Herbaty rozgrzewające na jesień. Te dodatki i przyprawy najlepiej pasują i podkręcają smak

1 października 2024, dodał: Małgorzata Kopeć

Usiądź przy kominku lub otul się ciepłym pluszowym kocem i weź kubek parującej aromatycznej herbaty. Do pełni szczęścia brakuje Ci dobrej książki lub klimatycznego filmu? Nie ma problemu, przecież w obecnych czasach tego typu rozrywka jest na wyciągnięcie ręki. Oczywiście to dobry scenariusz na dzień wolny od pracy, ale i rak głównym bohaterem tej scenki jest pyszna jesienna herbata!

Bez względu na pogodę czy niepogodę, musimy wędrować do pracy, szkoły lub po codzienne sprawunki. Zziębnięci i nieraz przemoczeni wracamy do domu, wówczas pierwszą myślą i marzeniem jest szybkie rozgrzanie się, a także zapobiegnięcie przeziębieniu. I w tym momencie najlepiej jest przygotować sobie wspaniałą, domową rozgrzewającą herbatkę, która nie tylko, jak sama nazwa wskazuje, rozgrzeje, ale dodatkowo kojąco wpłynie na gardło.

herbata rozgrzewająca

Kiedy za oknem zimno, mokro i ogólnie  brrr…, warto pamiętać o rożnego rodzaju herbatkach ziołowych oraz rozgrzewających dodatkach do tradycyjnych herbat. Pisząc „rozgrzewające dodatki” nie mam na myśli wyłącznie rumu. Niedawno miałam okazję skosztować napar z czarnej herbaty z limonką, miodem i tartym imbirem. Nie dość, że smakuje wyśmienicie, to działa jak długookresowy generator ciepła. Orzeźwia przy tym oraz koi umysł i ciało. Koreańczycy dawno już docenili właściwości imbiru. Wykorzystują go do przyrządzania naparu na przemarznięcia.

Jakie dodatki stosować do rozgrzewającej herbaty?

Przygotowuje się go z potartego korzenia imbiru, z dodatkiem cukru, cynamonu oraz drobno siekanych orzechów włoskich, daktyli i nasion sosny. Pije się go zaraz po ściągnięciu z ognia, bardzo gorący. Własne ziołowe lekarstwo na przeziębienia mają także Arabowie, którzy w takich przypadkach parzą napar z liści mięty, szałwii, bazylii, majeranku i miodu. Bazylię można zastąpić płatkami róży. Warto pamiętać, że bazylia poprawia nastrój. 
Jeśli zatem mamy dość jesiennej szarugi, możemy zaparzyć herbatkę z suszonej bazylii z dodatkiem miodu. U nas najbardziej popularną herbatką jesienną jest napar z lipy. Uspokaja, ułatwia zasypianie, a przede wszystkim jest świetnym lekarstwem w stanach grypowych, przeziębieniach, anginach, infekcjach dróg oddechowych itp.

Kiedy zaczyna nas łamać w kościach, najlepiej zaparzyć herbatkę lipową pół na pół z naparem z suszonych malin. Równie dobrze działa herbatka z lipy z dodatkiem rumianku, kwiatu czarnego bzu i miodu. Dla wzmocnienia organizmu warto także sięgnąć po herbatę z dzikiej róży, która zawiera sporo witaminy C, A, E, K, P i witaminy z grupy B. Dzięki temu wzmacnia organizm i zwiększa odporność na przeziębienia. Równie zbawienne są napary z owoców czarnego bzu, które doskonale działają przy pierwszych objawach przeziębienia.

Aby herbatki ziołowe nie traciły nic ze swych właściwości, należy je odpowiednio zaparzać. Ważne, by korzystać przy tym z dobrej, niezbyt twardej i oczyszczonej wody. Zioła zalewamy „białym wrzątkiem” (moment, kiedy pęcherzyki wody gwałtownie się odrywają, powodując lekkie zmętnienie wody) i przykrywamy na ok. 5 minut, aby odpowiednio naciągnęły. Natura sama zadbała o to, byśmy mieli czym wspomóc organizm w walce z chłodem i słotą. Nie trzeba sięgać po kolejne „cudowne” farmaceutyki, aby cieszyć się dobrym zdrowiem cały rok. Wystarczy sięgnąć po herbatkę….

