Przepis na lody jest prosty, a prawda jest taka, że te zimne, orzeźwiające desery – wbrew powszechnej opinii – są najmniej zabójcze dla naszej diety. A jeśli jeszcze zrobisz je w domu – ze świeżej, niezbyt tłustej śmietany albo jogurtu i owoców lub soku owocowego, można potraktować je jak zdrową przekąskę.
Oto kilka propozycji na wyśmienite lodowe desery, dlatego w tym materiale przedstawiam wam niejeden przepis na lody, które zachwycą nie tylko was, ale i waszych domowników i gości.
Najszybszy sposób na lody owocowe, to zamrożenie ulubionych owoców np: truskawki (bez szypułek), jagody, borówki, maliny itp. Do miseczki wsypujemy zamrożone owoce, dolewamy pół szklanki śmietanki kremówki lub mleka, miód lub cukier trzcinowy, całość zmiksuj w blenderze pucharowym i gotowe! Możesz oczywiście swoje błyskawiczne lody polać czekoladą lub wiórkami i orzechami.
Lody waniliowe najszybsze z żółtek:
składniki na 4 porcje:
– 5 żółtek
– 330 ml śmietanki 30 %
– pół szklanki cukru pudru
– laska wanilii
Ubić śmietankę na puszystą masę. W drugim naczyniu ubić same żółtka z cukrem na białą, puszystą masę, dodać ziarenka wanilii, wymieszać z bitą śmietaną. Lody umieścić w pojemniku i włożyć do zamrażarki na 5 godzin, co 30 minut należy je wyjmować i mieszać, aby były kremowe.
Lody truskawkowe:
Składniki:
30 dag świeżych truskawek
śmietana kremówka (duże opakowanie) 500 ml
150 g cukru pudru
Przygotowanie:
Śmietanę ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy umyte i rozdrobnione na kawałki truskawki, wszystko razem ponownie ubijamy. Przekładamy do formy i zamrażamy przez ok. 3 godziny. Przygotowane lody można udekorować wiórkami gorzkiej czekolady.
Lody waniliowe
Składniki:
2 jajka
pół szklanki cukru
2 szklanki śmietany do deserów 30 lub 36% (ja robię z 30% śmietanką)
1 łyżka przegotowanej wody, ciepłej
laska wanilii
Wykonanie:
Do jednej miski wbić białka, do drugiej żółtka. Białka ubić dobrze – nie musi być na sztywno, dodać połowę cukru i ubijać jeszcze chwilę, tak żeby rozpuścić cukier (około 2 minuty). Do miski z żółtkami dodać łyżkę przegotowanej wody i resztę cukru a następnie utrzeć całość, aż żółtka zrobią się jasne. Śmietanę wlać do osobnego naczynia i zmiksować (lub ubić), aż będzie mieć konsystencję kremu, dodać ubite białka i żółtka oraz ziarenka wanilii i wymieszać całość do połączenia składników. Przełożyć do salaterek, lub kubków (można zostawić w dużym naczyniu bez dzielenia na porcje) i włożyć do zamrażalnika na kilka godzin.
Lody czekoladowe:
Składniki:
900 ml śmietany kremówki
45 dag czekolady deserowej
150 ml wody
3/4 filiżanki cukru
4 żółtka
Sposób przyrządzenia:
Cukier rozmieszaj z wodą i podgrzewaj przez 5 minut. Czekoladę połam i dodaj do wody, rozpuść, a następnie ostudź. Dodaj żółtka (pamiętaj o dokładnym sparzeniu skorupek przed rozbiciem jajek) i dokładnie wymieszaj. Ubij śmietanę i wymieszaj z masą czekoladową. Zamroź.
Lody śmietankowe:
Składniki:
8 żółtek,
150 – 200 g cukru,
250 ml śmietanki 36%
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrem. Mleko zagotować i wlewać stopniowo do naczynia z żółtkami wstawionego do garnka z wrzątkiem, cały czas ucierając. Gdy masa zgęstnieje, zdjąć z ognia i dalej ucierać, aż ostygnie. Śmietankę ubić, wymieszać z żółtkami i przełożyć do maszynki do lodów. Gotowe lody włożyć do zamrażalnika. Lody mrożone dłużej niż 12 h należy wyjąć na 10 min. przed podaniem. Podawać polane sosami owocowymi lub czekoladą.
Wypróbuj te przepisy i delektuj się smakiem domowych lodów!
Zobacz również:
Czekoladowe przysmaki – przepisy
Wszystko co musisz wiedzieć o czekoladzie
Jak kawa wpływa na nasz organizm?
Jak zrobić gorącą czekoladę? Przepisy
Pychaa chyba zrobie waniliowe
Śmietaną kremówką ?
Bardzo super przepisy!
Generalnie nie jestem specjalistką od kucharzenia, ale lubię sobie poeksperymentować z tym, co stoi (lub leży) na sklepowej półce. Ostatnio do lodów dodałam pokrojone na drobne kawałki słodkie kanapki z lodówki. Ponieważ idea jest taka, że najlepiej trzymać je w lodówce i zjadać tuż po wyjęciu, okazało się że świetnie komponują się ze śmietankowymi lodami, które polałam jeszcze lekko czekoladowym likierem. Zestaw nie okazał się zbyt słodki. Za to biszkopt świetnie nasączył się likierem – był taki mokry, jeszcze bardziej miękki, rozpływał się po prostu w ustach! Orzechowo-czekoladowa masa świetnie skomponowała się z lodami, super te smaki się wzajemnie zgrały. Nawet moja teściowa, generalnie zniesmaczona moim brakiem talentów kulinarnych stwierdziła: No, te lody to Ci nawet fajnie wyszły. I jak tu nie kochać teściowej?
Fajne
Genialne są te lody. Ostatnio zrobiłam deser – prażone jabłka z cynamonem ze Stovitu, dwie gałki lodów waniliowych z tego przepisu, bita śmietana i polewa czekoladowa. Palce lizać.
Czym można zastąpić śmietanę kremówkę
Fajne przepis, szkoda tylko, że tak mało zdjęć :)
czy laskę wanilii moge zastąpić cukrem waniliowym?