Jesienne sałatki z kapusty – proste i zdrowe przepisy | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Jesienne sałatki z kapusty – proste i zdrowe przepisy

2 stycznia 2022, dodał: pinkmause
Artykuł zewnętrzny

Sałatka z kapusty to przepis na zdrowy dodatek do jesienno-zimowego obiadu lub kolację. Biała kapusta dobrze komponuje się ze świeżą marchewką i cebulą. Przedstawiamy kilka przepisów naprawdę uniwersalnych i banalnie prostych do zrobienia. Przedstawiamy pomysły na ekspresowy, smaczny, chrupiący i prosty w przygotowaniu dodatek do wielu dań, a każda sałatka to również solidna porcja witamin.

Jesienne sałatki z kapusty - proste i zdrowe przepisy

Sałatka z kapusty i mięty

Składniki:
– 2 łyżki świeżego soku z cytryny
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– ½ łyżki musztardy Dijon
– 1 średnia kapusta (lub 8 filiżanek posiekanych)
– ¾ łyżeczka soli koszernej
– 2 łyżki drobno posiekanych listków mięty

Przygotowanie:
W dużej misce wymieszać sok z cytryny, oliwę z oliwek i musztardę Dijon. Posiekać kapustę. Drobno posiekać miętę. Dodać je do miski i wymieszać z dressingiem.

 

Sałatka z kapusty i mięty

Sałatka z kapusty i marchewki

Składniki:
– ½ kapusty głowiastej, posiekanej (4 filiżanki)
– 2 marchewki, posiekane (1 szklanka)
– 3 zielone cebule , posiekane (1/2 szklanki)
– 1 duża garść świeżej kolendry, posiekanej (1 szklanka)
– ziarna sezamu do przybrania (opcjonalnie)
Dressing:
– ¼ szklanki świeżego soku z limonki
– 2 łyżki miodu lub do smaku
– 1 łyżeczka octu jabłkowego
– 1 ząbek czosnku, posiekany (ok. 1 łyżeczka)
– 2,5 cm świeżego imbiru, posiekanego (około 1 łyżka stołowa lub 1 łyżeczka mielonego)
– ½ łyżeczki soli morskiej
– 1 łyżka prażonego oleju sezamowego

Przygotowanie:
W dużej misce wymieszać sok z limonki, miód, ocet, czosnek, imbir, sól i olej sezamowy. Dobrze ubić. Dodać posiekaną kapustę, marchew, zieloną cebulę i kolendrę, a następnie dobrze wymieszać, aby wszystko pokryć dressingiem. Marynować razem przez co najmniej 15 min. Po zamarynowaniu sałatki ponownie wymieszać, a następnie udekorować sezamem. Można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 3 dni.

 

Sałatka z kapusty i marchewki

Sałatka Colesław z maślanką

Składniki:
– 8 filiżanek kapusty, drobno posiekanej
– ¼ szklanki marchewki, posiekanej
– ⅓ szklanki cukru
– ½ łyżeczki soli
– 1/8 łyżeczki pieprzu
– ¼ szklanki mleka
– ½ szklanki majonezu
– ¼ szklanki maślanki
– 1 ½ łyżki białego octu
– 2 ½ łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:
Pokroić kapustę i marchew. W salaterce wymieszać cukier, sól, pieprz, mleko, majonez, maślankę, ocet i sok z cytryny. Ubić. Dodać kapustę i marchew. Dobrze wymieszać. Przykryć i wstawić do lodówki na min. 15 min.

 

Sałatka Colesław z maślanką

Sałatka z kapusty, rzodkiewki i ogórków

Składniki:
– 1 główka kapusty, posiekana
– ¼ główki fioletowej kapusty, posiekanej (opcjonalnie)
– 1 ogórek pokrojony w cienkie plasterki i pokrojony na półksiężyce
– 1 szklanka startej marchewki
– 2-3 zielone cebule, pokrojone w cienkie plasterki
– ⅓ szklanka rzodkiewki, pokrojona w cienkie plasterki i w półksiężyce
– ¼ szklanki posiekanej kolendry
– 1 łyżka sezamu do przybrania
Dressing:
– 5 łyżek octu jabłkowego
– 1 łyżka tahini
– 1 łyżka musztardy Dijon
– 1 łyżka czystego syropu klonowego, opcjonalnie
– sól + pieprz do smaku

Przygotowanie:
W małej misce wymieszać ocet jabłkowy, tahini, musztardę Dijon, sól i pieprz. W dużej misce wymieszać kapustę, ogórek, marchew, rzodkiewkę, zieloną cebulę i kolendrę. Polać dressingiem i dobrze wymieszać. Posypać sezamem. Włożyć do lodówki pod przykryciem na 2-3 godz.

