Jagody goji – najzdrowsze owoce świata

26 października 2022, dodał: fringilla
Artykuł zewnętrzny

Mówi się o nich, że są najzdrowszymi owocami świata. Zawierają trzy razy więcej żelaza niż szpinak, 50 razy więcej witaminy C niż pomarańcza, więcej beta karotenu niż marchewka i dwa razy więcej antyoksydantów niż czarna jagoda. W tradycyjnej medycynie chińskiej stosuje się je jako lek poprawiający wzrok i funkcjonowanie wątroby. O czym mowa? O jagodach goji.

jagody goji

Tajemniczy kolcowój

Ich botaniczna nazwa to kolcowój chiński (Lycium chinense). Należy do tej samej rodziny roślin co ziemniak (psiankowate). Rośnie przede wszystkim w Chinach, Mongolii, Japonii, Korei i na Tajwanie, na terenach o umiarkowanym klimacie.
Kolcowój jest mocno rozgałęzionym krzewem osiągającym wysokość 1-2 metrów. Ma cierniste łodygi i podłużne liście. Kwitnie dość niepozornie, a tym, co ma najcenniejsze, są niewielkie, dwucentymetrowe, podłużne jagody w kolorze czerwieni. Owoce te mają słodki smak i najlepiej spożywać je prosto z drzewa. Są tak delikatne, że podczas zbiorów nie zrywa się ich, ale strząsa na specjalne maty, a następnie suszy.

owoce rozne

Owoc wiecznej młodości

O zbawiennym wpływie jagód goji na zdrowie Chińczycy wiedzą od tysięcy lat. Do niedawna w kraju tym organizowano festiwal poświęcony tej roślinie. Jagody nazywa się „owocami wiecznej młodości” i „czerwonymi diamentami”. Dlaczego? Dzięki dużej zawartości antyoksydantów (m.in. karotenoidów) owoce goji wspomagają budowę nowych komórek organizmu i regenerację starych. Chronią DNA przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki, a co za tym idzie spowalniają procesy starzenia. Zmniejszają również ryzyko wystąpienia groźnych nowotworów i chorób układu krążenia.
Jagody kolcowoju jako jedyny składnik pożywienia mają zdolność stymulowania ludzkiego organizmu do produkcji hormonu wzrostu, co także hamuje proces starzenia się.

uprawa

Owoce goji na odchudzanie

W goji znajdują się niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas linolowy, który jest pomocny w odchudzaniu, oraz kwas omega 6. Jagody mają korzystny wpływ na zawartość tłuszczu w organizmie, ponieważ przyspieszają jego spalanie, a tym samym pomagają tracić wagę podczas stosowania diety odchudzającej. Na właściwe działanie układu pokarmowego ma także wpływ błonnik zawarty w owocach kolcowoju. Jagody są zatem doskonałą przekąską dla osób lubiących podjadać. Naukowcy pokładają w nich nadzieję na zrewolucjonizowanie współczesnej dietetyki.
Średnia wartość odżywcza w 100 g owoców wynosi: energia 281 kcal/1192 kJ, białko 11,4 g; węglowodany 64 g, w tym cukry 55,8 g; tłuszcz 2,4g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,47 g.

Zdrowie na gałęzi

Owoce kolcowoju zawierają m.in.:

  • liczne witaminy: A, C, E oraz z grupy B (B1, B2, B6),
  • pierwiastki takie, jak: wapń, potas, żelazo, cynk, miedź, nikiel, chrom, kobald, selen.

Świeże jagody goji są najlepszym źródłem zeaksantyny i β-karotenu – oba związki odpowiadają m.in. za prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku i chronią przed chorobami oczu.
Według medycyny chińskiej jagody goji mają właściwości tonizujące. Usprawniają pracę serca, nerek, wątroby i płuc. Zmniejszają dolegliwości reumatyczne i korzystnie wpływają na mięśnie i kości. Ponadto wzmacniają odporność organizmu na infekcje.

owoce goji

Jak jeść jagody goji

W Polsce najczęściej można kupić owoce suszone. Warto wybierać tylko te, które pochodzą z upraw ekologicznych, ponieważ inne mogą być zanieczyszczone pestycydami. Zaleca się zjadanie ok. 70 jagód, czyli 10-20 g.
Owoce można traktować tak jak rodzynki: dodawać je do musli, ciast, jogurtów, owsianki. Przełamią smak duszonych potraw i zup. Będą wspaniałym dodatkiem do naleśników oraz herbaty.

Koktajl z jagodami goji

  • 2 banany
  • 2 łyżki jagód goji
  • 1 szklanka mleka

Składniki mieszamy w blenderze. Pijemy na zimno. Jeśli do koktajlu dodamy musli lub płatki owsiane, otrzymamy pożywne śniadanie.

suszone w sloikuNalewka z jagód goji

  • 80 g owoców
  • 1 litr wódki
  • pół szklanki miodu
  • pół szklanki wody

Owoce zalewamy wódką i zostawiamy na dwa miesiące. Miód rozpuszczamy w ciepłej (ale nie gorącej wodzie). Dodajemy do nalewki i odstawiamy na ok. dwa tygodnie.

Wywar z owocami goji
Jedną łyżkę jagód gotujemy w litrze wody przez 5-10 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Wypijamy wywar, a owoce zjadamy.

Materiały:
www.jagody-goji.blogspot.com
www.sante.pl/m149/zdrowe-zycie/jedzenie-dla-zdrowia/jagody-goji
www.agb.waw.pl/odchudzanie/index.php/zasady-zdrowego-ywienia/owoce/349-waciwoci-jagod-goji

 

zobacz również:

  1. Owoce goji: sadzenie i pielęgnacja

  2. Jagody goji dla zdrowia

  3. Owoce acai – właściwości

  4. Najdziwniejsze owoce na świecie



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...