Gołąbki inaczej – różne przepisy | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Gołąbki inaczej – różne przepisy

29 stycznia 2018, dodał: pinkmause
Artykuł zewnętrzny

stuffed-cabbage-2

Gołąbki to pyszny sposób na domowy obiad. To popularne danie, jednak nie każdy odkrył, jaki drzemie w nich potencjał. Standardowe nadzienie można bowiem modyfikować na wiele sposobów, wszelkiego rodzaju kasze i ryże pasują tu jak ulał.

Gołąbki z grzybami i kaszą bulgur

Składniki:
– 2 szklanki wody
– 1/2 szklanki suszonych borowików
– 1 1/4 filiżanki surowej kaszy bulgur
– 2 łyżeczki masła
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek
stuffed-cabbage-ck-1734281-l– 1 szklanka drobno posiekanej cebuli
– 2/3 szklanki drobno pokrojonego selera
– 2/3 szklanki drobno pokrojonej marchewki
– 2 ząbki czosnku
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
– kiełbasa z indyka
– 12 dużych liści kapusty włoskiej
– 2 szklanki rozgniecionych pomidorów w puszce
– 1 1/2 łyżki octu z czerwonego wina
– 2 łyżeczki brązowego cukru
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:
Zagotować 2 szklanki wody, wrzucić grzyby, przykryć, zdjąć z ognia i odstawić na 10 min. Odkryć, wymieszać, zagotować. Dodać kaszę bulgur, przykryć, zdjąć z ognia i odstawić na 30 min. Rozgrzać olej masło w dużej patelni, dodać cebulę, seler, marchew i zgnieciony czosnek, dusić 7 min. lub do miękkości. Dodać warzywa do kaszy z grzybami, lekko wymieszać. Dodać sól i pieprz. Zdjąć skórkę z kiełbasy. Pokroić i dodać do kaszy, dobrze wymieszać. Podgotować liście kapusty, najlepiej na parze. Ostudzić i osuszyć. Zawijać kaszę w kapustę (ok.  1/2 szklanki). Ułożyć w brytfance. Podlać lekko wodą. Piec przykryte ok. 30 min., dodając wody. Wymieszać pomidory, odrobinę octu winnego i cukier w garnku, gotować na średnim ogniu 5 min., mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z ognia, wymieszać z natką pietruszki . Podawać z gołąbkami.

Gołąbki z fetą i miętą

Składniki:
– 1 kapusta
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek
– 1 cebula, posiekana
– 4 ząbki czosnku, posiekane
– 1/2 kg chudego mięsa wołowego mielonego
stuffed-cabbage-ck-1734281-lx1– 1/2 szklanki ryżu Arborio
– 1/4 szklanki przecieru pomidorowego
– 1/2 szklanki sera feta
– 1 cytryna, skórka i sok
– 1 pęczek zielonej cebuli
– 1/4 szklanki koperku, posiekanego
– 1/4 szklanki mięty, posiekanej
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka czarnego pieprzu
– 2 jajka

Przygotowanie:
Zagotować wodę z solą. Włożyć kapustę do wody i gotować przez 10-15 min. Dokładnie obrać liście, wyciąć zgrubienia. Rozgrzać olej na patelni. Dodać cebulę i dusić do miękkości, około 5-7 min. Dodać czosnek i smażyć około 1 min., zdjąć z ognia. Wymieszać cebulę, czosnek, mieloną wołowinę, ryż, przecier pomidorowy, ser feta, skórkę z cytryny, zieloną cebulę, koperek, sól, pieprz i miętę w dużej misce. Zawinąć farsz w kapustę. Układać w naczyniu do pieczenia w warstwach i podlać bulionem z kurczaka. Piec w 180 st. C przez około 1 godzinę. Ubić jajka w misce nad małym garnkiem z gotującą się wodą, aż powstanie piana. Powoli wlać sok z cytryny podczas ubijania. Dodać część sosu do naczynia z gołąbkami. Odrobinkę zostawić do podania (dekoracji), posypać dodatkowo koperkiem i miętą.

Gołąbki z mięsem i ziołami

Składniki:
– 8 dużych liści kapusty
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 żółta papryka, pokrojona w kostkę
– 1 mała cebula, pokrojona w kostkę
stuffed-cabbage-ck-1734281-lx2– 2 ząbki czosnku, posiekane
– 2 łyżki posiekanego szczypiorku
– 3 łyżki posiekanej świeżej bazylii
– 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
– ½ ugotowanego ziemniaka (puree)
– 230 g chudego mielonego mięsa wołowego
– 1 jajko
– 1 szklanka drobno startego parmezanu
– sól i pieprz do smaku
– 1 słoik ulubionego sosu

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Ugotować kapustę w osolonej wodzie (do miękkości). Wyjąć z wody i ostudzić. Zdjąć liście. W patelni rozgrzać oliwę, podsmażać paprykę i cebulę przez około 4-5 min., a następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze 3-4 min. Do ostudzonych dodać szczypiorek, bazylię, rozmaryn i puree ziemniaczane, i wymieszać. Następnie dodać mieloną wołowinę, jajko i parmezan i wymieszać za pomocą rąk. Dodać sól i pieprz do smaku. Zawinąć gołąbki, układać w naczyniu żaroodpornym. Polać sosem. Piec przez godzinę. Podawać na gorąco.

