Jajka po szkocku

24 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

 

Jajka po szkocku

 


Przepis z kuchni angielskiej. Robione z takich samych składników co nasz klops z jajkami czy ,, jaskółcze gniazda „. Oczywiście w wersji oryginalnej jak na mój smak za mało doprawione. Proponuje dosmaczać po swojemu.

Czas : 40 minut

Składniki :
5 jajek
1 średnia cebula
0,25 dag mięsa mielonego ( te są z drobiowego )
bułka tarta
sól
pieprz biały mielony
½ łyżeczki musztardy
tłuszcz do głębokiego smażenia ( podobno kiedyś smażono na łoju baranim lub smalcu-
teraz raczej jest to robione na oleju jak frytki )

Ugotować 4 jajka na twardo ( nie gotować za długo ,żeby nie pojawiły się sine obwódki wokół żółtek ). Pozostawić w zimnej wodzie do ostygnięcia. Bardzo drobno pokroić cebulę ( można utrzeć na tarce ) i włożyć do mięsa .Do masy mięsnej dodać 3-4 łyżki bułki tartej , ½ rozmąconego jajka ( drugą część zostawić do panierowania ) , posolić i popieprzyć . Obrać jajka na twardo. Masę mięsna podzielić na 4 części i otoczyć nią jajka –formując kule. Panierować w mące , pozostałej połówce jajka zmieszanej z 1 łyżka wody , bułce tartej ( bardzo miałkiej , najlepiej przesiać bułkę przez sitko ). We frytkownicy rozgrzać tłuszcz do 180 stopni . Kule mięsne wkładać do koszyczka do robienia frytek i ostrożnie zanurzyć w tłuszczu. Smażyć na złoto ( ok. 8 minut ). Wyjąć, osączyć.


nadesłane: Babciagramolka



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz