Duszone polędwiczki w porach

20 stycznia 2024, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Polędwiczki z porami to świetny pomysł na obiad z ryżem w roli głównej. Można je również serwować z makaronem lub  kaszą bulgur czy kuskusem. Zamiast wina opcjonalnie można zastosować np. ocet winny lub balsamiczny i swoje ulubione dodatki jak np: papryczkę chili, czerwoną cebulę, ulubione zioła itp.

polędwiczki w porach

Co kupić?
  • 2 duże polędwiczki
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki oliwy bazyliowej lub zwykłej
  • średniej wielkości por
  • posiekany ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 2 gałązki tymianku
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Polędwiczki należy opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie pokrój je w grube plastry, skrop sokiem z cytryny oraz oliwą i dodaj świeżo mielony pieprz. Teraz odstaw mięso na godzinę do lodówki. W międzyczasie oczyść pora, dokładnie go wypłucz i pokrój w krążki. Czosnek należy obrać oraz posiekać. Por oraz czosnek przesmaż na maśle, podlej wszystko winem, dodaj tymianek i sól oraz pieprz. Podduś kilka minut, a na osobnej patelni podsmaż polędwiczki do uzyskania złocistego koloru. Podawaj wszystko z duszonym porem.