Polecane dodatki do herbatek rozgrzewających

1. Imbir bogaty jest w substancje przeciwzapalne i odkażające. Herbata z imbirem działa napotnie, zawiera dużo witaminy C.
2. Mięta pieprzowa – stosuje się ją we wczesnym stadium przeziębienia i grypy ze względu na właściwości przeciwbakteryjne, przeciwbólowe i przeciwzapalne. Olejek miętowy stosowany jest zewnętrznie w nieżycie nosa, do inhalacji przy nieżytach gardła i oskrzeli.
3. Kwiaty czarnego bzu – zażywany regularnie napar w początkowym okresie infekcji wirusowych łagodzi dolegliwości, obniża gorączkę i skraca okres choroby. Suszone owoce bzu czarnego są doskonałym barwnikiem.
4. Maliny i jeżyny – owoce mają działanie napotne i wzmacniające. Jeszcze silniejsze mają liście, które ponadto działają m.in. przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie.
5. Kwiat lipy dodaje herbatce miodowego smaku i przypomina gorące lato, a lipowy napar działa rozgrzewająco.
6. Owoce dzikiej róży, głogu i berberysu nadają naparom kwaskowaty, głęboki smak i wzbogacają je w witaminę C.
7. Płatki słonecznika z kolei mają ostry, nieco brzoskwiniowy smak.
8. Kwiatostany szarłatu (amarantusa) barwią herbatkę na kolor szkarłatny.
9. Płatki nagietka (z wyjątkiem kremowych) nadają herbatce złocisty kolor.
10. Płatki dziewanny też barwią herbatkę na żółty kolor i nadają jej miodowy posmak. Zawierają saponiny działające wykrztuśnie i łagodząco. Napar z nich polecany jest przy chorobach gardła.
11. Owoce pigwowca dają herbatkę intensywnie pachnącą jabłkami i cytrusami.
12. Ziele tymianku i macierzanki piaskowej ma mocny, charakterystyczny zapach. Macierzanki są jednak bardzo zróżnicowane, czasem można trafić na taką, która pachnie cytrynowo.

Wszystkie podane przyprawy, działają rozgrzewająco, a ponadto cynamon ma właściwości antyseptyczne. Uważajcie tylko na imbir, który w dużych ilościach obniża ciśnienie. Poza tym wszystkie herbatki są zdrowe, bo są naturalne, bardzo smaczne i przepięknie pachną. Pijcie zatem na zdrowie! Oto kilka propozycji domowych herbatek rozgrzewających.

Przykładowe receptury na rozgrzewające herbaty

Herbatka z przyprawami

Składniki: napar z dowolnej czarnej herbaty, cynamon mielony, gałka muszkatołowa mielona, imbir mielony, goździki całe, słodkie jabłko, miód akacjowy, 1 pomarańcza obrana ze skórki.
Przygotowanie: Do filiżanek włożyć: pokrojone w kostkę jabłko i pomarańcze, po pół łyżeczki cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej i kilka goździków. Wszystko zalać gorącą herbatą, dosłodzić do smaku miodem akacjowym.

Herbatka malinowo-cynamonowa

Składniki: 3 torebki herbaty malinowej, 1 łyżka cynamonu, 3-4 goździki, miód lipowy.
Przygotowanie: Do torebek herbaty malinowej dodajemy cynamon i goździki oraz miód lipowy (wg uznania). Zalewamy wrzątkiem i pijemy po około 20 minutach zaparzania.

Herbatka czarna z imbirem

Składniki: 2-3 torebki herbaty ekspresowej (lub 1 łyżka stołowa herbaty czarnej liściastej), 1 łyżeczka kardamonu, 1/2 łyżeczki imbiru mielonego, 3-4 goździki, cukier trzcinowy lub miód gryczany.
Przygotowanie: Torebki herbaty wrzucamy do dzbanka. Następnie wsypujemy płaską łyżeczkę kardamonu, imbir, goździki, cukier trzcinowy lub miód gryczany (wg uznania). Zalewamy wrzątkiem i pijemy po około 20 minutach zaparzania.

Herbatka jabłkowo-cynamonowa

Składniki: suszone jabłka, 1 łyżka cynamonu, 1 łyżka kardamonu, 3-4 goździki, imbir, miód.
Przygotowanie: Garść suszonych jabłek (można chwilkę pogotować), łyżkę cynamonu, płaską łyżeczkę kardamonu, goździki, szczyptę imbiru i miód zalewamy wrzątkiem. Pijemy po 20 minutach.

Herbatka malinowo-różana

Składniki: garść suszonych owoców róży, 1 łyżka soku z malin (najlepiej własnej roboty), 2-3 goździki, szczypta cynamonu, pół cytryny,
pół pomarańczy.
Przygotowanie: Do dużego kubka wsypać różę, goździki i cynamon. Zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut do naciągnięcia. Przecedzić, dodać sok z malin, po plasterku obranej cytryny i pomarańczy oraz sok wyciśnięty z pozostałych połówek cytryny i pomarańczy. Najlepiej parzy się taką herbatkę w kubku z wewnętrznym sitkiem. Wtedy wsypuje się różę, goździki i cynamon do sitka, a potem sitko wyjmuje. Jeśli róża jest suszona bez pestek, to lepiej pozostawić ją w herbacie i zjeść razem z plasterkami cytryny i pomarańczy.

