Sposób parzenia zielonej herbaty

5 grudnia 2011, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Zielona herbata to jeden z najczęściej polecanych sposobów na odchudzanie bez negatywnych efektów. Im więcej pijemy tej cenionej na całym świecie herbaty tym bardziej doceniamy cudowny smak i aromat zielonej herbaty.

Świeżo zebrane, zielone listki zostają wysuszone i podgrzane, co zapobiega rozpoczęciu się procesów fermentacyjnych.

Właściwości zielonej herbaty:

– Napar z pierwszego parzenia działa pobudzająco-zawiera dużo teiny, z drugiego uspokajająco-pomaga radzić sobie z napięciami emocjonalnymi i stresem.

– Zielona herbata ma właściwości hamujące rozwój bakterii w układzie pokarmowym. Pobudza go również do wydzielania soków trawiennych.

– Obniża ciśnienie krwi poprawiając przy tym krążenie zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób serca.

– Zawarte w zielonej herbacie flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziała zakrzepom krwi.

– Dzięki zawartości fluoru chroni zęby przed próchnicą.

– Jest bogata w witaminy C, E, B, sole mineralne oraz garbniki

– Zawarte w niej garbniki zapobiegają nowotworom.

– Pobudza działanie pęcherza moczowego, co przyśpiesza wydalanie toksyn z organizmu.

– Zielona herbata wspomaga odchudzanie, ponieważ przyśpiesza metabolizm i usuwa zbędne produkty przemiany materii.

– Chłodnego naparu używa się do przemycia przy zapaleniu spojówek oraz powiek.
Co zawiera zielona herbata?

Zielona herbata ma wiele cennych minerałów, witamin i innych związków korzystnych dla zdrowia:

  • kofeina (zwana teiną)
  • garbniki (polifenole) – nadają jej rześkość i cierpkość
  • mikroelementy (fluor, wapń, żelazo, potas, sód, cynk)

  • witaminy (A,B1,B2,C, E, K)
  • olejki eteryczne

 

Napar z zielonej herbaty ma zielonożółty, słomkowy kolor, jest bardzo aromatyczny ma delikatny, ziołowy słodki-gorzki smak. Najważniejsze jest, aby zapamiętać starą chińską regułę:

„Herbata odda wszystko, co w niej tkwi, jeśli otrzyma wszystko czego potrzebuje”

Sposób parzenia:

Mocniejsze gatunki o zdecydowanym smaku zalewa się wodą o temperaturze 75- 90 stopni, delikatniejsze wodą od 60-75 stopni.
Woda w 3-4 minuty po zagotowaniu osiąga temperaturę 90 stopni, a w 12 minut po przegotowaniu woda osiąga temperaturę 75 stopni. Ilość herbaty na szklankę wody – 1 łyżeczka (około 3 g na szklankę – /11-13 gramów na 1 l wody).
Jeżeli herbata ma działać pobudzająco, zaparzamy ją przez 2-3 minuty, jeżeli odprężająco – nieco dłużej (3-8 minut). Nie należy parzyć zielonej herbaty zbyt długo, gdyż będzie miała ona gorzki smak. Możliwe jest dwu- lub trzykrotne zaparzanie tych samych liści. Za każdym razem odnajdziemy w niej inny smak.

Polecamy zielone  herbaty ze sklepu 1000 Smaków Świata



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...