Duszone warzywa w curry
Artykuł zewnętrzny
Podzielę się z Wami przepisem na obiad, który zadowoli małe podniebienie
Składniki:
– nasiona słonecznika
– siemię lniane
– młoda cukinia
– cebulka
– młoda marchewka
– czosnek wg. uznania
– przyprawy: mielony ostropest, curry, sól himalajska
Przygotowanie:
Nasiona słonecznika prażymy na suchej patelni (około 10s.), dodajemy pokrojone warzywa. Wybieramy warzywa młode, aby czas duszenia skrócić do minimum. Po 10 minutach dodajemy curry, czosnek i siemię lniane, delikatnie solimy. Dusimy jeszcze około 4 minut. Możemy oprószyć zmielonym ostropestem.
Pamiętajmy:
– smak dziecka jest szczególnie wyczulony, dlatego jeśli po raz pierwszy próbuje dane warzywo lub przyprawę nie przesadzajmy z ilością.
– dusimy na małym ogniu, tak aby uniknąć przypalenia warzyw
– smak dziecka jest szczególnie wyczulony, dlatego jeśli po raz pierwszy próbuje dane warzywo lub przyprawę nie przesadzajmy z ilością.
– dusimy na małym ogniu, tak aby uniknąć przypalenia warzyw
Osobiście gdy kupuję młode warzywa nie pozbawiam ich skórki. Ważne aby było to sprawdzone źródło, więc pytajmy się znajomych gdzie robią zakupy.
Smacznego