Jedzcie pomarańcze

7 marca 2010, dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

Najcenniejszymi składnikami pomarańczy są: witamina C i substancje pektynowe, znajdujące sie w białej części skórki pomarańczowej. Pektyny poprawiają perystaltykę jelit, zapobiegają zaparciom i powstawaniu nowotworów jelita grubego. Ważnym składnikiem pomarańczy jest limon, który posiada właściwości przeciwnowotworowe. Pomarańcze są także dobrym źródłem karotenoidów, naturalnych przeciwutleniaczy, będących podstawowym „orężem”w walce z wolnymi rodnikami.

Biała warstwa podskórna owoców to głównie pektyny, które poprawiają pracę przewodu pokarmowego.

Wybieraj owoce zdrowe, twarde, o cienkiej skórce.

Barwa skórki nie decyduje o walorach odżywczych pomarańczy.

Przeczytaj również:

  1. Pij zdrowy sok z buraków
  2. Dieta na zdrowe jelita
  3. Kawa leczy demencję?
  4. Czy wino jest zdrowe?
  5. Jedz winogrona