Herbata z cytryną zagrożeniem dla naszego zdrowia?

18 stycznia 2012,
dodał: MarcinJ
Artykuł zewnętrzny

file1326917529

Jakże napój ten jest dla wielu z nas dopełnieniem chwil spędzonych w domowym zaciszu, podczas szalejących za oknem zamieci śnieżnych, idealnie komponujących się z kąsającym ludzkie lica mrozem.

Przerwa w pracy, spotkanie z  przyjaciółmi czy wolna chwila spędzona przed telewizorem to tylko nieliczne przykłady sytuacji sprzyjających parzeniu herbaty. Nie zawsze jednak jesteśmy skłonni spożywać ją bez drobnych dodatków, które bądź to podkreślają smak herbaty, bądź smak ten wzbogacają.

Cukier, sok malinowy czy cytryna to tylko nieliczne z wielu „upiększaczy” smakowych. I tu niestety pojawia się problem, ponieważ z  najnowszych badań przeprowadzonych przez brytyjskich naukowców wynika, że jeden z owych dodatków w połączeniu z herbatą może mieć przykre konsekwencje w starszym wieku. Mowa niestety o cytrynie, która spożywana z herbatą może mieć zgubne skutki w okresie starości, a ty samym może być jedną z przyczyn zdegenerowania ośrodkowego układu nerwowego charakteryzującego się otępieniem. Mówiąc innymi słowy, herbata z dodatkiem cytryny może się przyczynić do  wystąpienia choroby Alzheimera.

Czy to oznacza, że herbata bądź cytryna szkodzi zdrowiu?

Oczywiście nie! Naukowcy tłumaczą to zjawisko w następujący sposób. Liście herbaciane zawierają glin czyli aluminium, który może prowadzić do uszkodzenia ludzkich tkanek – w przypadku Alzheimera odkłada się on w  mózgu uszkadzając go – jednak w ilości przez nas spożywanej nie zagraża on naszemu zdrowiu, ponieważ ludzki organizm nie przyswaja glinu. Inaczej jednak przedstawia się proces parzenia herbaty w połączeniu z  sokiem z cytryny. Podczas tej czynności zachodzi reakcja chemiczna w  wyniku, której powstaje produkt o nazwie cytrynian glinu. Niestety w takiej konfiguracji, nie pozostaje on obojętny na ludzki organizm i jest przezeń przyswajany. Jak twierdzą badacze, picie herbaty z cytryną może być szczególnie niebezpieczne w okresie dzieciństwa, gdyż szkodliwe substancje odkładając się na przykład w wątrobie, mogą skutkować jej niewydolnością w życiu dorosłym.

Pomimo tego nie warto rezygnować z picia herbaty, w końcu wielu wytrawnych smakoszy tego napoju twierdzi, że prawdziwa kwintesencja smaku wyczuwalna jest najintensywniej w wywarze pozbawionym wszelkich dodatków, ci którzy nie podzielają tej opinii, wciąż mają do dyspozycji między innymi miód, cukier bądź sok malinowy.

Na koniec warto przypomnieć słowa Adama Mickiewicza, który przy użyciu metafory, nadał herbacie nowe znaczenie:

„Ten, w śniący kryształ włożywszy oblicze,

Wschodnim balsamem złoty kędzior pieści,

Drugi stambulskie oddycha gorycze

Lub pije z chińskich ziół ciągnione treści.”
Adam Mickiewicz, Zima miejska.

Zobacz również:

  1. Soki i koktajle oczyszczające krew i organizm
  2. Dieta antycholesterolowa
  3. Sposób parzenia zielonej herbaty
  4. Jak prawidłowo się odżywiać – porada eksperta




FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.