Karczek z grilla to właściwie klasyka gatunku w sezonie grillowym, niezwykle popularny wiosną i latem. Kluczem do smacznego dania jest odpowiednio dobrana marynaty, przyprawy i obróbka mięsa. Karkówkę serwujemy z sałatkami ziemniaczanymi, cebulą i innymi warzywami z dodatkiem sosów i dressingów.
Grillowana karkówka z ziemniakami
Składniki:
– 2 ząbki czosnku
– oliwa z oliwek
– 1 łyżka ziaren pieprzu
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 duża szczypta chili w proszku
– 4 plastry karkówki
– świeże oregano
– 1/2 kg małych ziemniaków
– sól
Przygotowanie:
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę do miski z oliwą. W moździerzu rozgnieść ziarna pieprzu i wymieszać z olejem, sokiem z cytryny i chili w proszku. Opłukać mięso, osuszyć i posmarować połową oleju z przyprawami. Na każdym kawałku mięsa położyć łodygę oregano i zawinąć w folię. Marynować co najmniej 2 godz. w lodówce, najlepiej przez całą noc. Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku, obrać i wymieszać z pozostałym olejem. Posypać solą. Rozgrzać grilla. Ziemniaki grillować przez ok. 7 min. ze wszystkich stron na ruszcie grillowym (opcjonalnie na aluminiowej tacce grillowej). Rozwinąć mięso i usunąć oregano. Grillować plastry przez 3-4 min. z każdej strony. Doprawić solą i udekorować świeżym oregano.
Karkówka w marynacie cytrusowej
Składniki:
– 2 kg karkówki wieprzowej
– 1 łyżka rozmarynu
– 1 łyżka koszernej soli
– 1 łyżka grubo mielonego czarnego pieprzu
– 1 łyżeczka suszonej szałwii
– 1 łyżeczka czosnku granulowanego
Marynata cytrusowa:
– 1 i ½ szklanki soku pomarańczowego
– 1 średnia szalotka
– wyciśnięty sok z 3 limonek
– 4 rozgniecione ząbki czosnku
– 1 łyżeczka cukru
– 1 łyżka rozmarynu
– ½ łyżeczki grubo mielonego pieprzu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty zmiksować na gładką masę. Wlać marynatę do plastikowej torby i włożyć karkówkę. Zamknąć worek usuwając jak najwięcej powietrza. Marynować w lodówce min. 2 godz., można zostawić na całą noc.
Rozgrzać grill. Wymieszać rozmaryn, sól, pieprz, szałwię i czosnek w małej misce. Wyjąć karkówkę i wytrzeć z marynaty. Wetrzeć suche przyprawy. Grillować ok. 6 min. na każdej stronie do zrumienienia. Podnieść ruszt, przykryć grill i grillować ok. 35 min. Pokroić w plastry i podawać z ulubionymi dodatkami.
Karkówka słodko-ostra
Składniki:
– ok. 1/2 kg pokrojonej w plastry karkówki
– 5 suszonych śliwek
– 6 łyżeczek ketchupu
– 2 łyżeczki pasty chili
– 2 łyżeczki sosu sojowego
– 2 łyżeczki oleju rzepakowego
– sól i pieprz
– 250 ml wrzątku
Przygotowanie:
Mięso osuszyć ręcznikiem papierowym. Śliwki umieścić w misce i zalać wrzątkiem. Odstawić na kilka minut, aż zrobią się miękkie. Następnie przełożyć do blendera, dodać pastę chili, sos sojowy, olej i ketchup. Zmiksować na gładko, doprawić solą i pieprzem. Karkówkę dokładnie i grubo posmarować przygotowaną marynatą. Odstawić do lodówki na min. 1 godz., a najlepiej na całą noc. Grillować z obu stron przez ok. 15-20 min., aż mięso będzie miękkie. Podawać z ziemniakami i ulubionymi warzywami.
Karkówka w piwie
Składniki:
Marynata:
– 50 ml oleju
– 4 liście laurowe
– 8 ziaren ziela angielskiego
– 1 ząbek czosnku
– 1 papryczka chili
– 0,5 litra jasnego piwa
– 1 łyżeczka tymianku
– sól i pieprz do smaku
– 1 kg karkówki
Przygotowanie:
Mięso pokroić w plastry i delikatnie rozbić tłuczkiem. Jeżeli karkówka jest przerośnięta tłuszczem, można go poodkrajać. Papryczkę chilli drobno pokroić, czosnek również. Wymieszać ze sobą: piwo, olej, ziele angielskie, liście laurowe, tymianek, sól, pieprz, pokrojoną papryczkę z czosnkiem. Do marynaty włożyć mięso, przykryć folią i odstawić do lodówki na 12 godz. Karkówkę grillować ok. 7 min. z każdej strony, smarując marynatą.
Karkówka po koreańsku
Składniki:
– 8 ząbków czosnku, obranych, zmiażdżonych
– kawałek imbiru, obrany, pokrojony w plasterki
– ½ szklanki suchego sake
– ½ szklanki gochujang (koreańska pasta z ostrej papryki)
– ½ szklanki mirin (słodkiego japońskiego wina ryżowego)
– ¼ szklanki oleju roślinnego
– 1 kg karkówki pokrojonej w plastry
Przygotowanie:
Zmiksować czosnek, imbir, sake, gochujang, mirin i ¼ szklanki oleju w blenderze. Odłożyć ¼ szklanki marynaty. Pozostałą marynatę przełożyć do dużego naczynia. Dodać mięso i obtoczyć w marynacie. Przykryć i schłodzić, obracając od czasu do czasu (min. 2 godz.). Rozgrzać grill. Wyjąć mięso z marynaty i grillować, polewając zarezerwowaną marynatą, ok. 8–10 min. Przenieść na deskę do krojenia i odstawić na 5 min. przed pokrojeniem na cienkie plasterki.
Karkówka 5 smaków
Składniki:
– 750 g karkówki wieprzowej w 1 kawałku
– 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
– 50 g jasnego brązowego cukru
– 3 łyżki sosu śliwkowego
– 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
– 2 łyżki sosu pomidorowego
– 1 łyżka oleju sezamowego
5 przypraw:
– 2 laski cynamonu
– 3 gwiazdki anyżu
– 1 łyżeczka pieprzu (syczuańskiego)
– 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
– 2 goździki
Przygotowanie:
Połączyć zmielone składniki przypraw i przechowywać w szczelnym pojemniku. Przekroić mięso na pół wzdłuż i umieścić w misce. Wymieszać razem pięć przypraw, cukier, sos śliwkowy, ciemny sos sojowy, sos pomidorowy i olej sezamowy. Wlać do mięsa i rękami wmasować mieszankę przypraw w mięso. Wstawić do lodówki na 6 godzin lub na całą noc, obracając co 3 godziny. Wyłożyć blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Umieścić mięso na przygotowanej tacy. Grillować mięso pod przykryciem obracając co 30 minut, do momentu, aż mięso będzie odpowiednio dopieczone (min. 2 godz.). Przenieść na talerz i przykryć folią.
zobacz również:
Karkówka na obiad – mięciutki karczek! |
Karczek z bananami |
Duszony karczek z cynamonem i jabłkami |
Karczek w sosie meksykańskim |