotowanie:
Chili utrzyj w moździerzu i wymieszaj z cukrem i cynamonem. Na rozgrzany olej w rondelku wrzuć kukurydzę i przykryj. Zmniejsz ogień w momencie pękania kukurydzy. Czasami potrząśnij rondlem, aby się popcorn nie przypalił. Następnie na patelni należy roztopić cukier z dodatkiem 4 łyżek wody. Smaż czasu skarmelizowania się cukru czyli uzyskania brązowego koloru. Teraz dodaj popcorn , wymieszaj całość i gotowe.

Owsiane ciasteczka
Co kupić?
- 2 dojrzałe banany
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- odrobina sezamu, pestek dyni, pestek słonecznika
- łyżka miodu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmieszaj ze sobą, uformuj ciasteczka i piecz je przez 15 minut w 180 stopniach.

Dynia z batatami
Co kupić?
- 300 g dyni
- 1 duży batat
- 1 cebula czerwona
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Batata obierz i pokrój na kawałki. Cebulę należy pokroić na ćwiartki. Dynię po obraniu należy pozbawić pestek, a miąższ z kolei pokroić w kostkę. Warzywa ułóż na blaszce, dodaj przyprawy i polej je oliwą z oliwek. Piecz w 200 stopniach przez 30 minut. Pamiętaj, aby w połowie obrócić warzywa.

Pieczone ziemniaki z kurkami
- 6 dużych ziemniaków
- świeże kurki
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek lub masło klarowane
- sól i pieprz
- czosnek
- tymianek i rozmaryn
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 220 ° C. 2 Obierz, obmyj i pokrój ziemniaki. Umieść ziemniaki na blasze do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym.
Skrop łyżeczką 3 łyżki oliwy z oliwek i dopraw solą i pieprzem. Piec w nagrzanym piekarniku przez 25-30 minut, obracając od czasu do czasu, aż osiągniesz złoty kolor. W międzyczasie oczyść grzyby (wytrawne gospodynie domowe wsypują do wody z grzybami sól, po to aby otworzyły się blaszki i został wypłukany cały piach).
Obierz i drobno posiekaj czosnek. Rozgrzej pozostały olej na patelni i podsmaż czosnek. Dodaj grzyby i zioła i kontynuuj smażenie przez 5-8 minut, do czasu, aż wyparuje woda z grzybów.
Wymieszać pieczone ziemniaki z grzybami, dopraw do smaku.

Jesienne dekoracje domu
Nalewki przepisy na pyszne nalewki jesienne z owoców
Jesienne dekoracje stołu: stwórz klimat!
Jesienne zupy – przepisy











