Gęsie udko z cytryną i cynamonem
Artykuł zewnętrzny
- 2 gęsie udka
- 2 cytryny
- 1 laska cynamonu
- 1 cebula
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
1. Rozmaryn, tymianek, sól i pieprz łączymy i nacieramy nimi udka
2. Gęś układamy w naczyniu żaroodpornym
3. Cytrynę myjemy (a w zasadzie szorujemy) i kroimy na ćwiartki
4. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w piórka
5. Gęś obkładamy cytryną i cebulą. Wkładamy też połamaną laskę cynamonu
6. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180ºC (z termoobiegiem) przez ok. 2 – 2.5 godziny
Autorka przepisu, www.zyjezebyjesc.pl, prowadzi bloga pod tą samą nazwą. Proponuje dania klasyczne i nowatorskie, idealnie oddającej jej motto życiowe „Pamiętaj zdrowo nie znaczy katorżniczo, bo życie jest, między innymi po to, żeby jeść”