Jak konserwować truskawki?

27 czerwca 2014, dodał: truskawwwka
Artykuł zewnętrzny

Używane zarówno do potraw słodkich deserów, czy ciast oraz jako dodatek do mięs. Sezon na truskawki trwa , lecz co zrobić, by cieszyć się smakiem tych owoców przez cały rok? Postaw na przetwory!

 

dzem

Jakie mamy sposoby na konserwację tych owoców?

 Konfitury

Truskawki potrzebne do przyrządzenia konturów powinny być jak najlepszej jakości- świeże i dojrzałe.Owoce smażymy w całości.

Dżemy

Truskawki zawierają dużo pektyn, dzięki czemu   możliwe jest wytworzenie się  specyficznej galaretki. Owoce w dżemie powinny być w całości, bądź rozdrobnione, połączone daną galaretką.Smażąc dżemy możemy sobie pomóc dodając substancji żelujących, które przyspieszają… gęstnienie przetworów. Dżemy o niskiej zawartości cukru należy pasteryzować.

Powidła

Powidła są bardziej gęste niż dżemy.Przeważnie w nich przygotowaniu nie stosujemy cukru. Truskawki z których chcemy przygotować powidła powinny być bardzo dojrzałe. Smażymy je w rondlu, na małym ogniu, nie zapominając o mieszaniu.

Marmolady

Owoce potrzebne do przygotowania marmolady nie muszą być tak dobrzej jakości jak do konfitur czy dżemów. Przygotowujemy je bowiem z owoców rozdrobnionych . Smażymy je wraz z cukrem, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości. Truskawki powinny być w pełni dojrzałe.

 Kompoty

Truskawki możemy  gotować w syropie, a następnie wlać do słoików , bądź napełnić słoiki surowymi owocami, zalać wodą z cukrem i dopiero gotować.

 

Soki i syropy

Do przyrządzania tego rodzaju przetworów konieczna jest pasteryzacja. Dzięki temu soki wprost wypełnione są witaminami.

 Suszone płatki

Aby przygotować suszone płatki z truskawek świeże, dorodne truskawki kroimy w cienkie płatki. Przekładamy je na ściereczkę i suszymy. Do tego celu może również przydać się nam piekarnik.

 Galaretki

Potrzebujemy zagęszczonego  soku z truskawek. Całość gotujemy w rondlu, zbierając wytwarzającą się pianę.

Pamiętaj! Suszone , mrożone, przymnażane wraz z cukrem, czy gotowanie- nie powinniśmy przechowywać ich dłużej niż rok!

Zobacz również: