Jajka faszerowane na śledziu
Artykuł zewnętrzny
Składniki
- 5 płatów śledzi
- 5 jajek
- szczypiorek
- jogurt grecki lub naturalny
- oliwki zielone lub czarne – do ozdoby
Farsz I
- 100 g sera białego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 200 g szpinaku
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
Farsz II
- 4 łyżki kaszy Kus Kus
- 1-2 łyżki keczupu
- pietruszka
- sól, pieprz
Jajka gotujemy na twardo, przekrajamy na pół i wyciągamy żółtka. Śledzie kroimy na kawałki długości ok.6 cm
FARSZ I: Szpinak podsmażamy na patelni z dodatkiem czosnku, gdy przestygnie dodajemy do twarogu z dodatkiem jogurtu i dokładnie mieszamy (jeśli ktoś woli bardziej gładkie nadzienie można użyć blendera) doprawiamy solą i pieprzem
FARSZ II: Kaszę przygotowujemy wg przepisu, gotową mieszamy z keczupem i odrobiną posiekanej pietruszki. Doprawiamy do smaku.
Na talerzu ukłożyć ucięty na kształt prostokąta kawałek śledzia, a na nim połówkę jajka wypełnioną farszem I lub II. Całość związać szczypiorkiem i udekorować odrobiną jogurtu greckiego oraz oliwkami.