Herbatka z miętą

Składniki: 3 łyżki drobno startego korzenia imbiru, 2 łyżki cukru lub miodu najlepiej lipowego, 1 cytryna, 1 mała pomarańcza, 3 łyżki posiekanych liści świeżej mięty, pieprz.

 

Przygotowanie: Do rondelka wlać 3 szklanki wody, dorzucić imbir i miętę. Na dużym ogniu gotujemy przez jakieś 10 minut. Następnie zdejmujemy naczynie z ognia i dodajemy miód. Dodajemy cytrynę i pomarańczę – owoce kroimy na pół i wyciskamy sok do rondla. Na koniec dorzucamy szczyptę pieprzu i mieszamy. Przez drobne sitko napar wlewamy do kubków. Można zmodyfikowac przepis dodajac 3 łyzki czarnej herbaty.

Herbatka z róży, bzu, aronii i jarzębiny

 

Składniki: Po 1 łyżeczce suszu z owoców róży, bzu czarnego, aronii i jarzębiny, 2 łyżki malin w soku (a jeśli nie mamy to sok malinowy), 25 ml nalewki malinowej (ewentualnie innej), szczypta mielonego imbiru albo plasterek 1 cm świeżego, opcjonalnie łyżeczka miodu.
Przygotowanie: Owoce + imbir wrzucić do kubka (najlepiej podgrzanego), zalać gorącą wodą, przykryć i odstawić do naciągnięcia. Dodać nalewkę + miód. Pić jeszcze gorącą. Jeśli nie mamy własnego suszu z wypestkowanych owoców róży, możemy użyć tego ze sklepowej półki.

Lipowa herbatka

 

Składniki: 1/2 łyżki kwiatów lipy, 3/4 wrzątku, miód lub sok malinowy.
Przygotowanie: Zalać pół łyżki ziół wrzątkiem. Parzyć 15 minut pod przykryciem. Odstawić na 10 minut i przecedzić. Można osłodzić zioła łyżeczką miodu lub sokiem malinowym.

Herbatka z dodatkami: anyżem, cynamonem, kolendrą i imbirem

 

Składniki: torebka herbaty Earl Gray, kilka goździków, anyż, trochę mielonego cynamonu i imbiru, kilka ziaren kolendry i ziela angielskiego.
Przygotowanie: Do kubka włożyć torebkę herbaty, goździki, kolendrę, anyż, ziele, wsypać imbir i cynamon. Następnie zalać wrzątkiem, przykryć kubek talerzykiem, odczekać pięć minut. Przed wypiciem przelać przez sitko o drobnych oczkach. Herbatka jest przepyszna i pozostawia w gardle lekko pikanty posmak. Polecam także lekko posłodzić, nawet osobom zazwyczaj preferującym herbatę gorzką.

Herbatka z rumem

Składniki: 2,5 szklanki wody, 3 torebki czarnej herbaty, 70 ml rumu.
Przygotowanie: Zagotować wodę. Zaparzyć mocną herbatę. Rozlać do trzech szklanek do 3/4 wysokości. Dopełnić rumem. Od razu podawać.

Herbatka imbirowo-cytrynowa

Składniki: 2 łyżeczki herbaty, 10 g świeżego imbiru, skórka z 1/2 cytryny, 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny, miód pszczeli.

Przygotowanie: Obrać imbir i pokroić go w cienkie plasterki lub drobną kostkę. Skórkę z cytryny pokroić w cienkie paseczki. Do małego garnka włożyć imbir i skórkę z cytryny. Zalać 2 szklankami wody i doprowadzić do wrzenia. Do czajniczka wsypać herbatę i zalać ją przygotowanym wywarem z imbiru i skórki cytrynowej. Przykryć czajniczek. Po około 7-10 minutach zamieszać. Nalewać do kubka przez sitko. Do każdej porcji dodać łyżeczkę soku z cytryny i miodu.

 

zobacz również:

  1. Jak zrobić grzaniec z wina i jakie stosować przyprawy?

  2. Jak zrobić gorącą czekoladę?

  3. Uważaj, Twój smartfon to siedlisko bakterii! Sprawdź, jak czyścić telefon krok po kroku

  4. Kawowy grzaniec imbirowy