Idealne carpaccio – klasycznie i inaczej | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Idealne carpaccio – klasycznie i inaczej

8 października 2020, dodał: pinkmause
Artykuł zewnętrzny

Carpaccio to danie, które serwowane jest zwykle jako przystawka. Autorem potrawy jest Giuseppe Cipriani. To potrawa przygotowywana z bardzo cienkich plastrów surowego mięsa, z dodatkiem oliwy i kawałkami parmezanu. W klasycznej wersji danie to przygotowywane było z wołowiny, jednak obecnie na popularności zyskują inne oryginalne i ciekawe wersje.

 

carpaccio klasyczne

Współcześnie carpaccio rozumiane jest zwykle jako przystawka przygotowana z jakiegokolwiek składnika, który został bardzo cienko pokrojony w plastry. Składnikiem tym nie musi być mięso, gdyż wśród popularnych w restauracjach przystawek królują np. carpaccio z buraka, z pieczarek, z awokado . Dla osób, które mają ochotę na lekką przystawkę doskonałą na wakacje, można przygotować wersję owocową. Carpaccio jest bardzo popularne we Friuli i na Słowenii, podaje się je tam z cytryną, rukolą i tostem. W niektórych lokalach carpaccio serwowane jest z sosem majonezowym, sosem Worcestershire lub sosem vinaigrette. Do przygotowania rybnego carpaccio wykorzystuje się tłuste gatunki ryb – łososia, halibuta lub tuńczyka.

Decydując się na podanie carpaccio na spotkaniu ze znajomymi, warto pamiętać o tym, że przygotowanie dania zajmuje sporo czasu i należy być bardzo dokładnym w trakcie krojenia składników, aby wyglądały estetycznie. Carpaccio zdecydowanie może stanowić elegancką i piękną przystawkę, która ozdobi stół i talerze gości.

 

wołowe carpaccio

Klasyczne carpaccio wołowe

Składniki:
– 300 g polędwicy wołowej
– sól, pieprz, inne przyprawy (wedle uznania)
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 2 łyżki sosu winegret
– czosnek
– świeża bazylia
– parmezan

Przygotowanie:
Przygotować marynatę z czosnku, świeżych ziół, oliwy z oliwek i szczypty soli. Mięso zalać marynatą i odstawić do lodówki na około 3 godziny. Wyciągnąć mięso i dokładnie obtoczyć je w przyprawach, tj. soli, pieprzu i innych, na przykład papryce czerwonej. Polędwicę wołową owinąć folią spożywczą i włożyć na noc do zamrażalnika. Po wyciągnięciu mięso należy pokroić na bardzo cienkie plastry. Tak pokrojone plastry położyć na talerzach, a następnie dodać do nich parmezan w plastrach. Całość polać oliwą z oliwek. Danie można udekorować sosem z buraczków lub świeżymi ziołami.

 

carpaccio dodatki

Carpaccio cielęce

Składniki:
500 g fileta cielęcego
– sól
– pieprz
– 1 łyżka oleju roślinnego
– 1 garść świeżo posiekanych świeżych ziół (trybula, koperek i pietruszka)
– 1 ząbek czosnku
– 1 cytryna (skórka i sok)
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– 1 garść sałaty
– 150 g tuńczyka (do sushi)
– 20 g kaparów

Przygotowanie:
W dużym garnku zagotować wodę. Mięso opłukać, osuszyć i doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać olej na dużej patelni i bardzo delikatnie obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Zdjąć z patelni, obtoczyć ziołami, a następnie szczelnie zawinąć w folię i wrzucić do gorącej wody. Gotować przez około 25 min. Czosnek obrać i drobno posiekać. Wymieszać ze skórką z cytryny, 2-3 łyżkami soku z cytryny i oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem. Opłukać sałątę, rozerwać na małe kawałki. Tuńczyka opłukać, osuszyć i pokroić na małe kawałki. Mięso rozpakować, odstawić na chwilę, a następnie pokroić na cienkie plasterki. Ułożyć na półmiskach i dodać tuńczyka, sałatę i kapary. Podawać skropione winegretem.

 

carpaccio cielęce

Nowalijkowe carpaccio z łososia

Składniki:
– 500 g świeżego fileta z łososia
– sok z połowy cytryny
– kilka łyżek oliwy
– świeżo mielony pieprz i sól
– łyżka startego parmezanu
– sezonowe warzywa i świeże zioła

Przygotowanie:
Łososia pozbawić ości i wstawić do zamrażarki na 1 godz., następnie ostrym nożem pokroić na cienkie plasterki (bez skóry), ułożyć na talerzu. Rybę skropić sokiem z cytryny i odstawić na 10 min., a następnie wymieszać z oliwą z oliwek, posypać świeżo zmielonym pieprzem i solą. Na wierzch wysypać garść marynowanych kaparów, parmezan, ułożyć rukolę i kilka plasterków rzodkiewki.