Gołąbki ze śmietaną

Składniki:
– 1 duża główka kapusty
– woda i odrobiną octu
– mięso mielone (jagnięcina)
– 1 duża cebula, 1 mała
– 9 ząbków czosnku
stuffed-cabbage-ck-1734281-lx3– 2 marchewki
– czerwony pieprz
– 1 seler
– pół pęczka pietruszki
– 1 jajko
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 szklanka białego wina
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 1-2 filiżanki bulionu
– śmietana lub grecki jogurt naturalny
– sól i pieprz
– bułka tarta

Przygotowanie:
Ugotować kapustę w osolonej wodzie z odrobiną octu (około 10 min.). Zdjąć liście i ostudzić. Wyciąć zgrubienia. Cebulę, czosnek, marchew, czerwoną paprykę, seler, pietruszkę rozdrobnić w malakserze. Do mięsa dodać jajka, posiekane warzywa, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Zawinąć gołąbki. Do reszty farszu dodać bułkę tartą, zrobić  kilka kulek mięsnych. Położyć na górze gołąbków. W małej patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę, marchew i rozdrobniony czosnek (4). Ubić koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i białe wino. Dodać. Gotować na wolnym ogniu. Dodać 1 szklankę bulionu. Wlać do gołąbków. Gotować pod pokrywką przez 1 godzinę, aż kapusta zmięknie. Podawać z kwaśną śmietaną lub jogurtem.

Gołąbki z tofu

Składniki:
– 100 g suszone pełne ziarna zbóż (brązowy ryż, quinoa, jęczmień)
– 4 duże liście kapusty
– 2 łyżki oliwy z oliwek
stuffed-cabbage-ck-1734281-lx5– 1 duża cebula, posiekana
– 2 ząbki czosnku, zmiażdżone lub posiekane
– 1 papryka, pokrojona
– 1 średnia marchew, starta
– 1 opakowanie wędzonego tofu, pokrojonego w kostkę
– 1 łyżeczka wędzonej papryki
– miso Tahini Sauce

Przygotowanie:
Ugotować ryż (ziarna) do miękkości w osolonej wodzie.  Kapustę ugotować do miękkości. Zdjąć z ognia i odstawić. Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę, dodać czosnek i paprykę, gotować, aż lekko zmięknie. Dodać marchewkę, wędzone tofu i wędzoną paprykę. Wymieszać z ugotowanym ryżem, podgrzewać. Zawinąć gołąbki. Piec przez 5-10 min. Podawać z sosem.

Gołąbki z oliwkami

Składniki:
4 1/4 szklanki wody
8 dużych liści kapusty
3/4 łyżeczki soli
1 szklanka kuskus
2 łyżki oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku, posiekane
MV7420
4 szklanki pokrojonych pomidorów
2 łyżeczki octu z czerwonego wina
1 łyżeczka cukru
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
1/3 szklanki rozdrobnionego sera feta
3 łyżki posiekanych oliwek Kalamata
2 łyżki posiekanej świeżej mięty, plus więcej do przybrania

Przygotowanie:
Ugotować liście kapusty (
około 5 – 10 min.). Ugotować kuskus w osolonej wodzie i zdjąć z ognia. Odstawić na co najmniej 5 min. Liście kapusty ostudzić. Rozgrzać olej na patelni, dodać czosnek i smażyć często mieszając, dodać pomidory, ocet, cukier, cynamon, 1/2 łyżeczkę soli i 1/4 szklanki wody. Przykryć i gotować, mieszając od czasu do czasu, aż pomidory zmiękną (8 do 10 min.). W międzyczasie wymieszać ser feta, oliwki i 2 łyżki mięty z kuskusem. Zawinąć gołąbki. Dodać do gotowego sosu, przykryć i gotować 5 do 8 min. Podawać gołąbki z sosem. Udekorować miętą.

Gołąbki curry

Składniki:
– 500 g ziemniaków
– 1 duża kapusta
– sól i świeżo mielony pieprz
– 2 średnie cebule, drobno posiekane
– 500 g mięsa mielonego wieprzowego
stuffed-cabbage-ck-1734281-lx6– 8-10 plasterków boczku i bekonu
– 1 jajko
– bułka tarta    1Mleko Tbs
– łyżka mleka, i śmietany
– 2 łyżeczki sosu pomidorowego
– 2 łyżki masła
– 500 ml bulionu warzywnego
– 2 łyżki mąki   Hot Madras Curry ( używam tego jednego )
– curry
– świeża pietruszka do przybrania

