Osłabiona odporność jest powszechnym problemem. Życie w ciągłym pośpiechu, brak ruchu, krótki sen i nieregularne jedzenie sprzyjają łapaniu infekcji. Szczególnie w okresie zimowo-wiosennym warto rozejrzeć się za produktami wzmacniającymi odporność. Dobrym wyborem mogą okazać się herbatki ziołowe. Sprawdzą się one u osób, którym zależy na naturalnym wsparciu pracy układu odpornościowego.
Układ odpornościowy chroni nasz organizm przed różnego rodzaju patogenami wywołującymi popularne infekcje, które tak często towarzyszą okresowi jesienno-zimowemu. Odporność, szczególnie w sezonie zimowym, spada z bardzo wielu powodów. Głównym czynnikiem odpowiedzialnym za ten stan jest stres, ale do tego dołączają się jeszcze zbyt mała ilość snu, niewłaściwa dieta uboga w owoce i warzywa, ograniczenie czasu spędzanego na świeżym powietrzu, nadmiar używek i niewystarczająca ilość ruchu. Wiadomo, że wielu z nas chce prowadzić jak najbardziej zdrowy i higieniczny tryb życia, jednak czasy w których żyjemy i pośpiech na co dzień nie zawsze na to pozwalają. Właśnie dlatego szczególnie w czasie zwiększonej zachorowalności szukamy skutecznego leku na odporność. Coraz częściej sięgamy po ziołowe preparaty, mając na uwadze fakt, że to co najlepsze możemy czerpać właśnie z natury. A naturalnymi sposobami możemy zwiększyć swoją odporność i uchronić się przed chorobą.
Preparaty i herbatki ziołowe znajdują zastosowanie w leczeniu wielu chorób oraz ich profilaktyce. Sprawdzają się również w zwiększaniu odporności. Do wyboru mamy szeroką gamę roślin, które są doskonałym źródłem witamin i wykazują m.in. działanie antyoksydacyjne. Niszczą wolne rodniki, które są przyczyną starzenia się komórek oraz powstawania chorób nowotworowych. Natura obdarzyła nas szeregiem naturalnych antybiotyków, które niszczą bakterie i grzyby. Do ziół, które możemy zastosować, jeżeli często zapadamy na różne infekcje i chcemy poprawić naszą odporność należą m.in.: jeżówka purpurowa, czarny bez, dzika róża, jarzębina, aloes, żeń-szeń, wiesiołek, czystek, rumianek, lipa, szałwia, malina i jeżyna, aronia, acerola, jarząb pospolity. Warto pamiętać, że każda z tych roślin ma nieco inne właściwości i działa na organizm w inny sposób. Każda jednak wzmacnia i pomaga zmniejszyć ryzyko jesienno-wiosennej infekcji.
Ważną funkcję w podnoszeniu odporności odgrywają flawonoidy, antocyjany, fitosterole, związki mineralne obecne w roślinach. Polisacharydy, białka i lektyny będące składnikiem niektórych roślin także w znacznym stopniu pobudzają pracę układu immunologicznego. Zioła posiadają naturalne właściwości lecznicze, powodują nieliczne działania niepożądane, w wielu przypadkach ich stosowanie może zastąpić lub uzupełnić konwencjonalne leczenie. W celach leczniczych wykorzystywane są różne elementy ziół, np. liście, kwiaty, owoce, korzeń, kora. Można stosować zioła pojedynczo lub wykonywać z nich mieszanki. Zioła dostępne są w postaci herbatek do zaparzania, w wyciągach roślinnych lub jako składniki syropów. Warto stosować wieloskładnikowe mieszanki ziołowe, które są zazwyczaj dobrane tak, aby właściwości poszczególnych składników uzupełniały i wzmacniały się wzajemnie.
Herbatka z jeżówki. Wystarczy 1 łyżkę rozdrobnionych korzeni jeżówki zalać szklanką wody, zagotować i pod przykryciem trzymać na małym ogniu 10-15 minut, następnie odstawić na kwadrans i przecedzić – taką herbatkę pijemy 3 razy dziennie po pół szklanki. Herbatka z jeżówki chroni zarówno przed typowymi infekcjami, takimi jak przeziębienie, grypa, zapalenie gardła czy oskrzeli, jak i przed grzybiczymi zakażeniami jamy ustnej, gdyż ziele to ma również właściwości przeciwgrzybicze. Herbatka z tego ziela pomoże również przy przemęczeniu i osłabieniu w trakcie rekonwalescencji.
Herbatka z dzikiej róży. Łyżkę rozdrobnionych owoców zalać szklanką wrzątku i zostawić pod przykryciem na kwadrans, potem przecedzić. Pić 2-3 razy dziennie po szklance ciepłego napoju. Jej skuteczność rośnie w połączeniu z bioflawonoidami – a one również w dużych ilościach znajdują się w tej roślinie. W owocach dzikiej róży są również znaczące ilości innych składników, w tym witamin z grupy B, witaminy E, karotenoidów, soli mineralnych czy kwasów organicznych, poprawiających kondycję i wspierających odporność. Herbatkę z owoców dzikiej róży warto zażywać i profilaktycznie, i w okresie rekonwalescencji.
