Duszone polędwiczki w porach

20 stycznia 2023, dodał: EKSPERTKA
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Polędwiczki z porami to świetny pomysł na obiad z ryżem w roli głównej. Można je również serwować z makaronem lub  kaszą bulgur czy kuskusem. Zamiast wina opcjonalnie można zastosować np. ocet winny lub balsamiczny i swoje ulubione dodatki jak np: papryczkę chili, czerwoną cebulę, ulubione zioła itp.

polędwiczki w porach

Co kupić?
  • 2 duże polędwiczki
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki oliwy bazyliowej lub zwykłej
  • średniej wielkości por
  • posiekany ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 2 gałązki tymianku
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Polędwiczki należy opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie pokrój je w grube plastry, skrop sokiem z cytryny oraz oliwą i dodaj świeżo mielony pieprz. Teraz odstaw mięso na godzinę do lodówki. W międzyczasie oczyść pora, dokładnie go wypłucz i pokrój w krążki. Czosnek należy obrać oraz posiekać. Por oraz czosnek przesmaż na maśle, podlej wszystko winem, dodaj tymianek i sól oraz pieprz. Podduś kilka minut, a na osobnej patelni podsmaż polędwiczki do uzyskania złocistego koloru. Podawaj wszystko z duszonym porem.

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Kiedy wg Was skończy się wojna na U…
Ja obstawiam lipiec tego roku
Koszty pozycjonowania strony
Fajną opcją jest reklama na Fb, pozwala dotrzeć do wielu odbiorców, którzy są zainteresowani...
Klub puszystych
Podstawą jest odstawić węglowodany, bo to jest kluczowa przyczyna tycia, niszczy gospodarkę hormonalną...
Modne kolory na wiosnę
Pewnie żółty będzie w modzie...