Indyk w warzywach

Avatar photo
27 marca 2009,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki na 4 porcje:

 

– 20 dag ryżu

– sól

– 40 dag brokułów

– 25 dag marchewki

– 20 dag selera naciowego

– pierś z indyka

– pieprz, cukier

– 1 łyżka mąki ziemiaczanej

– 1 cebula

– 1 ząbek czosnku

– 3 zielone papryczki chili

– 2 łyżki oleju

– 300 ml rosołu

– 3 łyżki sosu sojowego

 

Ryż opłukać pod bierzącą wodą, osączyć, przełożyć do garnkai zalać 400 ml wody, posolic i gotować około 2 minuty bez przykrycia. Następnie zmniejszyć ogień, ryż gotować jeszcze 20 minut. Brokuły podzielić na małe rózyczki, gotować 4 minuty w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Marchewki obrane pokroić w słupki, seler pokroić w plasterki, mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki, posypać mąką ziemniaczaną, przemieszać. Cebulę, czosnek obrać, posiekać, papryczki chili pokroić w cienkie krążki. Mocno rozgrzać olej  w rondlu, smażyć na nim mięso kilka minut na średnim ogniu, dodać cebulę, czosnek i marchewkę, smażyć około 3 minut, na końcu dodać seler. Przyprawić do smaku zmielonym pieprzem i łyzką brązowego cukru, włożyć brokuły i chili. Potrawe podlać rosołem i sosem sojowym, gotować ponad 3 minuty , mięso z warzywami przełożyć na gorący półmisek.

 

 



Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.