Przygotowanie:
Obrać ziemniaki i pokroić w ćwiartki. Umyć i ugotować w osolonej wodzie. Sparzyć liście kapusty gorącą wodą (ok. 2 min.). Wyjąć i opłukać w zimnej wodzie. Wyciąć zgrubienia. Drobno pokroić dwie cebule. Wymieszać mięso mielone, 1 jajko, cebule, 4 łyżki mleka, koncentrat pomidorowy, świeżo zmielony pieprz, sól. Zawinąć gołąbki. Rozpuścić masło w głębokiej patelni, dodać 500 ml bulionu, wlać na gołąbki i gotować wszystko przez 25 min. Rozpuścić 2 łyżki masła w małej patelni, dodać kawałki boczku i usmażyć, dodać cebulę i usmażyć. Przez drobne sitko dodać mąkę i curry. Podsmażyć, mieszając energicznie, dodać stopniowo 125 ml bulionu. Dodać śmietanę, sól, posypać pieprzem i curry. Drobno posiekać świeżą natkę pietruszki.  Podawać na talerzu z ziemniakami, posypać posiekaną natką. Dodać sos.

Gołąbki z ziemniakami

Składniki:
– 2 kg ziemniaków
– 3 cebule
stuffed-cabbage-ck-1734281-lx7– olej
– majeranek
– 1 jajko
– sól
– pieprz
– kasza manna

Przygotowanie:
Cebulę posiekać drobno i podsmażyć na oleju. Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce, zebrać masę w pieluszkę tetrową lub gazę i mocno odcisnąć. Wymieszać surowe ziemniaki z cebulą i jajkiem. Doprawić całość solą, pieprzem i majerankiem. Podsypać 3 łyżkami kaszy manny. Kapustę ugotować w całości w osolonej wodzie. Stopniowo obierać ugotowane liście kapusty. Zawinąć gołąbki i ułożyć w brytfance. Na dnie brytfanki ułożyć kilka nieugotowanych pierwszych liści z kapusty. Gołąbkom wystarczy już tylko około 30 minut duszenia w sosie śmietanowym.

Gołąbki bez zawijania

Do przygotowania dania potrzebne będą:

-2 torebki ugotowanego ryżu

-0,5 kg mięsa mielonego

–0,5 niedużej kapusty włoskiej lub ewentualnie białej 

– 1 jajko

-1 cebula

-1 ząbek czosnku

– 2 łyżki bułki tartej

– 2 łyżki kaszy manny

– 1 łyżeczka majeranku,

– ½ łyżeczki tymianku lub ziół prowansalskich,

– mielona słodka i ostra papryka,sól pieprz do smaku

Składniki na sos:

–koncentratu pomidorowego

– 0,5 litra bulionu

– 1 liść laurowy

– 2 ziarenka ziela angielskiego

– sól, pieprz do smaku

-1 łyżka mąki(opcjonalnie gdy chcemy zagęścić sos)

Sposób przygotowania:

Kapustę umyć i drobno poszatkować, ugotować ryż ,cebulę i czosnek zeszklić ,wszystkie składniki wymieszać doprawić przyprawami , następnie należy formułować  owalne kluki(jak na kotlety mielone) ,następnie obtoczyć w bulce tartej .(Gołąbki podsmażyć na rozgrzanym oleju po ok 2 minut z każdej strony .Następnie gołąbki w gęsiarce włożyć do piekarnika. Piec przez 40 minut w temp.200 stopni. W czasie gdy gołąbki się pieką należy przygotować sos .Sos wylać na gołąbki ok 10 minut przed końcem pieczenia, lub zrobić w osobnym garnuszku i po upieczeniu gołąbków polewać nim danie .

 

Zapiekanka gołąbkowa

składniki:

  • 1 kg białej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 250 ml śmietany 30%
  • 5 jajek
  • 3 torebki ryżu
  • 3 łyżki otrębów
  • sól, pieprz
  • słodka papryka mielona
  • ostra papryka mielona
  •  dodatkowe ulubione przyprawy
  • olej do smażenia

Sposób przyrządzenia:

Ugotować ryż w osolonej wodzie, i ostudzić. Cebulę i czosnek obierać i drobno posiekać,  następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju. Kapustę sparzyć wrzątkiem osuszyć i poszatkować. Mięso mielone przyprawić. Do mięsa dodać  1 jajko, otręby, całość wymieszać ręką, aby wszystkie składniki się połączyły. Dodać  ugotowany, ostudzony ryż oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem i wymieszać  wszystko łyżką.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dnie  ułożyć warstwę poszatkowanej kapusty, na kapustę wyłożyć  połowę mięsa z ryżem. Czynność powtórzyć do wyczerpania składników (3 warstwy). Jajka mieszamy ze śmietanę, przyprawić solą i pieprzem, połączyć i polać zawartość w naczyniu żaroodpornym.

 

zobacz również:

  1. Warzywa faszerowane – ciekawe przepisy

  2. Faszerowane pomidory jako zimne przekąski

  3. Warzywa – które są najzdrowsze i co zawierają?

  4. Które warzywa są kaloryczne?

Polecamy:

 

Przepisy na dania z dyni – pomysłowe i smaczne

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...