Fantazja piernikowa – Piernik kętrzyński | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Fantazja piernikowa – Piernik kętrzyński

14 lutego 2013, dodał: Lucynda
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

mąka pszenna,

cukier,

proszek mleczny odtłuszczony,

jaja w proszku,

środek spulchniający- wodorowęglan sodu,

przyprawa korzenna,

cykoria.

Sposób przygotowania (zgodnie z opisem na opakowaniu):

Zawartość opakowania wymieszać z wodą w ilości 1,5 szkl. (380ml)

Dodać 170 ml oleju (3/4 szklanki) i ponownie dokładnie wymieszać.

Ciasto wyłożyć do formy uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, odstawić na około 15 minut.

Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni C) i piec około 45-60 minut.

Upieczone ciasto przekroiłam na 3 części. Pierwszą część ciasta posmarowałam dżemem morelowym, gdyż tylko tym dysponowałam (ale najlepiej nadaje się kwaskowaty) na dżem wyłożyłam warstwę kremu budyniowego (taki jak do karpatki) i przykryłam drugą częścią ciasta, następnie wyłożyłam na ciasto resztę kremu, a na krem galaretkę wiśniową, wierzch ciasta oblałam roztopioną czekoladą mleczną z odrobiną kakao. Jest przepyszny!

file1360832427



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...