Problem otyłości i nadwagi dotyczy coraz szerszego grona mieszkańców krajów uprzemysłowionych, średnio i wysokorozwiniętych. Wprowadzanie postępowania leczniczego nie zawsze przynosi oczekiwane efekty, często ze względu na konieczność restrykcyjnego przestrzegania zaleceń dietetycznych.
Każdy z nas był kiedyś na diecie. Mogła to być głodówka, zupa kapuściana, cebulowa, dieta zgodna z kolorem oczu lub jak niektórzy żartobliwie twierdzą kształtem uszu, albo inne niedogodności, za pomocą których i tak nie straciliśmy zbędnych kilogramów. Matematyka odchudzania jest jednak bardzo prosta: trzeba zjeść mniej, niż się spala, wówczas organizm musi sięgnąć po rezerwy.
Dieta służy przede wszystkim zdrowiu i pełnemu, właściwemu odżywieniu organizmu. Tymczasem współczesne głodówki, oparte na kilku składnikach działają zupełnie odwrotnie. W dobrze skonstruowanej diecie bardzo ważny jest odpowiedni dobór składników i dopasowanie jej do indywidualnych potrzeb: wieku, płci, masy ciała i wielu innych czynników. To właśnie dlatego dietę powinien ustalić dietetyk lub lekarz.
Najnowsze badania opublikowane przez Journal of the American Medical Association wykazały, że odpowiednio dobierając produkty nasz organizm spala więcej kalorii, gdyż z metabolicznego punktu widzenia nie wszystkie kalorie są jednakowe. Według dr Davida Ludwig dieta niskotłuszczowa zmniejsza wrażliwość organizmu na działanie insuliny, zwiększa poziom trójglicerydów i nie podnosi stężenia dobrego cholesterolu (HDL). Jego zdaniem w ostatnich 50 latach w zaleceniach dietetycy przestali zwracać uwagę na znacznie poszczególnych produktów, sądząc, że wystarczy wyeliminować przede wszystkim tłuszcze i węglowodany. Podkreśla również, że najbardziej niekorzystne są skrajne diety. Trudno zresztą wykluczyć z codziennego jadłospisu wszystkie tłuszcze i węglowodany. W dodatku z biologicznego punktu widzenia wcale nie jest to korzystne.
Dieta, która nie ma wad, nie istnieje. Ważny jest wybór diety, która racjonalnie zapewni wszystkie składniki odżywcze oraz będzie odpowiednia na dłuższy okres czasu.
Oto propozycja diety odchudzającej na 1200 kcal, pełnowartościowej, zbilansowanej dla kobiety w wieku od 25 lat do 35 lat:
Śniadanie:
Serek wiejski z rzodkiewką i szczypiorkiem, do tego pieczywo chrupkie typu WASA
• Serek twarogowy ziarnisty np. wiejski LIGHT 150g
• Pieczywo chrupkie 3 kromki
• Pomidor 50g
• Rzodkiewka 30g
• Szczypiorek
• Zielona herbata
Na deser jabłko
II śniadanie:
Jogurt z płatkami owsiane z truskawkami i jogurtem
• Jogurt naturalny 200g
• Płatki owsiane 7g
• Truskawki 100g
Obiad:
Dorsz (ewentualnie inna ryba np. mintaj, panga, halibut, pstrąg tęczowy) z warzywami i kaszą gryczaną
• Dorsz 120 g
• Brokuły 200g
• Marchew 100g
• Kasza gryczana 50g (nieugotowana)
• Oliwa 8g
Przygotowanie:
Dorsz upiec w foli, następnie posypać pietruszką i pokropić cytryną. Brokuły i marchew ugotować, następnie polać oliwą i przyprawić bazylia. Kaszę ugotować bez dodatku soli. Do picia woda z cytryną.
Kolacja:
Kasza kuskus z jabłkiem i cynamonem z dodatkiem jogurtu
• Kasza kuskus 50g (surowa)
• Jabłko 200g
• Jogurt naturalny 100g
• Cynamon
• Łyżeczka cukru trzcinowego nierafinowanego
Przygotowanie: kaszę kuskus zalać wodą, następnie dodać starte jabłko, jogurt, cynamon, cukier
zobacz również:
- Dieta kapuściana: przepis na zupę
- Jak odchudzić swoje menu?
- Wszystkie porady dotyczące odchudzania
- Rodzaje aerobiku – opis i filmiki