Jesienne ciasto wiewiórka z orzechami i jabłkiem. Smakuje wybornie i znika szybko
To jesienne ciasto z darami natury jest bardzo łatwe w przygotowaniu i niezwykle szybkie. Smakuje wybornie dzięki korzennym przyprawom. To właśnie dzięki nim nabiera wyrazistego charakteru i trudno zjeść tylko jeden kawałeczek. W przepisie zastosowano ksylitol, ale można też zastąpić go cukrem trzcinowym czy białym. Dodajemy orzechy włoskie, rodzynki lub żurawinę. Ciasto na koniec można polać polewą czekoladową własnej roboty lub gotową i posypać wiórkami kokosowymi, kawałkami orzechów itp. Czy deser może być zdrowy? Jak widać tak, a więc do dzieła.
Ciasto zyskało też swoją nietuzinkową nazwę: salceson lub wiewiórka. Stało się tak, dzięki temu, że po przekrojeniu nieco wyglądem przypomina znaną wędlinę. Zawiera jabłka, które lekko rozpadają się podczas pieczenia i łączą z chrupiącymi orzechami. Sekretem i zarazem sukcesem tego wypieku jest więc połączenie puszystego ciasta z kakao, orzechami i jabłkami. To połączenie jest idealne na jesień do porannej lub popołudniowej kawy.
Ploteczki z sąsiadką lub ukochaną psiapsi na pewno nabiorą nowego wymiaru. Kawałek po kawałeczku ciacho znika z talerza i chce się więcej. Dodatek kakao w cieście to bardzo dobry pomysł, jest bowiem bogate we flawonoidy, które z kolei zwalczają wolne rodniki. Zawiera mnóstwo witamin i soli mineralnych np.: tiamina, ryboflawinę, witaminy z grupy B, kwas foliowy, witaminę K i E. Do ciasta najlepiej jest użyć orzechów laskowych, które też stanowią skarbnicę dla zdrowia. Orzechy są doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspomagają metabolizm oraz zapobiegają powstawaniu zbędnej tkanki tłuszczowej. Ponadto zawierają tak cenne składniki jak magnez, fosfor czy potas. Zaledwie 30 g tego przysmaku, zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę E. A to dzięki niej możemy cieszyć się piękną skórą, mocnymi paznokciami i włosami. To co robimy ciacho? Jasne, że tak, poniżej macie gotowy przepis na błyskawiczne i obłędnie pyszne ciasto wiewiórka.
Przepis na ciasto wiewiórka z orzechami
5 dużych jabłek
5 jajek
10 dag rodzynek i spora garść orzechów włoskich
3/4 szklanki ksylitolu lub cukru, 1 cukier waniliowy
1 łyżeczka cynamonu
2 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
½ szklanki maślanki – opcjonalnie
3/4 szklanki oleju szklanki oleju
łyżeczka sody
Przygotowanie:
Jajka ubić mikserem z cukrem na puszystą masę, Dodać olej a następnie mąkę wymieszaną z proszkami i kakao oraz cynamonem. Całość zmiksować, napowietrzyć.
Jabłka obrać i pokroić w grubą kostkę. Wszystko dobrze zmieszać, dodając rodzynki i orzechy Blachę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto (jest dość gęste) wyłożyć na blachę. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i piec w nim ciasto przez 40 minut. Polewamy je na koniec polewą czekoladową lub posypujemy cukrem pudrem. Jeśli robicie ciasto z polewą można na jej wierzch dodatkowo posypać albo orzechy albo np. wiórki kokosowe.