Jajka faszerowane na śledziu

16 marca 2013, dodał: doprawionefantazja
Artykuł zewnętrzny

Składniki

  • 5 płatów śledzi
  • 5 jajek
  • szczypiorek
  • jogurt grecki lub naturalny
  •  oliwki zielone lub czarne – do ozdoby

Farsz I

  • 100 g sera białego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 200 g szpinaku
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Farsz II

  •  4 łyżki kaszy Kus Kus
  •  1-2 łyżki keczupu
  • pietruszka
  • sól, pieprz 

 

Jajka gotujemy na twardo, przekrajamy na pół i wyciągamy żółtka. Śledzie kroimy na kawałki długości ok.6 cm

FARSZ I: Szpinak podsmażamy na patelni z dodatkiem czosnku, gdy przestygnie dodajemy do twarogu z dodatkiem jogurtu i dokładnie mieszamy (jeśli ktoś woli bardziej gładkie nadzienie można użyć blendera) doprawiamy solą i pieprzem

FARSZ II: Kaszę przygotowujemy wg przepisu, gotową mieszamy z keczupem i odrobiną posiekanej pietruszki. Doprawiamy do smaku.

Na talerzu ukłożyć ucięty na kształt prostokąta kawałek śledzia, a na nim połówkę jajka wypełnioną farszem I lub II.  Całość związać szczypiorkiem i udekorować odrobiną jogurtu greckiego oraz oliwkami.

file1363439973