Herbaty ziołowe dla zdrowia i urody

4 października 2020, dodał: krokiets
Artykuł zewnętrzny

Picie herbatek ziołowych jest szczególnie ważne w okresach ,,przełomowych”, takich jak: osłabienie wiosenne, rekonwalescencja, czy stany ogólnego przemęczenia itp. Długo by wymieniać walory herbatek ziołowych. Wspomnę o kilku z nich.

Godną polecenia dla wszystkich jest bogata w witaminy i sole mineralne herbatka z dzikiej róży. Po zjedzeniu czegoś ciężko strawnego wskazana jest szałwia z rumiankiem. Przy wzdęciach zaś łagodząco działa mięta z rumiankiem. Przy nadkwasocie osłonie działa prawoślaz. Przy lekkich niedomaganiach wątroby zalecany jest dziurawiec. Pokrzywa zaś reguluje przemianę materii, działa moczopędnie i uzupełnia niedobór witamin i składników mineralnych. Herbatka ze skrzypu wpływa korzystnie na przemianę materii, na stan naczyń krwionośnych oraz włosów i paznokci.

Bogatym źródłem witamin i soli mineralnych jest rokitnik. Herbatka wpływa korzystnie na układ pokarmowy, zaś odwar z owoców i gałązek zapobiega wypadaniu włosów.

Uspokajająco w stanach nadpobudliwości nerwowej działa herbatka z lipy, melisy, ogórecznika lekarskiego.

Przy trądziku pospolitym wskazana jest herbatka z nagietka i fiołka trójbarwnego.

Gdy atakuje nas przeziębienie warto przygotować herbatkę z następujących ziół: 2 części kwiatu bzu czarnego, 2 części kwiatostanu lipy, 2 części skrzypu, 1 część rumianku, 1 część nagietka, 1 część fiołka trójbarwnego. Dwie łyżki tak przygotowanej mieszanki ziołowej zalać ciepłą wodą, doprowadzić do wrzenia na małym ogniu, gotować pod przykryciem 2-3 minuty, następnie pozostawić również pod przykryciem na 15 minut. Odcedzić i pić 3 razy dziennie po pół szklanki między posiłkami. Dla wzbogacenia smaku można do herbatki dodać soku z malin.

Osoby, które mają problem z nadwagą i chcą zrzucić kilka kilogramów mogą pić odwar z kory bzu czarnego. Garść suszonej, rozdrobnionej kory zalewa się 1 litrem zimnej wody i gotuje dotąd, aż zostanie połowa odwaru. Pije się pół szklanki tuż przed snem, 1 raz dziennie. Nie jest to smaczny napój ale wyjątkowo skuteczny.

Można także przygotować winko z kwiatów mniszka (wg. receptury dr Górnickiej):

250 kwiatków zasypać 1 kg cukru, zalać 2 litrami wody, dodać drożdże winne. Przechowywać w ciemnym miejscu. Po opadnięciu kwiatów na dno, zlać wino. Należy pić 1 mały kieliszek (około 30 ml) dziennie. Dla złagodzenia goryczki mniszka można dodać trochę miodu. Winko to przyspiesza przemianę materii, obniża poziom cukru, działa moczopędnie, bakteriobójczo i przeciwzapalnie.

Sposób zaparzania herbaty ziołowej

Większości herbat ziołowych nie powinno się gotować, lecz zaparzać we wrzątku, pod przykryciem. Wyjątkiem są m.in. herbatki przyrządzane z nasion i korzeni roślin, a także ze skrzypu polnego, skórki dzikiej róży i liści czarnych porzeczek, które należy gotować 10 – 30 minut, żeby nabrały właściwego smaku.

Odliczmy ok. ½ łyżki suszonych liści na filiżankę wody. Podgrzewamy wodę do stanu tuż przed wrzeniem, dzbanek ogrzewamy, przelewając gorącą wodą. Potem wrzucamy listki i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 5-10 minut, a następnie przecedzamy.

Dodanie do herbaty odrobiny koncentratu soku jabłkowego poprawi jej smak i nada naturalną słodycz. Herbatę można doprawić też cynamonem, imbirem, anyżem gwiazdkowym, goździkami, kardamonem, korzeniem lukrecji lub skórką cytrusa. Aromat herbaty wzbogacają świeże zioła, takie jak melisa cytrynowa czy mięta, a także tymianek i szałwia.

Polecam pyszne herbatki:

Herbata imbirowo – cytrynowa:

Obrany ze skórki imbir gotujemy 30 minut, a następnie dosładzamy koncentratem soku jabłkowego, dodajemy na końcu plasterki cytryny.

Herbata imbirowo – anyżowa (z anyżu gwiazdkowatego)

Imbir gotujemy z anyżem 30 minut, dosładzamy koncentratem soku jabłkowego oraz dodajemy plasterki cytryny.

Herbata z czarnej porzeczki z palczatką cytrynową

Czarne porzeczki i palczatkę cytrynową gotujemy przez 10 minut.

Herbata z anyżu gwiazdkowatego z korzeniem lukrecji

Anyż i korzeń lukrecji gotujemy przez 30 minut. Podajemy z plasterkami cytryny.

Herbata z dzikiej róży z jabłkiem i cynamonem

Owoce dzikiej róży gotujemy 30 minut z laską cynamonu. Dosładzamy sokiem jabłkowym.

Herbata z wrzosu

Kwiatki wrzosu zaparzamy przez 5-10 minut we wrzątku.

 

zobacz również:

Czystek – jak wpływa na zdrowie? Poznaj jego niezwykłe właściwości!

Mięta i jej właściwości dla zdrowia – jak działa?

Ostropest – sprawdzona i naturalna ochrona dla wątroby

Zdrowa wątroba – porady