Placek Okonomiyaki – ten tradycyjny element japońskiego śniadania z pewnością podbije Wasze podniebienia.
Składniki na 2 porcje:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
2 jajka
Woda
3/4 małej główki kapusty
150 g mielonej wieprzowiny
Mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i jajka wrzucamy do miski i mieszamy. Dolewamy wodę, aż masa uzyska konsystencję majonezu. Kapustę drobno kroimy i dorzucamy do tej samej miski. Rozgrzewamy olej na patelni i wlewamy na nią przygotowaną wcześniej masę. Następnie na całej powierzchni placka wykładamy mieloną wieprzowinę. Smażymy na średnim ogniu przez 5-6 minut, a następnie obracamy placek na drugą stronę i smażymy przez kolejne 5-6 minut. Gotowy placek ponownie odwrócić i tą stroną położyć na talerzu. Placek Okonomiyaki możemy podawać z ketchupem i majonezem, posypany serem lub suszonym tuńczykiem. Smacznego!