 

Sałatka z kapusty, rzodkiewki i ogórków

Sałatka z kapusty i papryki

Składniki:
– ½ szklanki octu ryżowego
– ¼ szklanki sosu sojowego
– 2 łyżki miodu
– 1 łyżka sosu chili czosnkowego
– 1 łyżeczka oleju sezamowego
– 4 ząbki czosnku (mielone)
– 1 chile serrano (posiekane i zmielone)
– ½ szklanki oleju roślinnego
– 1 główka zielonej kapusty (rozdrobniona)
– 3 marchewki (starte)
– 3 perskie ogórki (pokrojone w kostkę)
– 1 czerwona papryka (pokrojona w kostkę)
– 6 szalotek (cienkich plasterków)
– ½ szklanki liści kolendry (posiekane)
– 1 szklanka suchych prażonych orzeszków ziemnych (posiekanych)
– sól
– pieprz

Przygotowanie:
W małej misce wymieszać ocet ryżowy, sos sojowy, 2 łyżki miodu, sos chili czosnkowy, 1 łyżeczkę oleju sezamowego, 4 ząbki czosnku (zmielone), chile serrano, olej roślinny, sól i pieprz. W dużej misce wymieszać kapustę, marchew, ogórki, paprykę, zieloną cebulę i kolendrę. Polać dressingiem i dobrze wymieszać. Posypać prażonymi orzeszkami.

 

Sałatka z kapusty i papryki

Sałatka z kapusty i mandarynek

Składniki:
– 6 filiżanek kapusty (ok. ½ główki)
– 1 marchewka pokrojona w zapałki
– 1 puszka odsączonych mandarynek
– 4 szklanki posiekanej sałaty rzymskiej
– 1 czerwona papryka pokrojona w cienkie plasterki
– ¼ szklanki prażonych migdałów
– 2 łyżki prażonego sezamu
Dressing:
– ½ szklanki octu ryżowego
– 3 łyżki oleju sezamowego
– 2 łyżki miodu
– 1 łyżeczka soli morskiej
– 1-2 łyżeczki sriracha lub innego sosu chili

Przygotowanie:
Po posiekaniu warzyw dodać kapustę, marchewki i mandarynki. Wszystkie składniki dressingu włożyć do słoika i dobrze wstrząsnąć. Warzywa zalać ok. połową dressingu i wstawić do lodówki. Podpiec pokrojone migdały i sezam na małej patelni na średnim ogniu. Wymieszać sałatę rzymską i paprykę z kapustą, a na wierzch dodać migdały i sezam, tuż przed podaniem. W razie potrzeby dodać więcej dressingu.

 

Sałatka z kapusty i mandarynek

Sałatka z kapusty i limonki

Składniki:
– ½ średniej kapusty czerwonej, drobno posiekanej
– 1 duża zielona kapusta, drobno posiekana
– 2 duże marchewki, obrane i posiekane
– 3 zielone cebule, pokrojone w cienkie plasterki
– ⅓ filiżanka kolendry, posiekana
– 2 łyżki prażonych nasion sezamu
– ½ szklanki pokruszonych orzechów nerkowca lub orzeszków ziemnych
Dressing:
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżeczki prażonego oleju sezamowego
– ¼ szklanki soku z limonki
– skórka z jednej limonki
– 1 łyżka mirin
– 1 łyżka miodu (można użyć syropu klonowego)
– sól morska do smaku
– kruszona czerwona papryka (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Ubić wszystkie składniki dressingu w osobnej misce. Wymieszać kapustę, marchew, zieloną cebulę i kolendrę w misce. Zalać dressingiem, a następnie dodać prażone nasiona sezamu. Pozostawić do marynowania na 30 min. Dodać pokruszone orzeszki ziemne (lub orzechy nerkowca). Przechowywać w lodówce do 2 dni.

