Jakie ryby są najzdrowsze, gdzie je kupować i na co zwracać uwagę ?
Bardzo często dietetycy namawiają nas do spożywania nawet 3 porcji ryb tygodniowo. Dlaczego to tak ważne? Wiele wartości odżywczych zawartych jest w rybim tłuszczu. Wykorzystuje się go zarówno w leczeniu rozmaitych chorób, jak i w profilaktyce. Jednak, czy aby na pewno wszystkie gatunki nam służą?
Liczne badania naukowe wskazują na dobroczynny wpływ kwasów tłuszczowych na organizm człowieka. W przypadku niektórych schorzeń neurologicznych, chorób układu krążenia, a nawet zmian nowotworowych dieta bogata w ryby może znacznie polepszyć stan zdrowia. Kwasy tłuszczowe omega-3 przyczyniają się do zmniejszenia stanów zapalnych. Są również niezwykle istotne dla prawidłowego funkcjonowania oczu oraz mózgu. Jod zawarty w ich mięsie poprawia koncentrację, a witamina D zmniejsza ryzyko depresji.
Aczkolwiek, coraz częściej słyszymy o niebezpieczeństwie, związanym z kumulowaniem się szkodliwych substancji u wielu gatunków . Występowanie ołowiu, rtęci, czy dioksyn może poważnie odbić się na zdrowiu przede wszystkim kobiet w ciąży, bądź karmiących piersią. Bowiem, szkodliwe substancje powodować mogą osłabienie układu odpornościowego, nerwowego i rozrodczego, są także w stanie przenikać do mleka matki.
Gdzie zatem kupować, jakie gatunki wybierać i w jaki sposób je przygotowywać, aby nam służyły?
Z pewnością najlepszą opcją jest kupno ryb z prywatnych, polskich hodowli. Odmiany pochodzące z zaufanych, dobrze zarządzanych, ekologicznych łowisk gwarantują wysoką jakość. Warto zauważyć, że spore znaczenie ma Certyfikat Zrównoważonego Rybołówstwa (MSC) , zapewniający zrównoważony połów i wysoki standard. Oprócz tego, warto poszukać dobrze zaopatrzonych sklepów rybnych, w których dostrzega się spory ruch. W Polsce godnymi polecenia są np.: pstrąg, szczupak, morszczuk, czy karp królewski. Co więcej, zagrożenia nie stanowią importowane z Chin gatunki oceaniczne, jak sola i mintaj. Jeśli jednak nie jesteśmy pewni, co do pochodzenia, powinniśmy być szczególnie uwrażliwieni.
Naukowcy udowodnili, że większe ryby, znajdujące się na końcu łańcucha pokarmowego, np. rekiny, czy duże tuńczyki gromadzą więcej rtęci, niż te mniejsze. Dlatego też, długowieczne i zarazem dziko żyjące są dla nas niewłaściwe. Dodatkowo, badania naukowe wykazały, iż metylortęć zbiera się głównie w tkance mięśniowej ryb, w związku z tym wszelkie próby obróbki termicznej, czy obieranie ze skóry na nic się zdadzą…
Ostatnimi czasy, sporo kontrowersji pojawiło się wokół łososia norweskiego. O ile jest to jedna z najtłustszych ryb, posiadająca m.in. witaminy A, D, E oraz potas i jod, o tyle spożywanie jej z hodowli może naprawdę zaszkodzić. W tym przypadku wolno żyjące łososie atlantyckie i pacyficzne są najlepszym wyborem.
Wysoki poziom skażenia środowiska jest mocno zauważalny u ryb hodowlanych, importowanych z Wietnamu, czy Chin, ponieważ odznaczają się one najwyższym wskaźnikiem, jeśli mowa o zawartości ołowiu. Należałoby wymienić wśród nich tilapię i pangę. Odmiany, których nie powinniśmy spożywać to także ryby maślane ( escolar, czy oilfish), które z powodu dużej zawartości kwasu oleinowego mogą powodować wymioty, bóle brzucha i biegunkę.
Pamiętajmy, aby wybierać świeże ryby, o jaskrawym pigmencie skóry, niezamglonych, błyszczących oczach i niezbyt intensywnym zapachu. Ponadto, odpowiednio przygotowujmy dania z ryb, ponieważ ma to ogromne znaczenie.
Smażenie na głębokim tłuszczu nie jest właściwe dla osób borykających się z podwyższonym cholesterolem, czy nadwagą. Zaś, niedogotowana ryba może zwiększyć ryzyko infekcji pasożytami. Mięso musi być zatem jędrne i miękkie. Smacznym i zdrowym rozwiązaniem jest pieczenie ryb, bądź gotowanie z nich zup.
A oto smaczne przepisy na dania z ryb:
Pstrąg zapiekany w sosie śmietanowo-ziołowym z czosnkiem
Składniki na 2 osoby:
-2 całe pstrągi
-śmietana 18 proc
-2 łyżki masła
-1 łyżka mąki
-zioła śródziemnomorskie
-4 ząbki czosnku
-sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Wypatroszone pstrągi oczyszczamy z łusek, płuczemy i osuszamy. Następnie oprószamy solą, pieprzem oraz odrobiną ziół śródziemnomorskich, po czym wcieramy 2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę. Odstawiamy na godzinę. Przekładamy ryby do naczynia żaroodpornego, w garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy. Następnie, dodajemy śmietanę ,wsypujemy zioła oraz wyciskamy czosnek. Sos dokładnie mieszamy, po czym przelewamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy 25-30 minut, w temp. 200°.
Ryba w cieście francuskim z czosnkiem, szpinakiem i mozzarellą
Składniki na 2 osoby:
-ryba 350 g
-ciasto francuskie 1 opak.
-masło 1 łyż.
-szpinak 300 g (mrożony)
-3 ząbki czosnku
-mozzarella 1 opak.
-śmietana 18 proc 1 łyż.
-sól i pieprz
-szczypta gałki muszkatołowej
Na patelni podsmażamy szpinak na maśle, dodajemy do niego czosnek, przeciśnięty przez praskę. Sypiemy szczyptę gałki muszkatołowej, sól oraz pieprz. Wrzucamy łyżkę śmietany, dokładnie mieszamy i odstawiamy. Ciasto francuskie rozwałkowujemy, po czym układamy na nim rybę. Wcześniej przygotowany szpinak dokładnie rozprowadzamy, kładziemy pokrojoną mozzarellę i ostrożnie zaklejamy brzegi ciasta. Całość pieczemy przez 30 minut, w temp. 190°-200°.
zobacz również:
Pomysł na łososia czyli różne przepisy na dania z łososia
Dania z pstrąga: różne smaczne i oryginalne przepisy
Dieta kreteńska – śródziemnomorski sposób na zdrowie