 

carpaccio z łososia

 

Cytrusowe carpaccio z łososia

Składniki:
– 400 g łososia
– 1 pomarańcza
– 1 cytryna
– sól
– oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
– różowy pieprz

Przygotowanie:
Usunąć ości łososia ostrym nożem i pokroić rybę w bardzo cienkie plasterki. Ułożyć je na talerzu i trzymać w lodówce. Wlać sok z pomarańczy i cytryny do salaterki i dobrze wymieszać, aż sos będzie gęsty. Dodać szczyptę soli do dressingu. Doprawić łososia dressingiem cytrusowym i odrobiną różowego pieprzu. Przed podaniem odstawić łososia do marynowania w sosie na 15 min.

 

łososiowe carpaccio

Carpaccio z miecznika

Składniki:
– 200 g wędzonego miecznika w bardzo cienkich plasterkach
– 200 g świeżej rukoli baby
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 1 cytryna
– szczypta soli
– różowy pieprz

Przygotowanie:
Przygotować cytronetkę, mieszając olej z 2 łyżkami soku z cytryny i szczyptą soli. Umyć, wyczyść i wysuszyć rukolę. Ułożyć sałatę na środku talerzy i dookoła ułożyć plasterki miecznika. Posypać różowym pieprzem i udekorować kawałkami cytryny i tuż przed jedzeniem polać cytronetą.

 

carpaccio z miecznika

Carpaccio rybne

Składniki:
600 g białej ryby klasy Sashimi
– 4 długie zielone papryczki chilli, bez pestek, drobno posiekane
– 1/2 szklanki liści kolendry
– sok z 4 limonek
– 1/3 szklanki (80 ml) oliwy z oliwek
– 1/3 szklanki (80 ml) japońskiego sosu sojowego
– listki sałaty baby

Przygotowanie:
Pokroić rybę w plastry o grubości 5 mm i wstawić do lodówki, aż będzie gotowa do podania. Umieść chili i kolendrę w misce małego robota kuchennego i miksować, aż utworzy się pasta. Dodać sok z limonki i wystarczającą ilość oleju aby uzyskać luźną, gładką pastę. Ułożyć rybę na półmisku i skropić odrobiną sosu sojowego. Pokropić rybę pastą z chili, a następnie udekorować ziołami i sałatą.

 

rybne carpaccio

Pikantne carpaccio rybne

Składniki:
– 2 łyżki soku z limonki
– 2 łyżki mirinu
– 1 łyżeczka sosu sojowego
– 300 g fileta z białej ryby, klasy sashimi
– 200 g wędzonego łososia
– 1/2 ogórka, drobno posiekanego
– 1/2 średniego (125 g) awokado, drobno posiekanego
– 1 szklanka mix sałat i ziół (gorczyca czerwona, rzeżucha, boćwina)
– pieczywo chrupkie do podania

Przygotowanie:
W małej misce połączyć sok, mirin i sos. Bardzo ostrym nożem pokroić rybę na cienkie plasterki. Ułożyć rybę i łososia na półmisku. Rybę posypać ogórkiem, awokado i mixem sałat. Skropić dressingiem: podawać z pieczywem chrupiącym.

 

pikantne carpaccio

Carpaccio z buraków

Składniki:
– 3 średnie buraki
– 200 g koziego sera
– rukola
– 10 orzechów włoskich
– sos balsamiczny

Przygotowanie:
Buraki dokładnie umyć, owinąć folią aluminiową i piec przez 60 min. w piekarniku z termoobiegiem ustawionym na 200 st. C. Upieczone buraki obrać ze skóry i pokroić w cienkie plasterki. Rukolę umyć i osuszyć. Ułożyć na talerzu plastry buraka, na nich posiekaną rukolę, pokrojony kozi ser, pokruszone orzechy włoskie i polać sosem balsamicznym.

 

carpaccio z buraków

Cytrynowe carpaccio z cukinii

Składniki:
– 1 łyżka startej skórki cytryny
– 1 łyżka drobnej soli morskiej
– 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
– 1/4 łyżeczki soli cytrynowej
– 3 łyżki oliwy pistacjowej lub oliwy extra vergine
– 4 małe świeże cukinie, opłukane i przycięte na obu końcach
– 1 duże dojrzałe awokado
– 1/2 szklanki solonych pistacji
– 4 świeże gałązki cytryny tymianku z kwiatami, jeśli to możliwe
– sól morska

Przygotowanie:
Połączyć skórkę i sól w młynku do przypraw i zmielić na drobny proszek. Przełożyć do małego słoika i zamknąć pokrywkę. Połączyć sok z cytryny i sól smakową w słoiku. Przykryć pokrywką i wstrząsnąć. Dodać olej i wymieszać. Za pomocą mandoliny lub ostrego noża pokroić cukinię wzdłuż tak cienko, jak to możliwe. Ułożyć plastry na półmisku i polać dressingiem. Przechylić talerz do przodu i do tyłu, aby równomiernie pokryć plasterki. Przykryć folią i marynować w temperaturze pokojowej przez 30 min., aby cukinia wchłonęła dressing i nie wyschła. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i obrać, a następnie pokroić wzdłuż na bardzo cienkie plasterki. Ostrożnie ułożyć plasterki marynowanej cukinii na talerzach, naprzemiennie z plastrami awokado. Posypać orzechami pistacjowymi.
Udekorować gałązkami tymianku, kwiatami i sola.

 

carpaccio cukiniowe

Carpaccio z cukinii

Składniki:
– 4 małe cukinie (lub kombinacja cukinii i letniej dyni)
– 1 1/2 szklanki ugotowanej białej fasoli lub 1 puszka
– 1/4 szklanki niesolonych orzeszków pinii, prażonych
– 4 małe zielone cebule, pokrojone w cienkie plasterki
– 2 łyżki świeżej bazylii
– parmezan w kostce
– 1/2 cytryny
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– sól morska i mielony czarny pieprz do smaku (lub czerwona papryka)

Przygotowanie:
Rozłożyć plasterki cukinii na półmisku lub w misce. Na wierzch wysypać fasolę, orzeszki pinii, cebulę, bazylię i ser. Wycisnąć cytrynę na talerz. Skropić olejem i doprawić solą i pieprzem.

 

carpaccio warzywne

Carpaccio wegetariańskie

Składniki:
– 3 buraki różnego koloru
– 2 marchewki różnego koloru
– 2 małe topinambury
– 4 rzodkiewki
– 1 rzepa
– 1/4 szklanki oliwy z oliwek
– 4 łyżki octu winnego
– 1 cienka kromka chleba
– 2 łyżki orzechów pinii
– 1 łyżka pestek dyni
– 2 łyżki oleju orzechowego
– 1 garstka młodej sałaty
– sól morska
– świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:
Wszystkie warzywa umyć, jeżeli są młode nie obierać. Pokroić na bardzo cienkie plasterki, najlepiej mandoliną (szatkownicą). Przełożyć do miski, zalać octem i oliwą, delikatnie wymieszać palcami. Odstawić na godzinę. Kromkę chleba pokroić w małe kosteczki i prażyć razem z ziarenkami pinii i dyni na suchej patelni, cały czas mieszając. Marynowane warzywa ułożyć na talerzu, posypać grzankami i ziarnami. Pokropić olejem z orzechów i oprószyć solą i pieprzem. Udekorować listkami sałaty.

 

carpaccio wegetariańskie

Carpaccio pieczarkowe

Składniki:
– 8 dużych pieczarek
– 3 łyżki panko (lub 1/3 czerstwej bagietki)
– garść świeżej pietruszki
– 1 łyżka masła
– 4-5 łyżek oliwy z oliwek
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka czosnku granulowanego
– 1 łyżeczka octu winnego
– skórka z 1/4 cytryny
– garść parmezanu pociętego w płatki
– sól oraz pieprz

Przygotowanie:
Pieczarki dobrze umyć i osuszyć. Jeśli skórka jest miękka, obrać, jeśli nie od razu bardzo cienko pokroić w plastry. Przełożyć pieczarki do miski, doprawić solą, pieprzem, 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego oraz 1 łyżeczką octu winnego. Dobrze wszystko wymieszać. Czerstwą bagietkę przełożyć do blendera i zmiksować na nieco większe kawałki niż miałka bułka tarta. Rozgrzać patelnię, dodać łyżkę oliwy oraz łyżkę masła. Wcisnąć jeden duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Dodać pokruszoną bagietkę i podsmażać, aż zrobi się złocista. Doprawić wszystko 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego, solą oraz pieprzem. Pietruszkę bardzo drobno posiekać, dodać skórkę z 1/4 cytryny, 1 mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sól oraz pieprz. Dobrze wszystko wymieszać. Ułożyć przygotowane wcześniej pieczarki, posypać je obficie gramolatą (pastą z pietruszki). Dodać kawałki parmezanu, posypać całość podsmażoną bagietką – panko. Polać obficie oliwą (najlepiej czosnkową ale tradycyjna też będzie dobra). Skropić odrobiną octu winnego. Doprawić solą oraz pieprzem.

