Ryba w sosie śmietanowo-ziołowym z oliwkami

8 października 2012, dodał: Maria Anna Brzegowy
Artykuł zewnętrzny

Będziecie potrzebować (na 2 osoby):

  • 2 świeże filety rybne (ja miałam mirunę)
  • świeżo wyciśnięty sok z połówki cytryny
  • średnia cebula

przyprawy do oprószenia ryby:

  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • suszona bazylia
sos:
  • 15 zielonych oliwek bez pestek
  • 4 łyżki gęstej śmietany do zup i sosów (ja miałam 18%)
  • sól i pieprz do sosu
  • 2 garście startego żółtego sera (ok. 40-50 g)
  • olej do smażenia

Wykonanie:
1) Filety skrapiamy z sokiem z cytryny i oprószamy solą, pieprzem i bazylią (z jednej strony)
2) Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy delikatnie na oleju w garnku z grubym dnem i przykrywką (dość sporym)
3) W kubeczku przygotowujemy sos: śmietanę mieszamy z pokrojonymi drobno oliwkami, dodajemy 2 szczypty soli i szczyptę pieprzu
4) Cebulę równo rozkładamy na dnie garnka, układamy na niej rybę przyprawami do dołu. Z wierzchu rybę ponownie posypujemy solą, pieprzem i bazylią.
Całość posypujemy startym serem żółtym (połową przygotowanego). Nakładamy sos śmietanowy i resztę sera
5) Przykrywamy garnek pokrywką i dusimy na najmniejszym ogniu przez ok. 20 – 25 minut (w zależności od ryby, sprawdzamy miękkość widelcem)

Najlepiej smakuje ze szpinakiem – mrożony bez przypraw podgrzewamy na wolnym ogniu do roztopienia, dodajemy kilka łyżek śmietany 18% i doprawiamy solą i pieprzem.

Post powstał we współpracy z portalem Uroda i Zdrowie oraz firmą Appetita



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz