faszerowane bakłażany
Artykuł zewnętrzny
2 bakłażany
1/2 szklanki kaszki kuskus
suszonych pomidorów z zalewy
1 ząbek czosnku
bazylia
oliwa z oliwek
30 g startego parmezanu
sól, pieprz
- bakłażany przeciąć wzdłuż na pół, wydrążyć,
- miąższ pokroić w kostkę, czosnek pokroić w plasterki,
- na oliwie podsmażyć czosnek, dodać miąższ bakłażana, smażyć kilka minut,
- pomidory pokroić w kostkę dodać na patelnie wymieszać, przyprawić, zdjąć z ognia,
- kuskus, zalać 1/2 szklanki wrzącej wody, odczekać kilka minut,
- do masy dodać kuskus, porwane liście bazylii i połowę parmezanu, wymieszać,
- do wydrążonych bakłażanów nałożyć po porcji masy, posypać pozostałym parmezanem i polać oliwą,
- piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 min