Faszerowane bułeczki – różne smakowite przepisy
Chyba każdy odczuwa, że życie płynie coraz szybciej. Z pewnością doświadczają tego kobiety starające się jak najlepiej wypełniać obowiązki pracującej mamy, ambitne studentki poświęcające sporo czasu na naukę czy po prostu panie prowadzące aktywny tryb życia, w którym czas jest dość mocno zorganizowany.
W trosce o tak zwane „work life balance” coraz częściej poszukujemy w książkach czy zasobach Internetu przepisów, które byłyby łatwe i szybkie w przygotowaniu, a do tego bardzo smaczne. Do tej kategorii właśnie można zaliczyć przedstawione pomysły na faszerowane bułeczki, które nadają się zarówno na obiad, kolację czy imprezową przekąskę. Co ważne, to tylko niektóre z możliwych kompozycji smakowych, gdyż w przypadku dzianych bułeczek jedyne ograniczeniem stanowią nasze preferencje.
Bułeczki z pieczarkami, cebulą i zielonymi dodatkami
Składniki:
- 4 bułki kajzerki
- 1 cebula
- 1 jajko
- 500 g pieczarek
- 25 g masła
- 2-3 garście pokrojonego szczypiorku
- 2-3 garście pokrojonych liści pietruszki
- 2 garście pokrojonego kopru
- 150 g startego żółtego sera
- sól i pieprz
Sposób wykonania:
- Bułki kroimy na pół tak by powstała większa połówka oraz „wieczko”. Z większej części wybieramy środek i odkładamy miękisz do miseczki.
- Cebulę oraz pieczarki obieramy, siekamy i podsmażamy na roztopionym maśle (najpierw smażymy do zeszklenia cebulę, a potem dodajemy pieczarki i smażymy całość jeszcze przez 5-10 minut). Doprawiamy solą i pieprzem. Często mieszamy.
- Patelnię ściągamy z gazu. Dodajemy połowę miąższu z wnętrza kajzerek oraz pokrojony szczypiorek, koper i pietruszkę. Wszystko razem mieszamy.
- Dodajemy surowe jajko i ponownie mieszamy.
- Wydrążone części bułki wypełniamy przygotowanym farszem. Wierzch bułeczki posypujemy serem.
- Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
- Bułeczki można podawać przykryte „wieczkiem” i przyozdobione na przykład pietruszką dla uzyskania ciekawszego efektu wizualnego.
Bułeczki z cebulą i boczkiem
Składniki:
- 2 bułki kajzerki
- 1 cebula
- mielona ostra papryka
- 2 jajka
- 1 opakowanie boczku (150 g)
- 2-3 plastry żółtego sera
- 2-3 łyżki oliwy
- sól i pieprz
- garść pokrojonego szczypiorku
Sposób wykonania:
- Obraną cebulę oraz boczek kroimy w drobną kostkę.
- Cebulę podsmażamy na oliwie aż do zeszklenia, po czym dodajemy boczek i całość smażymy jeszcze przez 3-5 minut.
- W bułce robimy otwór, przez który wyciągamy miękisz z jej wnętrza. Tak przygotowaną bułkę napełniamy podsmażoną cebulką i boczkiem.
- Na wierzchu bułki umieszczamy plasterki sera, na które wbijamy jajko.
- Doprawiamy bułki solą, pieprzem i papryką, a następnie przekładamy je do żaroodpornego naczynia i wkładamy na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.
- Przed podaniem, bułeczki posypujemy szczypiorkiem.
Bułeczki mielonką i jajkiem na twardo
Składniki:
- 8 bułek kajzerek
- puszka mielonki (300 g)
- ½ czerwonej papryki
- 1 ugotowane na twardo jajko
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- koncentrat pomidorowy (90 g)
- starty żółty ser (10 dag)
- 4-5 łyżek oliwy
- sól i pieprz
- bazylia
- tymianek
Sposób wykonania:
- W bułce robimy otwór, przez który wyciągamy miękisz z jej wnętrza.
- Do środka każdej bułeczki dodajemy troszkę oliwy, a jej wnętrze nacieramy ząbkiem czosnku.
- Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową i wkładamy na 3-5 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C by się zarumieniły.
- Mielonkę kroimy w kostkę oraz siekamy jajko, paprykę i cebulę.
- Cebulę podsmażamy na oliwie aż do zeszklenia, po czym dodajemy koncentrat pomidorowy, sól pieprz i zioła. Całość mieszamy i chwilę podsmażamy. Ściągamy z ognia.
- Na patelni lub w osobnej misce łączymy ze sobą paprykę, jajko, mielonkę oraz cebulę z koncentratem.
- Bułki wypełniamy przygotowanym farszem. Wierzch bułeczki posypujemy serem.
- Wkładamy do już rozgrzanego piekarnika na około 8 minut (do momentu stopienia się sera).
zobacz również:
- Bułki pszenne – jak upiec: domowe przepisy na maślane, pachnące bułeczki prosto z piekarnika!
- Zapiekane bułeczki faszerowane
- Faszerowane pieczarki
- Udka faszerowane warzywami