Drobiowe szaszłyki w marynacie jogurtowej

15 grudnia 2010, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

filet z piersi kurczaka około 600 gram
duża cebula
2 ząbki czosnku
niewielki kawałek imbiru
2 łyżki limonki
opakowanie naturalnego jogurtu 125 gram
po pół łyżeczki mielonej klendry i kminku
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz

Przygotować jogurtową marynatę: cebule obrać i odkroić piętkę. Czosnek posiekać i rozetrzeć z niewielką ilością soli. Mały kawałek imbiru obrać, pociąć wiórki. Cebulę, czosnek oraz imbir zmiksować z sokiem wyciśniętym z limonki lub cytryny a następnie połączyć z jogurtem, kolendrą, gałką muszkatałową, kminkiem, pieprzem i solą. Dokładnie wymieszać, filet z kurczaka pozbawić błonek, opłukać, osuszyć na papierowym ręczniku, pokroić w paski i włożyć na 2 godziny do marynaty. Szpadki naoliwić, nadziewać na nie paski mięsa i piec około 7 minut często smarując marynata. Można podać do szszłyczka dipy i ziemniaczki.

przepisy na dipy:

https://urodaizdrowie.pl/category/przepisy/sosy-dipy



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz