Golonka pieczona i duszona – przepisy | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Golonka pieczona i duszona – przepisy

10 lipca 2014, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

_gol6

Golonka to danie raczej męskie, ale specjaliści kulinarni zapewniają, że można się w nim zakochać. Pieczona, dobrze zamarynowana to przysmak dla wielu znawców i smakoszy.

Golonkę można też gotować, by uzyskać bardziej delikatne mięso. Jest to danie dla wytrwałych, potrzebuje bowiem nacierania  i długiego przygotowania. Jednak warto – udana golonka jest w stanie zadowolić największego kulinarnego smakosza. Podajemy kilka sprawdzonych przepisów na golonkę.

Golonka w warzywach

Składniki:
– 2 golonki
– 2 liście laurowe
– 2 ząbki czosnku
– 2 ziela angielskie
_gol1– sól
– papryka ostra
– pieprz
– mąka
– oliwa
– 4 marchewki
–  2 pietruszki
– 1 mały seler
– natka pietruszki
– kawałek pora
Przygotowanie:
Golonki umyć, włożyć do garnka, zalać wodą, dodać czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i dobrze posolić. Gotować na mały ogniu do miękkości. Wyjąć golonki z wywaru, lekko przestudzić, przekroić na pół między kośćmi. Posypać papryką, pieprzem i obtoczyć w mące. Na rozgrzanej patelni obsmażyć na złoty kolor. Warzywa oczyścić, pokroić w dość grube kawałki i podsmażyć na oliwie. Do warzyw włożyć podsmażone golonki, podlać wywarem z gotowania golonek i dusić przez około 20 minut.

Golonka duszona w sosie

Składniki:
– 2 golonki wieprzowe
– włoszczyzna
– 2 liście laurowe
– 5 ziarenek ziela angielskiego
– sól
_gol2– pieprz ziarnisty
– 2 duże pokrojone cebule
– 2 duże pieczarki pocięte w słupki
– łyżka smalcu do smażenia
– 100 g koncentratu pomidorowego 30%
– 1 łyżka sosu sojowo-grzybowego
– 3 ząbki czosnku
– 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
– pieprz mielony
– chili wg uznania
– do sosu: 600 ml wywaru od gotowania golonki
Przygotowanie:
Włoszczyznę obrać, zalać wodą i na gotującą wrzucić golonki, dodać sól i przyprawy, gotować aż będą prawie miękkie. Przygotować sos: pokrojone cebule przesmażyć na tłuszczu, dodać pieczarki, rozcieńczony koncentrat pomidorowy, przeciśnięty czosnek, sos sojowy, paprykę. Doprawić solą i pieprzem, na koniec wlać 600 ml wywaru z gotowania golonek. Sos wymieszać, chwilę poddusić, ułożyć na nim golonki i pod przykryciem dusić dalej, często podlewając mięso gęstym sosem. Podawać z sosem.

Golonka z purre ziemniaczanym

Składniki:
– 2 golonki wieprzowe
– 3 liście laurowe
– 6 ziaren ziela angielskiego
– 1 czubata łyżka soli
– ok. 350 ml wywaru z golonki
– 4 łyżki sosu teryjaki
_gol3– 1 łyżeczka czosnku suszonego mielonego
– 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
– 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
– 1 łyżka miodu
– 3 cebule
– 2 marchewki
– 1 łyżeczka oleju
Przygotowanie:
Golonki opalić, dokładnie umyć, włożyć do garnka i zalać gorącą wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie i sól. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem, przez godzinę. Ostudzić w wywarze. Marchewki i cebule oczyścić, pokroić, włożyć na dno naczynia do zapiekania posmarowane olejem. Na warzywach położyć golonki. Wywar wymieszać z przyprawami i polać nim mięso. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Po 30 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 st. C i piec dalej przez 2,5 godziny często polewając sosem. Podawać z purre ziemniaczano-chrzanowym.

Golonka pieczona bejcowana

Składniki:
– 1 golonka
– kilka ziemniaków
Na zalewę:
– 3 liście laurowe
– 10 ziaren ziela angielskiego
– 8 ziaren pieprzu
_gol4– 6 ząbków czosnku
– 1/2 łyżeczki chilli
– sól
Na bejcę:
– 1 szklanka piwa
– 1 łyżka miodu
– 1 łyżka octu winnego
– 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy
– 6 ząbków czosnku
– 1 łyżeczka kminku
– 1 łyżeczka pieprzu
– sól
Przygotowanie:
Golonki oczyścić, umyć, włożyć do garnka, zalać wodą, tak aby były zakryte. Dodać wszystkie przyprawy i dosolić do smaku. Gotować 2 godziny. Czosnek rozetrzeć z solą. Składniki bejcy wymieszać ze sobą. Ziemniaki obrać. Naciąć skórę na golonkach. Bejcą natrzeć dokładnie golonki i ziemniaki i wyłożyć je na blaszkę. Resztą bejcy polać mięso i ziemniaki. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez 1-1,5 godziny.

