Duszony królik z oliwkami
Artykuł zewnętrzny
- duża cebula
- 2 marchewki
- 50 dag pomidorów
- 4 udka królicze około 1 kg
- comber z królika około 40 dag
- sól, biały pieprz
- 2 łyżki oleju
- 100 ml wytrawnego wermutu
- kostka bulionowa
- natka pietruszki
- listki laurowe 2 sztuki
- 2 gałązki rozmarynu
- po 5 dag zielonych i czarnych oliwek
- zioła do dekoracji
Cebulę obrać, dość grubo posiekać. Marchewki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Pomidory umyć, pokroić na cząstki. Kawałki królika opłukać. Comber pokroić na 4 kawałki. Mięso natrzeć solą i pieprzem. W brytfannie rozgrzać olej, włożyć mięso, zrumienić ze wszystkich stron. Dołożyć cebulę i marchew, jeszcze chwile razem smażyć, podlać wermutem i litrem wody, zagotować, wsypać bulionową kostkę i wymieszać. Listki laurowe z gałązkami rozmarynu i natką pietruszki związać w pęczek. Zioła dodać do mięsa wraz z pomidorami i oliwkami, przykryć i wstawić na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Po danym czasie wyjąc zioła, mięso ponownie przyprawić do smaku solą i pieprzem, udekorować świeżymi ziołami.