Gruszki pod niebieską migdałową chmurką

19 lipca 2012, dodał: press
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

5 dużych niezbyt dojrzałych gruszek

50 dag borówek amerykańskich

300 ml białego półwytrawnego wina

1 duża cytryna

3 czubate łyżki miodu

3 jajka

15 dag dobrej margaryny lub masła

15 dag płatków migdałów

3 czubate łyżki mąki typ 2000

4 czubate łyżki cukru

cukier puder

Przygotowanie:

Cytrynę parzymy wrzątkiem, osuszamy papierowym ręcznikiem. Skórkę (bez albedo) ścieramy wprost do wina. Wyciskamy sok z cytryny, dodajemy miód, dokładnie mieszamy. Gotujemy na średnim ogniu około 3-4 minut. W tym czasie obieramy gruszki, wycinamy gniazda nasienne, kroimy na ćwiartki i dodajemy do wina. Gotujemy razem około 7-8 minut- w tym czasie kilka razy delikatnie mieszamy. Gruszki odsączamy z wina, studzimy, wykładamy nimi spód formy do tarty lub tortownicy. Posypujemy połową dokładnie umytych borówek. Miękkie masło lub margarynę miksujemy z dodatkiem zwykłego cukru. Powoli miksując, dodajemy jajka i płatki migdałów. Wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na owoce. Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W razie potrzeby przykrywamy ciasto papierem do pieczenia, albo folią aluminiową. Pozostałe z gotowania gruszek wino odparowujemy do czasu aż zostanie nam około 6-7 łyżek. Płynem polewamy gorące ciasto i pieczemy jeszcze około 7 minut w 220 stopniach (w tym czasie ciasto nie może być przykryte). Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem i przybieramy pozostałymi borówkami.

file1342675919



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...