Drożdżowe jagodzianki z kruszonką
Jagodzianki to smak lata, który przywołać możemy w każdej chwili, jeśli gdzieś w zanadrzu zamrażarki znajdziemy woreczek jagód, albo zostaniemy nim obdarowani przez dobrą duszyczkę, jak ja :)
Bułeczki z tego przepisu wychodzą puszyste i mięciutkie, dlatego warto poświęcić trochę czasu, żeby przygotować je dokładnie według instrukcji. Wykorzystać w przepisie możemy jagody leśne lub borówki amerykańskie, świeże lub mrożone, a jeśli mamy chęć, to sprawdzą się także inne owoce.
Składniki:
- 300 g jagód lub borówek amerykańskich,
- 500 g mąki pszennej – typ 650,
- 60 g cukru (zmieszany biały, trzcinowy i wanilinowy),
- 60 g masła do pieczenia,
- 30 g świeżych drożdży,
- dwa jajka,
- szczypta soli,
- czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
- łyżka masła do kruszonki,
- łyżka cukru pudru,
- 2 łyżki mąki do kruszonki.
Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy wszystkie składniki. Następnie podgrzewamy 50 ml mleka i rozrabiamy z drożdżami, łyżką cukru, szczyptą soli i łyżką mąki. Cukier można dać biały, trzcinowy, lub pomieszać jeden z drugim, dodając wanilinowego. Zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kwadrans. Gdy będzie gotowy, mieszamy go z mąką, podgrzaną resztą mleka (pozostałe 200 ml), jednym jajkiem całym i jednym żółtkiem. Gdy składniki się połączą, dodajemy roztopione i przestudzone masło(60 g). Dopiero wtedy wyrabiamy ciasto ręką.
Wyrobione ciasto odstawiamy w oprószonej mąką misce w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką. Po 30 minutach odpowietrzamy je zagniatając kilka razy i ponownie odstawiamy na 30 minut pod ściereczką. W tym czasie przygotowujemy jagody. Dosypujemy do nich pozostałą część cukru, dobrze mieszamy, a po chwili dodajemy czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej i znowu mieszamy.
Po ponownym wyrośnięciu dzielimy ciasto na 10 równych części, z których formujemy kulki. Przykrywamy je ściereczką i dajemy odpocząć przez 15 minut. Następnie, na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy każdą z kulek ciasta, ewentualnie rozpłaszczamy je dłonią i na sam środek nakładamy łyżkę jagód. Zlepiamy brzegi tworząc sakiewkę i każdą tak przygotowaną bułeczkę kładziemy na blasze obsypanej mąką, sklejoną częścią do dołu.
Kruszonkę przygotowujemy z łyżki cukru pudru, łyżki masła i dwóch łyżek mąki. Siekamy masło i palcami rozcieramy składniki tak, aby powstało sypkie ciasto z grudkami. Bułeczki smarujemy białkiem jaja i obsypujemy kruszonką. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Dajcie znać, jak Wam wyszło :)