Jajka sadzone z plastrami bekonu
Artykuł zewnętrzny
Kraje anglosaskie nie wyobrażają sobie śniadania bez takich jajek – ja podaję je na obiad z ziemniakami.
Czas: 10 minut
Składniki:
2 jajka
4 plastry chudego bekonu (wędzonki, szynki surowej – wędzonej – co kto woli)
8 pomidorków koktajlowych
1/6 kostki masła
sól
pieprz mielony
Na lekko natłuszczonej patelni usmażyć na rumiano i chrupko plastry bekonu. Zdjąć i odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Na patelnię położyć przekrojone na pół pomidorki i lekko opiec. W tym samym czasie na drugiej patelni rozpuścić masło. Wbić jajka. Posolić. Popieprzyć. Smażyć pod przykryciem na małym gazie, aż się zetną. Ostrożnie przewrócić na drugą stronę. Dosmażyć.
Układać jajka sadzone na plastrach bekonu, obłożyć pomidorkami.