Dieta kapuściana: przepis na zupę
Ogromną popularnością cieszy się ostatnimi czasy dieta kapuściana, nazywana również dieta szwedzką czy kalifornijską.
Wiele osób ceni ją między innymi za to, że w zasadzie jedząc dość duże i częste porcje zupy – jednocześnie chudną. W zasadzie każdy jest w stanie przyrządzić tę zupę, z pewnością zasmakuje najbardziej smakoszom kapusty, zupa jest smaczna i zdrowa, zawiera wiele cennych składników. W ciągu tygodnia można schudnąć nawet od 4-8 kg! Podczas stosowania diety, zalecane jest picie dużej ilości wody, niesłodzonej herbaty, soki bez cukru. Dieta kapuściana trwa 7 dni, po tym okresie konieczna jest zmiana nawyków żywieniowych, ze względu na zmniejszone spożycie wapnia i białka, co mogłoby spowodować zaburzenia rytmu serca.
Przepis na zupę:
– 1 główka kapusty
– 6 sztuk cebuli
– 2 zielone papryki lub 1 czerwona i 1 żółta
– 6 sztuk pomidorów lub 2 puszki pomidorów
– 1 pęczek selera naciowego
– 25 dag marchwi
– 25 dag kalarepki (niekoniecznie)
– por
przyprawy dozwolone:
pietruszka, pieprz, curry, koper, bazylia, czosnek,
zupy nie mozna solic, dodawac kostek i bulionów rosołowych
przygotowanie:
główkę białej lub włoskiej kapusty i pozostałe warzywa umyć, cebulę i marchew obrać, wszystkie warzywa pokroić w kostkę, warzywa włożyć do garnka, zalać gorącą wodą, gotować około 15-20 minut na wolnym ogniu,
dzień 1
– zupa kapuściana (duże porcje)
– owoce (jabłka, melony, arbuzy, pomarańcze)
– napoje: 2 litry niegazowanej wody mineralnej, gorzka herbata
uwaga: nie wolno spożywać bananów, ziemniaków, pić alkoholu
dzień 2
– zupa kapuściana
– gotowane lub surowe warzywa (zielone lub liściaste jarzyny)
– kolacja: dwa ugotowane ziemniaki w mundurkach z dodatkiem masła, bez soli
uwaga: nie wolno spożywać kukurydzy, groszku, fasoli (żadnych warzyw strączkowych) a także żadnych owoców
dzień 3
– zupa kapuściana
– owoce (melony, jabłka, arbuzy, grejpruty)
– warzywa (brukselka, surowa marchew, ogórki, kalafior, rzodkiewka)
uwaga: nie wolno jeść bananów i ziemniaków
dzień 4
– zupa kapuściana
– 200 gram mięsa (wołowina lub pierś z indyka, kurczaka)
– 6 pomidorów
– 7 szklanek wody mineralnej
dzień 5
– zupa kapuściana
– wołowina lub pierś z kurczaka – gotowane bez tłuszczu i pomidory (można zjeść o,25 – 0,5 kg mięsa i około 6 pomidorów)
dzień 6
– zupa kapuściana
– mięso: wołowina, indyk, kurczak, ryba
– zielone warzywa bez ograniczenia
dzień 7
– zupa kapuściana
– brązowy ryż lub kasza gryczana
– warzywa
napoje: woda mineralna oraz niesłodzone soki owocowe lub warzywne.
Zobacz również:
-
Odchudzająca zupa
-
Najczęstsze pułapki jedzeniowe
-
Czy wiesz ile powinnaś ważyć?
-
Jajka w dietach odchudzających
-
Najgroźniejsze jedzenie świata