Dyniowa terrina z szynką parmeńską

8 października 2012, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:
1 kg dyni
100 g szynki parmeńską
kilka listków jarmużu
4 łyżki kaszki kukurydzianej
2 jajka
sól
czarny pieprz

Przygotowanie:

Obrać dynię ze skórki, wyjąć pestki, pokroić na drobno i poddusić na patelni w 3 łyżkach wody. Na folii do pieczenia ułożyć plastry szynki tak, by na siebie zachodziły. Zanurzyć we wrzątku na pół minuty listki jarmużu. Miękką dynię zdjąć z patelni i rozdrobnić blenderem, a następnie doprawić solą, pieprzem i wymieszać z jajkami i kaszką. Na szynce ułożyć listki jarmużu i wraz z folią włożyć do formy do pieczenia. Napełnić ją masą dyniową i szczelnie okryć całą terrinę folią do pieczenia. Można na górze położyć metalowy nóż, który będzie dociskał folię. Piec w kąpieli wodnej w temp. 200 stopni przez półtorej godziny. Następnie wyjąć z wody i ostudzić. Przechowywać w lodówce, podawać pokrojoną w plastry.