Duszone żeberka z warzywami
Składniki:
1 kg.żeberek wieprzowych
kilka pieczarek
1/2 kg.marchewki
puszka groszku konserwowego
1/2 szklanki bułki tartej
1 kg. ziemniaków
olej do smażenia
mąka 1yżka
szczypta cukru
5 dag.masła
sól
pieprz
Przygotowanie:
Żeberka podzielić na porcje doprawić solą, pieprzem, i obsmażyć na rumiano z każdej strony. Dodać pieczarki i chwilkę smażyć razem. Podlać gorącą wodą i dusić do miękkości. Kawałki mięsa wyjąć, a sos zagęścić mąką wymieszaną z odrobiną wody. Sos doprawić do smaku, chwilę gotować i odstawić. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić i ułuc a groszek osączyć z zalewy i wymieszać z utłuczonymi ziemniakami. Marchewkę obrać, pokroić w kostkę, ugotować ze szczyptą cukru i soli a następnie odcedzić.
Tartą bułkę zrumienić na maśle i dodać marchewkę. Przez chwilę mieszać, aby obtoczyła się w złocistej bułce. Żeberka podawać na gorąco z marchewką i ziemniakami.
fot: redakcja