Jaka zupa na letni obiad?

21 czerwca 2021, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Najlepszy obiad na lato? Zupa! I to pełna sezonowych, świeżych warzyw. Bo zupy pełne słońca to wartościowy i sycący, ale też lekki posiłek, który przygotujemy szybko, ale smacznie.

zupa na letni obiad

Latem, mało kto ma ochotę na przygotowywanie pracochłonnych i sycących obiadów. Zdecydowanie lepiej jest zjeść coś szybkiego, ale i lekkiego – by w czasie upałów, zachować pełnię energii. Zupa na letni obiad szczególnie smakuje z powodu używania świeżych, sezonowych warzyw. Warto eksperymentować z dodatkami, smakami i używać różnorodnych ziół i przypraw. Zupa na lato to pomysł na dostarczenie wymaganej przez dietetyków codziennej porcji warzyw. Zupa na upalne dni może być dodawana jako zupa krem. Można ją nawet wziąć na spacer zapakowaną w słoik z nakrętką i w oddzielnej papierowej torebce przygotować grzanki.

Oto przepisy na letnie zupy:

Zupa szczawiowa

Składniki:
– 200 g świeżego szczawiu
– 2 średnie marchewki

– 4 ziemniaki
– 1 pietruszka
– 1 kawałek selera
– 50 g masła
– 50 ml śmietany
– 4 jajka
– 2 liście laurowe
– 2 ziarenka ziela angielskiego
– sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Marchewki, ziemniaki, pietruszkę oraz seler obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Zalać 2 litrami zimnej wody, postawić na ogień, gotować przez 30 min. . Szczaw opłukać, posiekać. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić szczaw, podsmażać kilka minut – szczaw się skurczy oraz zmieni kolor. Przełożyć go do garnka z warzywnym wywarem, gotować ok. 5 min. Odstawić z ognia, wlać śmietanę, przemieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Zupę szczawiową podawać z jajkami ugotowanymi na twardo – można je pokroić na ćwiartki lub w kostkę.

 

zupa szczawiowa z jajkiem inaczej

Barszcz z botwinki

Składniki:
– 2 młode pęczki botwinki razem z buraczkami
– 2 średnie młode marchewki
– 5 młodych ziemniaków
– 1 por
– 2 ząbki czosnku
– 2 drobiowe skrzydełka
– 1 liść laurowy
– 3 ziela angielskie
– sól i pieprz do smaku
– sok z połowy cytryny
– 1 łyżeczka cukru
– 1-2 łyżki octu
– 1 łyżka masła
– 200 ml śmietany
– 1 płaska łyżka mąki pszennej
– jajka ugotowane na twardo

Przygotowanie:
Do garnka wlać ok. 2 litry wody, dodać mięso, liść laurowy , ziele angielskie, 1 łyżeczkę soli oraz opcjonalnie pieprz. Gotować na wolnym ogniu. Warzywa umyć, obrać i pokroić. Ziemniaki i marchew pokroić w kostkę, dodać do wywaru. Na patelni rozpuścić masło , dodać pokrojonego pora oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć i dodać do gotującej zupy. Całość dusić ok. 1 godz. Na koniec pokroić w plasterki buraczki, a liście buraczka na drobne kawałki. Dodać wszystko do zupy i gotować jeszcze 10 min. Na koniec wymieszać mąkę w śmietanie i wlać ją do zupy. Doprawić do smaku cukrem, octem, sokiem z cytryny.
Zupę podawać z gotowanym jajkiem.

 

barszcz z botwinki

Zupa krem z zielonej sałaty

Składniki:
– 1 główka sałaty masłowej
– 1 główka endywii
– 1 cebula
– kawałek pora
– 3 ząbki czosnku
– 30 dag ziemniaków
– 2 litry bulionu warzywnego lub rosołowego
– 4-5 kromek pieczywa tostowego
– 2 łyżki masła
– 3 łyżki śmietany
– biały pieprz do smaku
– szczypta gałki muszkatołowej do smaku
– 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:
Ziemniak, por i cebulę obrać, umyć, pokroić w kostkę, zalać bulionem i gotować około 30 min. Umytą osuszoną sałatę pokroić w paseczki, dodać do zupy. Gotować wszystko razem jeszcze 10 min. Następnie zmiksować blenderem, doprawić do smaku solą, gałką, pieprzem białym i sokiem z cytryny, zabielić śmietaną zestawić z ognia. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, przesmażyć ma maśle na patelni. Kromki tostowe pokroić w kostkę, dodać do czosnku, zamieszać i chwilę smażyć wszystko razem. Zupę rozlać na talerze posypać czosnkowymi grzankami i udekorować ulubionymi ziołami.

