Jajka sadzone z plastrami bekonu

25 września 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Kraje anglosaskie nie wyobrażają sobie śniadania bez takich jajek – ja podaję je na obiad z ziemniakami.

Czas: 10 minut

Składniki:

2 jajka

4 plastry chudego bekonu (wędzonki, szynki surowej – wędzonej – co kto woli)

8 pomidorków koktajlowych

1/6 kostki masła

sól

pieprz mielony

Na lekko natłuszczonej patelni usmażyć na rumiano i chrupko plastry bekonu. Zdjąć i odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Na patelnię położyć przekrojone na pół pomidorki i lekko opiec. W tym samym czasie na drugiej  patelni rozpuścić masło. Wbić jajka. Posolić. Popieprzyć. Smażyć pod przykryciem na małym gazie, aż się zetną. Ostrożnie przewrócić na drugą stronę. Dosmażyć.

Układać jajka sadzone na plastrach bekonu, obłożyć pomidorkami.

file1285445311



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz