Jak prawidłowo się odżywiać – porada eksperta

Avatar photo
30 listopada 2011,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Pytanie czytelniczki:

Szanowna Pani, mam 25 lat, uczę się, pracuję oraz uprawiam różne dyscypliny sportu (pływanie, jazda na rowerze, gimnastyka). Dla polepszenia pracy umysłowej oraz kondycji fizycznej, zacząłem zdrowo się odżywiać. Jem: pieczywo pełnoziarniste, warzywa, owoce, płatki owsiane i ryby (ze sklepu: w galarecie i w puszkach); ograniczyłem spożywanie produktów z dużą zawartością cholesterolu. Proszę o informację: co mam dołożyć, a co ująć z mojej diety?, jakie ryby i w jakiej postaci najlepiej jeść?

Gratuluję zmiany stylu życia i życzę wytrwałości! pieczywo pełnoziarniste i inne produkty z pełnego przemiału powinny stanowić podstawę zdrowej diety. Pieczywo razowe, z ziarnami, grube kasze czy razowe makarony muszą się znaleźć na naszym stole przynajmniej 4 razy dziennie. Warzywa warto włączać do każdego posiłku – optymalnie, powinny pojawić się w naszym menu 5 razy dziennie. Inaczej jest z owocami – te możemy spożywać 2 razy dziennie – głównie ze względu na fruktozę, cukier owocowy, który (w dużym skrócie) w nadmiarze przekształca się w dodatkowe kilogramy. Jeśli zaś chodzi o ryby – warto jest spożywać 2 razy w tygodniu. Najlepsze są morskie, gdyż są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Kwasy te obniżają stężenie trójglicerydów podwyższając frakcje korzystnego cholesterolu – HDL. Wpływają korzystnie na pracę mózgu i układu nerwowego, poprawiają stan skóry. Do ryb bogatych w omega-3 należą: tuńczyk (ale o nim jeszcze dwa zdania niżej), łosoś, sardynki, makrela i śledź. Z pośród innych produktów mogących wzbogacić dietę w te kwasy należą też oleje roślinne – lniany i rzepakowy oraz soja, orzechy i żółtko jaja. Najzdrowsze są ryby młode, niestety tuńczyk do nich nie należy, tuńczyk jest odławiany po około 10 latach życia. Tak długi czas życia powoduje, że w jego mięsie kumulują się spore ilości zanieczyszczeń i metali ciężkich, w tym niebezpieczna dla zdrowia rtęć. Poza zawartością rtęci, mają one drugą wadę – podczas przetwarzania ryby do gotowego produktu w puszce zdecydowana część cennych składników, w tym kwasów omega-3 ginie. Dlatego nie polecam zbyt częstego spożywania ryb w puszkach. Dość popularne są także ryby wędzone, te niestety także powinny znajdować się na naszym stole nie częściej niż 2 razy w miesiącu. Zbyt duża ilość soli oraz szkodliwe działanie procesu wędzenia powoduje, że produkt ten nie powinien być zbyt często spożywany. Zdecydowanie najlepszym pomysłem jest zakup świeżej ryby i samodzielne przyrządzenie jej w domu – na parze lub w piekarniku. Poza tym co jemy szalenie ważne jest także to w jaki sposób nawadniamy organizm – na pierwszym miejscu powinna się znaleźć woda mineralna, następnie herbaty ziołowe oraz czarna i zielona herbata bez cukru, raz dziennie z powodzeniem można wypić sok warzywny lub świeżo wyciskany sok owocowy. Jeśli nie ma przeciwwskazań medycznych kawa z mlekiem, ale bez cukru również może zagościć w naszym menu.



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.