Jaka powinna być dobra oliwa i dlaczego taka jest oliwa Aristeon? Oto 5 powodów!

2 stycznia 2022, dodał: BIO Organic Foods
Artykuł zewnętrzny

Jeśli tu jesteś, to zapewne używasz oliwy z oliwek lub chcesz zacząć to robić? A skoro tak, to powinnaś/powinieneś przeczytać ten wpis. Okazuje się bowiem, że są pewne cechy oliwy z oliwek, które sprawiają, że zachowuje ona swoją najwyższą jakość, a Ty masz gwarancję, że będzie smacznie i bezpiecznie! Okazuje się, że naprawdę warto wybrać grecką oliwę z oliwek Aristeon, bo… po prostu spełnia te warunki.

oliwa z oliwek

Dlaczego? Oto 5 powodów!

1. Kult oliwy!

Oliwa z oliwek Aristeon produkowana jest w rodzinnej, greckiej manufakturze, gdzie tradycje w tej dziedzinie sięgają 1850 roku. To właśnie wtedy zaczęto tu zbierać oliwki i produkować oliwę. Wówczas używano do tego jeszcze starych maszyn, napędzanych siłą koni. Notabene, na terenie wytwórni Aristeon mieści się dostępne dla turystów muzeum maszyn do zbioru oliwek. To miejsce dostępne jest dla odwiedzających przez cały rok. Grecka wyspa Zakhynthos to przecież popularny turystyczny kierunek, dlatego będąc tam, musisz odwiedzić oliwkowy i oliwowy raj! Tu po prostu czuć, że oliwa to coś znacznie więcej niż pokarm!

Muzeum maszyn do zbioru oliwek to miejsce chętnie odwiedzane przez turystów.

2. EKOliwa!

Oliwa to przecież nic innego jak…oliwki! A te wykorzystywane do wytwarzania oliwy z oliwek Aristeon mają na wyspie Zakhynthos idealne warunki do wzrostu. Rosną przez cały rok, a zbierane są w najlepszym i najbardziej dojrzałym stadium. Mało tego, zbierane są często z drzew oliwnych, które rosną tam od prawie 2000 lat! Do ich uprawy stosuje się wyłącznie naturalne nawozy, bez jakichkolwiek sztucznych dodatków. Oliwa z oliwek Aristeon jest całkowicie ekologiczna!

eko oliwa

To tu składowane są świeże oliwki, z których później powstaje wyjątkowa oliwa z oliwek Aristeon.

3. Dla każdego coś zdrowego (i smacznego)!

Aristeon trafi w gust każdego, kto lubi oliwę. Po pierwsze – różne smaki. Wśród oliw znajdziesz oliwę extra virgin, extra virgin DOPIA (z oliwek zebranych z najstarszych drzew oliwnych), oliwę z dodatkiem pomarańczy, cytryny i czosnku. Po drugie – pojemność puszki. Możesz wybrać różne „rozmiary”: 100 mililitrów, 250 mililitrów, 500 mililitrów, 750 mililitrów, a nawet puszki o pojemności 1, 3, 5 litrów! Dużą popularnością cieszą się teraz oliwy w puszkach 100-mililitrowych, które znakomicie nadają się na krótki wypad za miasto, czy do pracy. Taka puszka zmieści się wszędzie, jest to więc idealna opcja dla osób mobilnych. To także dobry pomysł dla osób, które chcą spróbować oliwy z oliwek po raz pierwszy.

oliwa aristeon

Aristeon to różne smaki i pojemności!

4.Wrogowie oliwy bez szans!

Skoro już wiemy, jakie smaki i pojemności puszek proponuje Aristeon, dowiedzmy się teraz coś o… samych puszkach. Tak, to ma naprawdę duże znaczenie. Puszka w oliwach Aristeon wyściełana jest od wewnątrz najwyższej jakości poliestrem, co daje gwarancję zachowania wszystkich walorów smakowych i odżywczych. Oliwa Aristeon doskonale radzi sobie z głównymi wrogami: powietrzem i promieniami słonecznymi. To właśnie ci wrogowie mogą narazić oliwę na utratę świeżości i smaku. Jednak puszka w oliwach Aristeon jest szczelnie zamknięta i nieprzezroczysta, dzięki czemu ani powietrze ani promienie do niej nie docierają. Dzięki temu oliwa Aristeon na długo pozostaje świeża i smaczna.

oliwa w puszkach

Nieprzezroczyste puszki chronią oliwę przed utratą jakości i świeżości.

5. Do smażenia brać oliwę? To możliwe!

Oliwa z oliwek najczęściej stosowana jest do dań na zimno. Doskonale komponuje się z warzywami, sałatkami, czy daniami z makaronem. Idealnie nadaje się także do sosów, czy do obiadowych surówek.  Świetnie pasuje do sałatek, jako dodatek do marynaty do mięsa oraz ryb. Na oliwie Aristeon możesz także smażyć. Tłuszczem, który jest wyjątkowo odporny na negatywne procesy zachodzące podczas smażenia, jest oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia extra virgin. To właśnie ona posiada bogactwo przeciwutleniaczy i nieporównywalny z innymi gatunkami smak. Nie warto sięgać po oliwy rafinowane, które podczas produkcji są pozbawiane cennych wartości odżywczych, w tym polifenoli, które mają za zadanie chronić tłuszcz przed utlenieniem.  Elementem, który niejako określa, czy można smażyć jedzenie na oliwie z oliwek, jest tzw. punkt dymienia. Jest to graniczny moment, w którym tłuszcz, na którym smażysz danie, zaczyna się spalać, wytwarzając przy tym nieprzyjemną woń. Punkt dymienia wspomnianej oliwy będzie na poziomie 185°- 210°C. Granica może przesuwać się w górę przy oliwach wysokiej jakości, posiadających niską kwasowość i stosowne certyfikaty. Spokojnie można więc wysnuć wniosek, że oliwa z oliwek jest idealna nie tylko na zimno.

Podsumowując, oliwa z oliwek Aristeon, którą możesz kupić w Zdrowym Sklepie 24, to oliwa z duszą, w produkcję której wkładane jest całe serce! To naprawdę czuć w każdej kropli tego płynnego złota. :) Oliwa Aristeon to obowiązkowa pozycja na półce każdego fana oliwy.

Fot. aristeon.gr/zdrowysklep24.pl

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...
Kolczyki
Fajne są takie z dodatkiem naturalnych kamieni, np. hematytu, kwarcu itp.