faszerowane bakłażany

11 marca 2010, dodał: Marta
Artykuł zewnętrzny

2 bakłażany

1/2 szklanki  kaszki kuskus

suszonych pomidorów z zalewy

1 ząbek czosnku

bazylia

oliwa z oliwek

30 g startego parmezanu

sól, pieprz

  • bakłażany przeciąć wzdłuż na pół, wydrążyć,
  • miąższ pokroić w kostkę, czosnek pokroić w plasterki,
  • na oliwie podsmażyć czosnek, dodać miąższ bakłażana, smażyć kilka minut,
  • pomidory pokroić w kostkę dodać na patelnie wymieszać, przyprawić, zdjąć z ognia,
  • kuskus, zalać 1/2 szklanki wrzącej wody, odczekać kilka minut,
  • do masy dodać kuskus,  porwane liście bazylii i połowę parmezanu, wymieszać,
  • do wydrążonych bakłażanów nałożyć po porcji masy, posypać pozostałym  parmezanem i polać oliwą,
  • piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 min

file1268298970