Dyniowa terrina z szynką parmeńską

8 października 2012, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:
1 kg dyni
100 g szynki parmeńską
kilka listków jarmużu
4 łyżki kaszki kukurydzianej
2 jajka
sól
czarny pieprz

Przygotowanie:

Obrać dynię ze skórki, wyjąć pestki, pokroić na drobno i poddusić na patelni w 3 łyżkach wody. Na folii do pieczenia ułożyć plastry szynki tak, by na siebie zachodziły. Zanurzyć we wrzątku na pół minuty listki jarmużu. Miękką dynię zdjąć z patelni i rozdrobnić blenderem, a następnie doprawić solą, pieprzem i wymieszać z jajkami i kaszką. Na szynce ułożyć listki jarmużu i wraz z folią włożyć do formy do pieczenia. Napełnić ją masą dyniową i szczelnie okryć całą terrinę folią do pieczenia. Można na górze położyć metalowy nóż, który będzie dociskał folię. Piec w kąpieli wodnej w temp. 200 stopni przez półtorej godziny. Następnie wyjąć z wody i ostudzić. Przechowywać w lodówce, podawać pokrojoną w plastry.



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...