Herbaty ziołowe dla zdrowia i urody

10 kwietnia 2019, dodał: krokiets

Picie herbatek ziołowych jest szczególnie ważne w okresach ,,przełomowych”, takich jak: osłabienie wiosenne, rekonwalescencja, czy stany ogólnego przemęczenia itp. Długo by wymieniać walory herbatek ziołowych. Wspomnę o kilku z nich.

Godną polecenia dla wszystkich jest bogata w witaminy i sole mineralne herbatka z dzikiej róży. Po zjedzeniu czegoś ciężko strawnego wskazana jest szałwia z rumiankiem. Przy wzdęciach zaś łagodząco działa mięta z rumiankiem. Przy nadkwasocie osłonie działa prawoślaz. Przy lekkich niedomaganiach wątroby zalecany jest dziurawiec. Pokrzywa zaś reguluje przemianę materii, działa moczopędnie i uzupełnia niedobór witamin i składników mineralnych. Herbatka ze skrzypu wpływa korzystnie na przemianę materii, na stan naczyń krwionośnych oraz włosów i paznokci.

Bogatym źródłem witamin i soli mineralnych jest rokitnik. Herbatka wpływa korzystnie na układ pokarmowy, zaś odwar z owoców i gałązek zapobiega wypadaniu włosów.

Uspokajająco w stanach nadpobudliwości nerwowej działa herbatka z lipy, melisy, ogórecznika lekarskiego.

Przy trądziku pospolitym wskazana jest herbatka z nagietka i fiołka trójbarwnego.

Gdy atakuje nas przeziębienie warto przygotować herbatkę z następujących ziół: 2 części kwiatu bzu czarnego, 2 części kwiatostanu lipy, 2 części skrzypu, 1 część rumianku, 1 część nagietka, 1 część fiołka trójbarwnego. Dwie łyżki tak przygotowanej mieszanki ziołowej zalać ciepłą wodą, doprowadzić do wrzenia na małym ogniu, gotować pod przykryciem 2-3 minuty, następnie pozostawić również pod przykryciem na 15 minut. Odcedzić i pić 3 razy dziennie po pół szklanki między posiłkami. Dla wzbogacenia smaku można do herbatki dodać soku z malin.

Osoby, które mają problem z nadwagą i chcą zrzucić kilka kilogramów mogą pić odwar z kory bzu czarnego. Garść suszonej, rozdrobnionej kory zalewa się 1 litrem zimnej wody i gotuje dotąd, aż zostanie połowa odwaru. Pije się pół szklanki tuż przed snem, 1 raz dziennie. Nie jest to smaczny napój ale wyjątkowo skuteczny.

Można także przygotować winko z kwiatów mniszka (wg. receptury dr Górnickiej):

250 kwiatków zasypać 1 kg cukru, zalać 2 litrami wody, dodać drożdże winne. Przechowywać w ciemnym miejscu. Po opadnięciu kwiatów na dno, zlać wino. Należy pić 1 mały kieliszek (około 30 ml) dziennie. Dla złagodzenia goryczki mniszka można dodać trochę miodu. Winko to przyspiesza przemianę materii, obniża poziom cukru, działa moczopędnie, bakteriobójczo i przeciwzapalnie.

Sposób zaparzania herbaty ziołowej

Większości herbat ziołowych nie powinno się gotować, lecz zaparzać we wrzątku, pod przykryciem. Wyjątkiem są m.in. herbatki przyrządzane z nasion i korzeni roślin, a także ze skrzypu polnego, skórki dzikiej róży i liści czarnych porzeczek, które należy gotować 10 – 30 minut, żeby nabrały właściwego smaku.

Odliczmy ok. ½ łyżki suszonych liści na filiżankę wody. Podgrzewamy wodę do stanu tuż przed wrzeniem, dzbanek ogrzewamy, przelewając gorącą wodą. Potem wrzucamy listki i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 5-10 minut, a następnie przecedzamy.

Dodanie do herbaty odrobiny koncentratu soku jabłkowego poprawi jej smak i nada naturalną słodycz. Herbatę można doprawić też cynamonem, imbirem, anyżem gwiazdkowym, goździkami, kardamonem, korzeniem lukrecji lub skórką cytrusa. Aromat herbaty wzbogacają świeże zioła, takie jak melisa cytrynowa czy mięta, a także tymianek i szałwia.

Polecam pyszne herbatki:

Herbata imbirowo – cytrynowa:

Obrany ze skórki imbir gotujemy 30 minut, a następnie dosładzamy koncentratem soku jabłkowego, dodajemy na końcu plasterki cytryny.

Herbata imbirowo – anyżowa (z anyżu gwiazdkowatego)

Imbir gotujemy z anyżem 30 minut, dosładzamy koncentratem soku jabłkowego oraz dodajemy plasterki cytryny.

Herbata z czarnej porzeczki z palczatką cytrynową

Czarne porzeczki i palczatkę cytrynową gotujemy przez 10 minut.

Herbata z anyżu gwiazdkowatego z korzeniem lukrecji

Anyż i korzeń lukrecji gotujemy przez 30 minut. Podajemy z plasterkami cytryny.

Herbata z dzikiej róży z jabłkiem i cynamonem

Owoce dzikiej róży gotujemy 30 minut z laską cynamonu. Dosładzamy sokiem jabłkowym.

Herbata z wrzosu

Kwiatki wrzosu zaparzamy przez 5-10 minut we wrzątku.

 

zobacz również:

Czystek – jak wpływa na zdrowie? Poznaj jego niezwykłe właściwości!

Mięta i jej właściwości dla zdrowia – jak działa?

Ostropest – sprawdzona i naturalna ochrona dla wątroby

Zdrowa wątroba – porady

 

 

 

 


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

STOP

FORUM - bieżące dyskusje

Jak mieć więcej energii
Mojej mamie kupiłam geriamoc, dobrze działa na pamięć żeń szeń, który jest tam...
pcos
Ja też to mam, ale nie biorę nic, naprawdę musiałyby mieć poi kilka...
Poprawa kondycji na rowerze
Polecam fajną stronkę https://fundacjamorska.pl nt uprawiania sportu, treningów, suplementów diety i odżywek dla sportowców....
Kredyt na szybko
Ja już od dłuższego czasu zastanawiam się nad zaciągnięciem kredytu, bo mimo dobrej...