Golonka pieczona w piwie

Składniki:
– 2-3 golonki wieprzowe
– 2 marchewki
– 2 pietruszki
– 1 seler
– 1 cebula
_gol5– 1 pomidor
– 4 ząbki czosnku
– 0,5 litra jasnego piwa
– musztarda rosyjska
– majeranek
– liście laurowe
– kminek mielony
– pieprz
– sól
– oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Golonki opalić, umyć, natrzeć dokładnie przyprawami i odstawić na dwie godziny. Obrać i pokroić marchew, pietruszkę, selera, czosnek i cebulę. Podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Golonkę ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st. C, na około 30 minut. Wyjąć golonkę, a pomiędzy mięso włożyć warzywa. Musztardę wymieszać z piwem i zalać golonkę. Piec najpierw bez przykrycia, a później pod przykryciem w 200-220 stopniach przez około godzinę.

Golonka w miodzie

Składniki:
– 1 duża golonka
– 1 większa cebula
– 2 małe marchewki
– sól
– 1 mała pietruszka
_gol6– kawałek selera
– 2-3 liście laurowe
– po 1 łyżeczce ziaren czarnego pieprzu, jałowca i gorczycy
– 2 ząbki czosnku
– 5 łyżek oliwy
– 1 łyżka kminku
– 500 ml ciemnego piwa
– 2 łyżki miodu.

Przygotowanie:
Golonkę oczyścić. Cebulę obrać, przekroić na pół. Włoszczyznę obrać, pokroić w duże kawałki. W dużym garnku zagotować wodę. Posolić, włożyć pokrojoną włoszczyznę i przyprawy. Włożyć golonkę, gotować na wolnym ogniu przez godzinę. Obrać czosnek, za pomocą widelca utrzeć go ze szczyptą soli. Wymieszać z oliwą z oliwek. Podgotowaną golonkę wyjąć z garnka, osuszyć. Ułożyć ją w brytfannie, natrzeć doprawioną czosnkiem oliwą, posypać kminkiem. Podlać małą ilością piwa. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st. C. Od czasu do czasu podlewać niewielką ilością piwa oraz wypieczonym sosem. Płynny miód wymieszać z małą ilością piwa. Kiedy golonka będzie miękka, posmarować ją miodową glazurą i dopiec jeszcze chwilę (do przyrumienienia).

Golonka pomidorowa

Składniki:
– 1 golonka wieprzowa
– czosnek granulowany
– wegeta lub delikat do mięs
– olej
– 0,5 litra piwa ciemnego
_gol7– pieprz
– 1 łyżeczka sosu sojowego Tao Tao
– papryka ostra w proszku
– 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
– ziele angielskie
– liście laurowe
Przygotowanie:
Golonkę oczyścić i wypłukać, natrzeć przyprawami, pozostawić na trzy godziny. Włożyć do naczynia żaroodpornego, podlać olejem, dodać ziele i liście laurowe, pokropić sosem sojowym, nakryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika na pół godziny. Wyciągnąć z piekarnika, przewrócić na drugą stronę i podlać 0,5 szkl. piwa wymieszanym z koncentratem. Przykryć, wstawić do piekarnika i piec do miękkości.

Golonka duszona w winie

Składniki:
– 4 średnie golonki
– 2 kostki do mięs pieczeniowe
– 1 cebula
_gol8– 2 ząbki czosnku
– 3 łyżki koncentratu pomidorowego
– 300 ml czerwonego wina
– 2 pomidory
– 1 marchewka
– 1 pietruszka
– 600 ml oliwy
Przygotowanie:
Golonki obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni aż nabiorą rumianej barwy. Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego. W drugiej patelni rozgrzać olej i podsmażyć najpierw pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, następnie koncentrat pomidorowy. Wlać wino i dodać kostki. Całość gotować ok. 10 min. Dodać do sosu marchewkę, pietruszkę i pomidora pokrojonego w drobną kostkę. Zagotować. Zalać mięso sosem. Naczynie żaroodporne przykryć folią aluminiową i całość piec w temperaturze 160 st. C przez ok. 2 godz.

