Jabłkowy tatar ze śledzia
Artykuł zewnętrzny
Jabłkowy tatar ze śledzia
Czas : 10 minut
Składniki :
2 płaty śledzia w oleju
2 łyżki cebulki w oleju ( od śledzia )
1 żółtko
½ jabłka ( kwaskowate )
pieprz mielony
sos sojowy
Płaty śledzia i cebulkę odsączyć z oleju na sitku. Śledzia pokroić w paseczki a cebulkę w drobną kosteczkę. Jabłko obrać i utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ). Wymieszać wszystko delikatnie z żółtkiem .Doprawić pieprzem i sosem sojowym .
Ułożyć na talerzyku , udekorować ( ja użyłam do dekoracji odrobiny ikry z pstrąga – bo miałam , ale może to być kawałeczek marynowanej papryki , korniszona itp. ).Oprószyć mielonym pieprzem .
nadesłane: Babciagramolka