Duszone warzywa w curry

12 listopada 2015, dodał: Zdrowie za grosze
Artykuł zewnętrzny

Podzielę się z Wami  przepisem na obiad, który zadowoli małe podniebienie

Składniki:
– nasiona słonecznika
– siemię lniane
– młoda cukinia
– cebulka
– młoda marchewka
– czosnek wg. uznania
– przyprawy: mielony ostropest, curry, sól himalajska

Przygotowanie:

Nasiona słonecznika prażymy na suchej patelni (około 10s.), dodajemy pokrojone warzywa. Wybieramy warzywa młode, aby czas duszenia skrócić do minimum. Po 10 minutach dodajemy curry, czosnek i siemię lniane, delikatnie solimy. Dusimy jeszcze około 4 minut. Możemy oprószyć zmielonym ostropestem.
Pamiętajmy:
– smak dziecka jest szczególnie wyczulony, dlatego jeśli po raz pierwszy próbuje dane warzywo lub przyprawę nie przesadzajmy z ilością.
– dusimy na małym ogniu, tak aby uniknąć przypalenia warzyw

Osobiście gdy kupuję młode warzywa nie pozbawiam ich skórki. Ważne aby było to sprawdzone źródło, więc pytajmy się znajomych gdzie robią zakupy.

Smacznego

file1447168236