Golonka w ziołach

Składniki:
– 2 duże golonki
– sól
– 7 liści laurowych
– pieprz w ziarnach (20 ziaren)
_gol9– ziele angielskie (15 ziaren)
– 8 ząbków czosnku i 1 cebula
– 2 czubate łyżki majeranku
– 2 czubate łyżki tymianku
– 1 łyżeczka ziół prowansalskich
– 1 łyżeczka bazylii
– 2 gałązki lubczyku
Przygotowanie:
Golonki wymoczyć, włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą i zagotować. Dodać połowę przypraw i tyle soli, żeby woda była słona. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do golonki. Gotować na bardzo małym ogniu aż golonki będą prawie miękkie. Ugotowane golonki wyjąć łyżką cedzakową, obsypać pozostałymi ziołami i cebulą z wywaru, zapiec w piekarniku na rumiany kolor, podlewając delikatnie wywarem. Podawać z musztardą i chlebem lub ziemniakami.

Golonka luksusowa

Składniki:
– 2 golonki
– oliwa z oliwek
– 4 ząbki czosnku
– korzeń imbiru (6 cm)
– 4 kawałki korzenia kolendry, posiekane
– 2 kawałki czarnego kardamonu
– cynamon (5 cm)
– 3 gwiazdki anyżu
_gol10– 10 ziaren białego pieprzu
– 50 ml bulionu z kurczaka
– 1 litr soku kokosowego
– 3 łyżki jasnego sosu sojowego
– 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
– 2 kostki trzciny cukrowej
– garść liści kolendry
Przygotowanie:
Włożyć mięso do rondla z zimną osoloną wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 3 minuty, wyjąć „szumowiny”. Wyjąć mięso, umyć pod zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. W woku lub dużym rondlu rozgrzać olej, pokropić mięso oliwą i podsmażyć (przez 3 minuty z każdej strony). Wyjąć. Do rondla dodać 1 łyżkę oliwy, podsmażyć czosnek, imbir i korzenie kolendry, następnie dodać czarny kardamon, cynamon i anyż i smażyć przez kolejną minutę. Dodać biały pieprz i sok kokosowy, wymieszać. Dodać sos sojowy jasny i ciemny i cukier. Doprowadzić do wrzenia. Dodać mięso i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez 4 godziny lub aż mięso zacznie odpadać od kości. Udekorować kolendrą przed podaniem.

Golonka w kapuście

Składniki:
– 1 golonka (1,5 kg)
– włoszczyzna: marchew, seler, por, pietruszka
– 1 mała cebula
_gol12– 1 kg kiszonej kapusty
– sól, pieprz,
– liście laurowe
– ziele angielskie
Przygotowanie:
Golonkę umyć, lekko naciąć skórę i solidnie przyprawić solą. Odstawić co najmniej na dwie godziny, a najlepiej na całą noc. Zalać golonkę zimną wodą i zagotować – zdjąć szumy i gotować godzinę, co jakiś czas oczyszczając bulion z piany. Dodać do wywaru całą cebulę w łupinie, 4 liście laurowe i ziele angielskie. Gotować powoli 20 minut, następnie dodać obraną włoszczyznę: 2 marchewki, seler, por i korzeń pietruszki. Gotować na małym ogniu dwie godziny. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać do bulionu kilogram kiszonej kapusty. Gotować wywar jeszcze 20 minut. Golonkę w kapuście przekłożyć do naczynia żaroodpornego i podpiec 20 minut w 180 stopniach.

zobacz również:

  1. Karkówka na różne sposoby
  2. Jak ugotować pyszny rosół? Porady i sprawdzone przepisy
  3. Marchewka na różne sposoby – przepisy
  4. Wszystkie inspiracje kulinarne



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jakie radio?
Ja bardzo lubię słuchać radia RMF FM lub radia ESKA
kto jest fotografikiem?
Artysta fotografik zajmuje się robieniem zdjęć, przekazując innym swoją wizję świata bądź dokumentując zastaną rzeczywistość....
hollywoodzki uśmiech - czy to możli…
Hollywoodzki uśmiech to nic innego jak wcześniej wspomniany biały uśmiech, symetryczny i pozbawiony...
Ubiór na rozmowę kwalifikacyjną
W przypadku kobiet mogą być to ciemne jeansy, koszula i marynarka lub kardigan/sweter...