Udka faszerowane warzywami
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- 5 udek
- 2 obrane cebulki
- 3 namoczone bułki
- 3-4 łyżki bułki tartej
- 1 marchewka starta na tarce o najdrobniejszych oczkach
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- majeranek do smaku.
Udka moczymy w letniej wodzie, następnie osuszamy ściereczka lub ręcznikiem papierowym, wyjmujemy kośći że środka, ale bardzo delikatnie aby nie porozcinać skóry, która posłuży nam do faszerowania.Tak obrobione mięso mielimy z odcisniętą bułką, cebulką. Następnie mieszamy wszystko tak jak na kotlety mielone, doprawiamy do smaku. Bierzemy skórę z udek układamy na deseczce lub blacie kuchenny i zaczynamy faszerować. Należy to robić delikatnie i partiami dokładać mięso. Potem układamy udka na blaszce, rondlu lub żaroodpornym naczyniu-pieczemy 45 min w 150 st.