 

zupa krem z sałaty

Zupa z kalarepki

Składniki:
– 1 l bulionu jarzynowego
– 2 kalarepy
– 2 marchewki
– 3 ziemniaki
– 1 cebula
– szczypta kurkumy
– 2 łyżki masła klarowanego
– ¼ szklanki słodkiej śmietanki
– ½ pęczka koperku
– sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Kalarepę obrać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło i poddusić warzywa. Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić w kostkę. W garnku zagotować wywar, dodać pokrojone warzywa. Gotować 15 min. Pod koniec gotowania dodać podduszoną na maśle kalarepę i cebulę. Chochlę zupy i marchewki zmiksować na gładki krem i wlać do garnka. Dodać śmietankę, doprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze 2-3 min. Zupę podawać z posiekanym koperkiem.

zupa z kalarepy

Zupa krem z kalafiora

Składniki:
– 1 kalafior
– 2 ząbki czosnku
– ¼ łyżeczki kuminu
– bulion jarzynowy
– ¼ szklanki tahiny
– 2 łyżki soku z cytryny
– skórka otarta z jednej cytryny

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Kalafior podzielić na różyczki, każdą delikatnie posmarować oliwą, posypać solą i wsunąć do piekarnika na 30 min. Powinny być ciemne, ale nie spalone. Kiedy kalafiory będą gotowe, podzielić go na mniejsze kawałki, wystarczy każdą różyczkę przekroić na pół. Czosnek posiekać. Na dnie dużego garnka z grubym dnem rozgrzać oliwę, dodać kumin oraz czosnek i przez moment podsmażyć. Następnie dodać kalafiora i dokładnie wymieszać, a po chwili wlać gorący bulion – powinno być go tyle, aby tylko zakrył kalafiory. Gotować pod przykryciem przez około 10-15 min., kalafior powinien być bardzo miękki, ale nie rozpadający się. Zupę dokładnie zblendować na gładki krem, jeśli jest za gęsta, dodać jeszcze trochę bulionu. Wlać tahinę, dodać skórkę i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Podawać bardzo gorące.

 

zupa krem z kalafiora

Zupa z fasolki szparagowej

Składniki:
– 300 g fasolki szparagowej żółtej lub zielonej
– 3 duże ziemniaki
– 1/2 pora
– bulion drobiowy lub warzywny
– szczypta soli i pipprzu
– 1/2 czerwonej papryki
– 2 marchewki
– liść laurowy i ziele angielskie

Przygotowanie:
Fasolkę oczyścić z końcówek. Następnie obmyć pod bieżąca wodą. Marchewkę obrać i pokroić. Paprykę i pora pokroić w paseczki. Ziemniaki obrać i pokroić w mniejszą kostkę. Gotować w bulionie warzywnym lub drobiowym i jako ostatnią dodać paprykę. Doprawić zielem angielskim, pieprzem w ziarenkach oraz liściem laurowym. Na końcu posolić. Gotować przez 20 min. do miękkości.

zupa z fasoli szparagowej

Zupa krem ze szpinaku

Składniki:
– 200 g świeżego szpinaku
– 1 l bulionu warzywnego
– 400 g ziemniaków
– 1 cebula
– 1/2 pora
– 3 ząbki czosnku
– 3 łyżki masła
– 100 ml śmietany
– szczypta gałki muszkatołowej
– 3 kromki pieczywa tostowego
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
W garnku rozgrzać masło i zeszklić cebulę. Dodać obrane i pokrojone ziemniaki i smażyć 2-3 min. Całość zalać gorącym bulionem i gotować ok. 20 min. Dodać czosnek, dokładnie opłukany szpinak i gotować przez 1 min. na małym ogniu. Zmiksować zupę blenderem, dodając śmietankę. Doprawić solą i pieprzem. Szpinakową zupę krem podawać z grzankami.

zupa krem ze szpinaku

Zupa z truskawek

Składniki:
– 1 kg truskawek
– 200 ml wody
– 1-2 łyżki miodu (np. akacjowego)
– sok z 1/2 cytryny
– makaron tagliatelle (po ok. 50 g na porcję)
– listki mięty, słodka śmietanka do dekoracji

Przygotowanie:
Truskawki umyć, pozbawić szypułek. Kilka zostawić do dekoracji, pozostałe wrzucić do garnka, zalać wodą i zagotować. Zaraz zdjąć z ognia i zblendować. Dosłodzić do smaku miodem, dosmakować sokiem z cytryny. Makaron ugotować w osolonej wodzie. W miseczkach ułożyć makaron. Zalać go zupą, udekorować słodką śmietanką, listkami mięty i cząstkami truskawek.

zupa krem z truskawek

zobacz również:

Zielone zupy na wiosnę – przepisy

Zupy w diecie – wzmocnienie działania układu odpornościowego

Szczaw na obiad – smaczne przepisy na zupy i sałatki

Zupy owocowe – różne przepisy z sezonowych owoców

Lekkie zupy idealne na lato – 10 przepisów na letni obiad