Duszone żeberka z warzywami

8 stycznia 2020, dodał: Gad
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1 kg.żeberek wieprzowych

kilka pieczarek

1/2 kg.marchewki

puszka groszku konserwowego

1/2 szklanki bułki tartej

1 kg. ziemniaków

olej do smażenia

mąka 1yżka

szczypta cukru

5 dag.masła

sól

pieprz

Przygotowanie:

Żeberka podzielić na porcje doprawić solą, pieprzem, i obsmażyć na rumiano z każdej strony. Dodać pieczarki i chwilkę smażyć razem. Podlać gorącą wodą i dusić do miękkości. Kawałki mięsa wyjąć, a sos zagęścić mąką wymieszaną z odrobiną wody. Sos doprawić do smaku, chwilę gotować i odstawić. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić i ułuc a groszek osączyć z zalewy i wymieszać z utłuczonymi ziemniakami. Marchewkę obrać, pokroić w kostkę, ugotować ze szczyptą cukru i soli a następnie odcedzić.
Tartą bułkę zrumienić na maśle i dodać marchewkę. Przez chwilę mieszać, aby obtoczyła się w złocistej bułce. Żeberka podawać na gorąco z marchewką i ziemniakami.

 

fot: redakcja