Duszone polędwiczki w porach
Artykuł zewnętrzny
Polędwiczki z porami to świetny pomysł na obiad z ryżem w roli głównej. Można je również serwować z makaronem lub kaszą bulgur czy kuskusem. Zamiast wina opcjonalnie można zastosować np. ocet winny lub balsamiczny i swoje ulubione dodatki jak np: papryczkę chili, czerwoną cebulę, ulubione zioła itp.
Co kupić?
- 2 duże polędwiczki
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki oliwy bazyliowej lub zwykłej
- średniej wielkości por
- posiekany ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki białego wina
- 2 gałązki tymianku
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Polędwiczki należy opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie pokrój je w grube plastry, skrop sokiem z cytryny oraz oliwą i dodaj świeżo mielony pieprz. Teraz odstaw mięso na godzinę do lodówki. W międzyczasie oczyść pora, dokładnie go wypłucz i pokrój w krążki. Czosnek należy obrać oraz posiekać. Por oraz czosnek przesmaż na maśle, podlej wszystko winem, dodaj tymianek i sól oraz pieprz. Podduś kilka minut, a na osobnej patelni podsmaż polędwiczki do uzyskania złocistego koloru. Podawaj wszystko z duszonym porem.