 

carpaccio pieczarkowe

Carpaccio z borowików

Składniki:
– 300 g świeżych borowików szlachetnych
– 100 ml oliwy
– 50 ml soku z cytryny
– 2 ząbki czosnku
– garść rukoli
– parmezan
– sól wędzona w płatkach
– świeżo mielony czarny pieprz
– 20 ml oliwy truflowej

Przygotowanie:
Świeże borowiki dokładnie oczyścić i przetrzeć wilgotną szmatką. Czosnek posiekać. Oliwę i sok z cytryny umieścić w zamykanym pojemniku, dodać posiekany czosnek i wymieszać. Ostrym nożem pokroić borowiki na bardzo cienkie plastry – kapelusze razem z ogonkami i umieścić w pojemniku z oliwą. Poruszać pojemnikiem, aby wszystkie grzyby zostały pokryte oliwą, ale żeby ich nie uszkodzić. Przykryć pojemnik i wstawić go do lodówki na godzinę. Borowiki wyjąć bezpośrednio przed podaniem i ułożyć na talerzu przykrywając rukolę. Wszystko posypać startym parmezanem, solą i pieprzem. Polać truflową oliwą.

 

carpaccio z borowików

Carpaccio z pomidorów

Składniki:
– 4 duże pomidory (np. 2 czerwone i 2 żółte)
– 10 – 14 pomidorków koktajlowych
– 1 cebula
– 2 łyżki oliwy
– 1 łyżeczka miodu
– 2 łyżki posiekanej bazylii
– 1 łyżka posiekanego oregano
– 1 łyżeczka posiekanego tymianku
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę pokroić cienko w krążki. Bazylię, oregano i tymianek wymieszać ze sobą. Oliwę wymieszać z miodem, solą i pieprzem. Pomidorki koktajlowe pokroić w kostkę, dodać do nich połowę ziół, łyżkę mieszanki z oliwy i razem wymieszać. Na talerze ułożyć plasterki pomidorów, krążki cebuli, na środek wyłożyć pomidorki koktajlowe. Całość polać pozostałą częścią mieszanki z oliwy i posypać resztą ziół.

 

carpaccio z pomidorów

Carpaccio z wołowiny i truskawek

Składniki:
– 500 g dojrzałej polędwicy wołowej
Marynowane truskawki:
– 8 truskawek
– 10 g cukru
– 50 ml octu moscatel
Dodatkowo:
– 2 plastry ryvity, połamane na kawałki
– 50 g niesolonego masła
– liście rukoli
– szczaw i rukola
– mix sałatkowy
– kwiaty gorzkiej rzeżuchy
– kwiaty rukoli
– mała rzodkiewka
– oliwa z oliwek
– płatki soli morskiej
– mielony czarny pieprz

Przygotowanie:
Wołowinę ciasno zawinąć w folię spożywczą. Zamrozić na noc. Wyjąć wołowinę z zamrażarki i pokroić bardzo cienko. Odłożyć na talerz, aby dokładnie rozmrozić, wchłaniając nadmiar wilgoci przez chłonny ręcznik kuchenny. Truskawki obrać, pokroić na ćwiartki i włożyć do miski. Dodać cukier i ocet do rondla i podgrzać. Truskawki polać płynem i pozostawić na co najmniej 1 godz. do maceracji. W międzyczasie na patelni rozgrzać niesolone masło, aż się spieni. Następnie dodać ryvitę, doprawić i mieszać przez 3 min. Wyłożyć łyżką na papier kuchenny, aby odsączyć. Przyprawić i natłuścić plastry wołowiny i ułożyć na talerzach. Odcedzić truskawki – zachować trochę marynaty i ułożyć je na wierzchu wołowiny. Polać oliwą i marynatą, posypać solą i pieprzem.

 

carpaccio z truskawkami

zobacz również:

Jak zrobić pysznego tatara?

Warzywne pasty kanapkowe i tatary – pomysłowe przepisy śniadaniowe

Dania z cukinii, kabaczka, patisona – różne przepisy

Dieta ketogeniczna – jadłospis i przepisy

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...