Sposób parzenia zielonej herbaty

5 grudnia 2011, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Zielona herbata to jeden z najczęściej polecanych sposobów na odchudzanie bez negatywnych efektów. Im więcej pijemy tej cenionej na całym świecie herbaty tym bardziej doceniamy cudowny smak i aromat zielonej herbaty.

Świeżo zebrane, zielone listki zostają wysuszone i podgrzane, co zapobiega rozpoczęciu się procesów fermentacyjnych.

Właściwości zielonej herbaty:

– Napar z pierwszego parzenia działa pobudzająco-zawiera dużo teiny, z drugiego uspokajająco-pomaga radzić sobie z napięciami emocjonalnymi i stresem.

– Zielona herbata ma właściwości hamujące rozwój bakterii w układzie pokarmowym. Pobudza go również do wydzielania soków trawiennych.

– Obniża ciśnienie krwi poprawiając przy tym krążenie zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób serca.

– Zawarte w zielonej herbacie flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziała zakrzepom krwi.

– Dzięki zawartości fluoru chroni zęby przed próchnicą.

– Jest bogata w witaminy C, E, B, sole mineralne oraz garbniki

– Zawarte w niej garbniki zapobiegają nowotworom.

– Pobudza działanie pęcherza moczowego, co przyśpiesza wydalanie toksyn z organizmu.

– Zielona herbata wspomaga odchudzanie, ponieważ przyśpiesza metabolizm i usuwa zbędne produkty przemiany materii.

– Chłodnego naparu używa się do przemycia przy zapaleniu spojówek oraz powiek.
Co zawiera zielona herbata?

Zielona herbata ma wiele cennych minerałów, witamin i innych związków korzystnych dla zdrowia:

  • kofeina (zwana teiną)
  • garbniki (polifenole) – nadają jej rześkość i cierpkość
  • mikroelementy (fluor, wapń, żelazo, potas, sód, cynk)

  • witaminy (A,B1,B2,C, E, K)
  • olejki eteryczne

 

Napar z zielonej herbaty ma zielonożółty, słomkowy kolor, jest bardzo aromatyczny ma delikatny, ziołowy słodki-gorzki smak. Najważniejsze jest, aby zapamiętać starą chińską regułę:

„Herbata odda wszystko, co w niej tkwi, jeśli otrzyma wszystko czego potrzebuje”

Sposób parzenia:

Mocniejsze gatunki o zdecydowanym smaku zalewa się wodą o temperaturze 75- 90 stopni, delikatniejsze wodą od 60-75 stopni.
Woda w 3-4 minuty po zagotowaniu osiąga temperaturę 90 stopni, a w 12 minut po przegotowaniu woda osiąga temperaturę 75 stopni. Ilość herbaty na szklankę wody – 1 łyżeczka (około 3 g na szklankę – /11-13 gramów na 1 l wody).
Jeżeli herbata ma działać pobudzająco, zaparzamy ją przez 2-3 minuty, jeżeli odprężająco – nieco dłużej (3-8 minut). Nie należy parzyć zielonej herbaty zbyt długo, gdyż będzie miała ona gorzki smak. Możliwe jest dwu- lub trzykrotne zaparzanie tych samych liści. Za każdym razem odnajdziemy w niej inny smak.

Polecamy zielone  herbaty ze sklepu 1000 Smaków Świata



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

2 komentarzy do Sposób parzenia zielonej herbaty

  1. avatar One_LoVe pisze:

    a ja jakoś nie mogę przemóc się do tej zielonej herbaty, nie smakuje mi i tyle.

  2. Świetny artykuł. Od dobrych kilku lat piję zieloną herbatę kilka filiżanek dziennie. Wiem jedno jej odpowiednie zaparzenie jest podstawą. Źle wykonana ta czynność spowoduje, że będzie ona nie dobra w smaku.

Dodaj komentarz