Faszerowane bułeczki – różne smakowite przepisy

11 kwietnia 2017, dodał: Milena
Artykuł zewnętrzny

Chyba każdy odczuwa, że życie płynie coraz szybciej. Z pewnością doświadczają tego kobiety starające się jak najlepiej wypełniać obowiązki pracującej mamy, ambitne studentki poświęcające sporo czasu na naukę czy po prostu panie prowadzące aktywny tryb życia, w którym czas jest dość mocno zorganizowany.

 

W trosce o tak zwane „work life balance” coraz częściej poszukujemy w książkach czy zasobach Internetu przepisów, które byłyby łatwe i szybkie w przygotowaniu, a do tego bardzo smaczne. Do tej kategorii właśnie można zaliczyć przedstawione pomysły na faszerowane bułeczki, które nadają się zarówno na obiad, kolację czy imprezową przekąskę. Co ważne, to tylko niektóre z możliwych kompozycji smakowych, gdyż w przypadku dzianych bułeczek jedyne ograniczeniem stanowią nasze preferencje.

Bułeczki z pieczarkami, cebulą i zielonymi dodatkami

 

Składniki:

  • 4 bułki kajzerki
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 500 g pieczarek
  • 25 g masła
  • 2-3 garście pokrojonego szczypiorku
  • 2-3 garście pokrojonych liści pietruszki
  • 2 garście pokrojonego kopru
  • 150 g startego żółtego sera
  • sól i pieprz

Sposób wykonania:

  1. Bułki kroimy na pół tak by powstała większa połówka oraz „wieczko”. Z większej części wybieramy środek i odkładamy miękisz do miseczki.
  2. Cebulę oraz pieczarki obieramy, siekamy i podsmażamy na roztopionym maśle (najpierw smażymy do zeszklenia cebulę, a potem dodajemy pieczarki i smażymy całość jeszcze przez 5-10 minut). Doprawiamy solą i pieprzem. Często mieszamy.
  3. Patelnię ściągamy z gazu. Dodajemy połowę miąższu z wnętrza kajzerek oraz pokrojony szczypiorek, koper i pietruszkę. Wszystko razem mieszamy.
  4. Dodajemy surowe jajko i ponownie mieszamy.
  5. Wydrążone części bułki wypełniamy przygotowanym farszem. Wierzch bułeczki posypujemy serem.
  6. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
  7. Bułeczki można podawać przykryte „wieczkiem” i przyozdobione na przykład pietruszką dla uzyskania ciekawszego efektu wizualnego.

Bułeczki z cebulą i boczkiem

 

Składniki:

  • 2 bułki kajzerki
  • 1 cebula
  • mielona ostra papryka
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie boczku (150 g)
  • 2-3 plastry żółtego sera
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
  • garść pokrojonego szczypiorku

Sposób wykonania:

  1. Obraną cebulę oraz boczek kroimy w drobną kostkę.
  2. Cebulę podsmażamy na oliwie aż do zeszklenia, po czym dodajemy boczek i całość smażymy jeszcze przez 3-5 minut.
  3. W bułce robimy otwór, przez który wyciągamy miękisz z jej wnętrza. Tak przygotowaną bułkę napełniamy podsmażoną cebulką i boczkiem.
  4. Na wierzchu bułki umieszczamy plasterki sera, na które wbijamy jajko.
  5. Doprawiamy bułki solą, pieprzem i papryką, a następnie przekładamy je do żaroodpornego naczynia i wkładamy na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.
  6. Przed podaniem, bułeczki posypujemy szczypiorkiem.

 

Bułeczki mielonką i jajkiem na twardo

 

Składniki:

  • 8 bułek kajzerek
  • puszka mielonki (300 g)
  • ½ czerwonej papryki
  • 1 ugotowane na twardo jajko
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • koncentrat pomidorowy (90 g)
  • starty żółty ser (10 dag)
  • 4-5  łyżek oliwy
  • sól i pieprz
  • bazylia
  • tymianek

Sposób wykonania:

  1. W bułce robimy otwór, przez który wyciągamy miękisz z jej wnętrza.
  2. Do środka każdej bułeczki dodajemy troszkę oliwy, a jej wnętrze nacieramy ząbkiem czosnku.
  3. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową i wkładamy na 3-5 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C by się zarumieniły.
  4. Mielonkę kroimy w kostkę oraz siekamy jajko, paprykę i cebulę.
  5. Cebulę podsmażamy na oliwie aż do zeszklenia, po czym dodajemy koncentrat pomidorowy, sól pieprz i zioła. Całość mieszamy i chwilę podsmażamy. Ściągamy z ognia.
  6. Na patelni lub w osobnej misce łączymy ze sobą paprykę, jajko, mielonkę oraz cebulę z koncentratem.
  7. Bułki wypełniamy przygotowanym farszem. Wierzch bułeczki posypujemy serem.
  8. Wkładamy do już rozgrzanego piekarnika na około 8 minut (do momentu stopienia się sera).

 

zobacz również:

  1. Bułki pszenne – jak upiec: domowe przepisy na maślane, pachnące bułeczki prosto z piekarnika!
  2. Zapiekane bułeczki faszerowane
  3. Faszerowane pieczarki
  4. Udka faszerowane warzywami

 



FORUM - bieżące dyskusje

Świąteczny makijaż
Koniecznie trzeba fajnie wyglądać, bo cała rodzinka patrzy i ocenia;)
Ekskluzywne ciuchy - gdzie?
Wg mnie znani projektanci nie szyją niczego dla zwykłych ludzi, ja nie umiałabym...
Dopłaty do węgla
Odchodzenie od węgla powinno wykluczyć dopłat,y żeby nie zachęcać do kupna dużych ilości...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
Cytrusowy uwielbiam i dlatego używam olejku perfumującego do ciała.