Duszony królik z oliwkami

23 grudnia 2010, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • duża cebula
  • 2 marchewki
  • 50 dag pomidorów
  • 4 udka królicze około 1 kg
  • comber z królika około 40 dag
  • sól, biały pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 100 ml wytrawnego wermutu
  • kostka bulionowa
  • natka pietruszki
  • listki laurowe 2 sztuki
  • 2 gałązki rozmarynu
  • po 5 dag zielonych i czarnych oliwek
  • zioła do dekoracji

Cebulę obrać, dość grubo posiekać. Marchewki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Pomidory umyć, pokroić na cząstki. Kawałki królika opłukać. Comber pokroić na 4 kawałki. Mięso natrzeć solą i pieprzem. W brytfannie rozgrzać olej, włożyć mięso, zrumienić ze wszystkich stron. Dołożyć cebulę i marchew, jeszcze chwile razem smażyć, podlać wermutem i litrem wody, zagotować, wsypać bulionową kostkę i wymieszać. Listki laurowe z gałązkami rozmarynu i natką pietruszki związać w pęczek. Zioła dodać do mięsa wraz z pomidorami i oliwkami, przykryć i wstawić na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Po danym czasie wyjąc zioła, mięso ponownie przyprawić do smaku solą i pieprzem, udekorować świeżymi ziołami.



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...