Indyk w warzywach

27 marca 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki na 4 porcje:

 

– 20 dag ryżu

– sól

– 40 dag brokułów

– 25 dag marchewki

– 20 dag selera naciowego

– pierś z indyka

– pieprz, cukier

– 1 łyżka mąki ziemiaczanej

– 1 cebula

– 1 ząbek czosnku

– 3 zielone papryczki chili

– 2 łyżki oleju

– 300 ml rosołu

– 3 łyżki sosu sojowego

 

Ryż opłukać pod bierzącą wodą, osączyć, przełożyć do garnkai zalać 400 ml wody, posolic i gotować około 2 minuty bez przykrycia. Następnie zmniejszyć ogień, ryż gotować jeszcze 20 minut. Brokuły podzielić na małe rózyczki, gotować 4 minuty w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Marchewki obrane pokroić w słupki, seler pokroić w plasterki, mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki, posypać mąką ziemniaczaną, przemieszać. Cebulę, czosnek obrać, posiekać, papryczki chili pokroić w cienkie krążki. Mocno rozgrzać olej  w rondlu, smażyć na nim mięso kilka minut na średnim ogniu, dodać cebulę, czosnek i marchewkę, smażyć około 3 minut, na końcu dodać seler. Przyprawić do smaku zmielonym pieprzem i łyzką brązowego cukru, włożyć brokuły i chili. Potrawe podlać rosołem i sosem sojowym, gotować ponad 3 minuty , mięso z warzywami przełożyć na gorący półmisek.

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...