 

Sałatka z kapusty i limonki

Sałatka z kapusty, groszku i rzodkiewki

Składniki:
– 1 szklanka zielonego groszku, blanszowanego
– 3 szklanki białej kapusty, drobno pokrojonej
– ½ szklanki listków mięty (luźno zapakowane)
– ½ szklanki natki pietruszki
– 4 rzodkiewki , drobno pokrojone
– ⅓ szklanki parmezanu
– 2 łyżki soku z cytryny
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– ¼ łyżeczki soli
– czarny pieprz

Przygotowanie:
Umieścić wszystkie składniki w misce i delikatnie wymieszać. Odstawić na 5 min. Doprawić solą i pieprzem (w razie potrzeby), udekorować 1 łyżką parmezanu i podawać.

 

Sałatka z kapusty, groszku i rzodkiewki

Sałatka z kapusty i awokado

Składniki:
– ¼ główki kapusty włoskiej drobno pokrojonej
– 4 łodyżki dymki pokrojonej po przekątnej
– 1 duże czerwone chili drobno posiekane
– ½ ogórka pokrojonego w kostkę
– ½ szklanki kiełków fasoli
– 1 awokado pokrojone w kostkę
Dressing:
– 3 łyżki octu ryżowego lub octu z czerwonego wina
– ½ soku z limonki lub 2 łyżki soku z limonki
– ½ łyżeczki pasty czosnkowej
– ½ łyżeczki pasty imbirowej
– 2 łyżki oleju sezamowego
– 2 łyżki lekko podpieczonego sezamu
– 4 łyżki sosu sojowego
– 4 krople płynnego słodzika
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka kolendry

Przygotowanie:
Przygotować wszystkie składniki sałatki zgodnie z powyższym opisem i wrzuć do dużej miski. Połączyć składniki dressingu i ubić widelcem. Polać warzywa i podawać.

 

Sałatka z kapusty i awokado

Sałatka z kapusty i kurczaka z jabłkami

Składniki:
– ¼ szklanki migdałów, posiekane (35 g)
– 100 g twarożku beztłuszczowego
– 3 łyżeczki musztardy Dijon
– ½ szklanki niskotłuszczowego jogurtu naturalnego (140 g)
– 2 łyżeczki soku z cytryny
– 200 g kapusty włoskiej, posiekana
– 1 średnia marchewka, grubo starta
– 1 mała czerwona cebula, cienko pokrojona
– pierś z kurczaka bez skóry, grillowana (280 g, 2 filety)
– 1 duże czerwone jabłko, nieobrane, wydrążone, pokrojone w cienkie kliny
– świeża natka pietruszki (ok. ½ szklanki), grubo posiekana

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C lub 160 st. C z termoobiegiem. Umieścić migdały na blasze do pieczenia i piec przez 5 min. W małej misce wymieszać twarożek, musztardę, jogurt i sok. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Do dużej miski włożyć kapustę, marchew, cebulę, kurczaka, jabłko i pietruszkę. Dodać mieszankę twarogu i wymieszać. Na dużym półmisku ułożyć sałatkę i posypać prażonymi migdałami.

 

Sałatka z kapusty i kurczaka z jabłkami

Sałatka z młodej kapusty

Składniki:
– ½ główki młodej kapusty
– 1 młoda cebula
– 2 marchewki
– 1 pęczek koperku
– 3 łyżki oleju roślinnego lub oliwy
– 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:
Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować i włożyć do większej miski. Dodać pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, obraną i startą na tarce marchewkę oraz posiekany koperek. Wlać olej lub oliwę, sok z cytryny, doprawić całość solą oraz pieprzem, wymieszać.

 

Sałatka z młodej kapusty

Sałatka z kapusty i ananasa

Składniki:
– ½ zielonej kapusty głowiastej, posiekanej (około 4-5 filiżanek)
– ½ czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę
– 2 papryczki jalapeños, pokrojone w kostkę, usunięte nasiona
– 1 szklanka rozdrobnionej marchewki
– 1 ½ szklanki świeżego ananasa, pokrojonego w kostkę
– ½ pęczka kolendry, łodygi i liście drobno posiekane
– sok z 1 limonki
– 3 łyżki białego octu
– 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:
Umyć, posiekać i przygotować wszystkie warzywa. Połączyć wszystkie składniki w dużej misce i wymieszać. Przechowywać w lodówce przynajmniej 3 godz.

 

Sałatka z kapusty i ananasa

 

zobacz również:

Dynia na słodko – różne przepisy

Dynia przepisy na pyszne dania – 19 super przepisów!

Dynia – właściwości i zastosowanie

Dynia – 9 smacznych przepisów na dania z dyni!

 

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Jesienne sałatki z kapusty – proste i zdrowe przepisy

  1. avatar Magda pisze:

    Bajecznie wyglądają!

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...