Herbatka z owoców czarnego bzu. 1 łyżkę suszonych kwiatów zalać szklanką zimnej wody, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez pięć minut, następnie odstawić na kwadrans, przecedzić i 2-3 razy dziennie pić po 1/3 szklanki. Herbatka z kwiatów czarnego bzu i sok z owoców działają silnie napotnie, pomagają zwalczyć gorączkę, mają też właściwości wykrztuśne, dlatego warto je stosować np. podczas zapalenia oskrzeli i innych chorób gardła. Wzmacniają również błony śluzowe gardła i dróg oddechowych, co zmniejsza rozprzestrzenianie się drobnoustrojów. Mają także właściwości przeciwwirusowe.
Herbatka z owoców jarzębiny. 1 łyżkę rozdrobnionych owoców zalać szklanką letniej wody, doprowadzić do wrzenia i podgrzewać przez 5 minut pod przykryciem, następnie odstawić na kwadrans i przecedzić. Można pić 2-3 razy dziennie po pół szklanki. Można ją stosować przy zakażeniach bakteryjnych, a także zapobiegawczo przeciw przeziębieniu i grypie, są również zalecane w trakcie rekonwalescencji.
Herbatka z czystka. Łyżkę świeżych (zmiażdżonych) lub suszonych liści czystka należy zaparzyć podobnie jak zwykłą herbatę, odstawić pod przykryciem na 8-10 minut, następnie przecedzić i pić dwa-trzy razy dziennie. Picie herbaty z czystka znakomicie uzupełnia zaleconą przez lekarza kurację, poprawia samopoczucie i przyspiesza powrót do zdrowia. Zawiera bardzo dużo polifenoli i flawonoidów, które wzmacniają organizm i wspierają funkcjonowanie układu odpornościowego.
Herbatka z rumianku. 2 łyżki kwiatów rumianku zalać wrzącą wodą, pozostawić pod przykryciem na około 15 minut, a następnie odcedzić. Pić po pół szklanki naparu trzy razy dziennie między posiłkami. Herbata z rumianku to jedna z najpopularniejszych metod na poprawę pracy układu immunologicznego. Roślina ta wykazuje jednak szereg innych właściwości, które zdecydowanie są korzystne zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Rumianek działa uspokajająco – pomaga złagodzić stres, ułatwia odprężenie i relaks, a także wspomaga walkę z brakiem snu. Jeśli więc chcemy nie tylko podnieść poziom naszej odporności, ale także cieszyć się spokojnym snem – warto przemyśleć inhalacje z rumianku.
Herbatka z lipy. Do szklanki wsypać 1 łyżkę stołową wysuszonych kwiatostanów lipy, zalać wrzącą wodą i odstawić na około 20 minut. Do herbatki można dodać sok malinowy bądź miód (najlepiej lipowy) – jednak wtedy herbata powinna być już przestudzona, żeby zachować lecznicze właściwości miodu. Można też ją pić z dodatkiem cytryny. Herbatę z lipy stosuje się trzy razy dziennie po filiżance, między posiłkami. Herbatka z lipy stosowana jest przede wszystkim podczas przeziębień, gorączki oraz infekcji dróg oddechowych. Wspiera ona walkę z bakteriami, oczyszcza organizm z toksyn i ułatwia oddychanie. Jest przy tym niewątpliwie smaczna i aromatyczna, dlatego również dzieciom powinien przypaść do gustu. Po herbatę lipową powinniśmy sięgać zatem dość często, zwłaszcza zimą.
Herbatka z szałwii. 1 łyżkę zasuszonego ziela zalać wrzącą wodą i odczekać kwadrans. Pić herbatę 2-3 razy dziennie. Zawiera substancje, które działają przeciwwirusowo oraz antybakteryjnie. Szałwia zwalcza infekcje, ale też wzmacnia układ odpornościowy. Wychwytuje wolne rodniki, czyli ma działanie antyoksydacyjne. Jeśli ktoś nie lubi zapachu szałwii, do herbaty może dodać łyżeczkę miodu i cytrynę.
Naturalne sposoby na zwiększenie odporności to opłacalna inwestycja we własne zdrowie. Osłabiona odporność jest niebezpieczna dla organizmu, bo to od niej zależy jak organizm poradzi sobie z czynnikami chorobotwórczymi. Naturalne metody zwiększające odporność zwykle nie powodują żadnych skutków ubocznych, są bezpieczne w stosowaniu, w przeciwieństwie do wielu leków.
Ziołoterapia oferuje mnóstwo surowców o różnych zestawach właściwości. W zależności od potrzeb można sięgnąć po rośliny typowo uodparniające poprzez pobudzanie naszego układu immunologicznego albo też połączyć to działanie z innym, wymaganym przy jakimś innym schorzeniu. Wspomaganie układu immunologicznego to proces, który wymaga czasu. Ziołowe herbatki sprawdzają się także jako środki wspomagające leczenie przeziębienia i grypy, dlatego w czasie choroby również warto o nich pamiętać. Poza włączeniem do swojej diety herbatek roślinnych, które zwiększają naturalną odporność warto zwrócić uwagę na swoje codzienne nawyki i zasady przestrzegania higieny. Na prawidłową pracę układu odpornościowego wpływają czynniki takie jaki: przestrzeganie podstawowych zasad higieny osobistej – częste, dokładne mycie rąk, zwłaszcza po powrocie do domu i przed posiłkami, ubiór dobrany odpowiednio do pogody, regularna aktywność fizyczna, odpowiednia ilość snu oraz zdrowa, urozmaicona dieta.
zobacz również:
Uważaj, Twój smartfon to siedlisko bakterii! Sprawdź, jak czyścić telefon krok po kroku