Herbata z cytryną zagrożeniem dla naszego zdrowia?
Jakże napój ten jest dla wielu z nas dopełnieniem chwil spędzonych w domowym zaciszu, podczas szalejących za oknem zamieci śnieżnych, idealnie komponujących się z kąsającym ludzkie lica mrozem.
Przerwa w pracy, spotkanie z przyjaciółmi czy wolna chwila spędzona przed telewizorem to tylko nieliczne przykłady sytuacji sprzyjających parzeniu herbaty. Nie zawsze jednak jesteśmy skłonni spożywać ją bez drobnych dodatków, które bądź to podkreślają smak herbaty, bądź smak ten wzbogacają.
Cukier, sok malinowy czy cytryna to tylko nieliczne z wielu „upiększaczy” smakowych. I tu niestety pojawia się problem, ponieważ z najnowszych badań przeprowadzonych przez brytyjskich naukowców wynika, że jeden z owych dodatków w połączeniu z herbatą może mieć przykre konsekwencje w starszym wieku. Mowa niestety o cytrynie, która spożywana z herbatą może mieć zgubne skutki w okresie starości, a ty samym może być jedną z przyczyn zdegenerowania ośrodkowego układu nerwowego charakteryzującego się otępieniem. Mówiąc innymi słowy, herbata z dodatkiem cytryny może się przyczynić do wystąpienia choroby Alzheimera.
Czy to oznacza, że herbata bądź cytryna szkodzi zdrowiu?
Oczywiście nie! Naukowcy tłumaczą to zjawisko w następujący sposób. Liście herbaciane zawierają glin czyli aluminium, który może prowadzić do uszkodzenia ludzkich tkanek – w przypadku Alzheimera odkłada się on w mózgu uszkadzając go – jednak w ilości przez nas spożywanej nie zagraża on naszemu zdrowiu, ponieważ ludzki organizm nie przyswaja glinu. Inaczej jednak przedstawia się proces parzenia herbaty w połączeniu z sokiem z cytryny. Podczas tej czynności zachodzi reakcja chemiczna w wyniku, której powstaje produkt o nazwie cytrynian glinu. Niestety w takiej konfiguracji, nie pozostaje on obojętny na ludzki organizm i jest przezeń przyswajany. Jak twierdzą badacze, picie herbaty z cytryną może być szczególnie niebezpieczne w okresie dzieciństwa, gdyż szkodliwe substancje odkładając się na przykład w wątrobie, mogą skutkować jej niewydolnością w życiu dorosłym.
Pomimo tego nie warto rezygnować z picia herbaty, w końcu wielu wytrawnych smakoszy tego napoju twierdzi, że prawdziwa kwintesencja smaku wyczuwalna jest najintensywniej w wywarze pozbawionym wszelkich dodatków, ci którzy nie podzielają tej opinii, wciąż mają do dyspozycji między innymi miód, cukier bądź sok malinowy.
Na koniec warto przypomnieć słowa Adama Mickiewicza, który przy użyciu metafory, nadał herbacie nowe znaczenie:
„Ten, w śniący kryształ włożywszy oblicze,
Wschodnim balsamem złoty kędzior pieści,
Drugi stambulskie oddycha gorycze
Lub pije z chińskich ziół ciągnione treści.”
Adam Mickiewicz, Zima miejska.
Zobacz również:
- Soki i koktajle oczyszczające krew i organizm
- Dieta antycholesterolowa
- Sposób parzenia zielonej herbaty
- Jak prawidłowo się odżywiać – porada eksperta