Domowy ocet jabłkowy – przepis i właściwości

12 maja 2016, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Ocet jabłkowy to zdecydowanie zbyt mało doceniany produkt. To bogactwo wielu witamin i naturalne lekarstwo na różne dolegliwości. Co prawda jego cena jest dość wysoka, jednak można go przygotować samemu a wtedy koszt jest naprawdę niewielki, wykonanie zaś bardzo proste.

Apple cider vinegar in glass bottle and ripe fresh apples, on wooden table, on nature background

Właściwości octu jabłkowego

Główną zaletą octu jabłkowego jest to, że wspomaga proces odchudzania. To bogate źródło potasu. Pomocnie wpływa również na układ trawienny: ułatwia trawienie, reguluje przemianę materii, normalizuje poziom kwasu solnego i pomaga w zwalczaniu biegunki. Regularne spożywanie octu jabłkowego obniża też znacznie ciśnienie krwi.

 

photo shot of apple juice

 

To bogate źródło potasu, który jest potrzebny dzieciom do prawidłowego wzrostu. Ale to także bogactwo witamin: A, B, C, E i P oraz magnezu, wapnia, żelaza, siarki, fluoru, sodu, krzemu, miedzi i fosforu oraz antyutleniaczy. Dzięki potasowi ocet działa bakteriobójczo i jest pomocny w leczeniu miażdżycy. Ocet pomaga przy stanach zapalnych stawów, gardła, przy anginie i zapobiega żylakom. Kompresy z octu jabłkowego są pomocne przy wszelkich ranach, chorobach skóry oraz poparzeniach.

ocet3

W kosmetyce ocet jabłkowy stosowany jest np. jako płukanki do włosów, które pomagają w likwidacji łupieżu i nadają włosom blask. Można go również używać jako tonik do twarzy oraz cery trądzikowej. W kuchni ocet jabłkowy stosuje się głównie jako składnik sosów do sałatek.

sa


Dorośli
powinni stosować 2-4 łyżeczki octu jabłkowego 2 razy dziennie wymieszanym z 2 łyżeczkami miodu i 1/2 szklanki ciepłej przegotowanej wody.
Dzieciom wystarcza 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 raz dziennie wymieszanym z 2 łyżeczkami miodu i 1/2 szklanki letniej, przegotowanej wody.

Domowy ocet jabłkowy

ocet jabłkowy 2
Składniki:

– 1 i 1/2 kg kwaśnych jabłek,
– 1 i 1/4 litra wody,
– 5 łyżeczek miodu.

Wykonanie:

Jabłka umyć i usunąć gniazda nasienne. Następnie drobno pokroić i wrzucić do dużego słoja. Wodę przegotować i ostudzić, wymieszać z miodem. Taką mieszanką zalać jabłka. Przykryć lnianą ściereczką i naokoło obwiązać tak mocno, by do środka nie dostawało się powietrze. Odstawić na 4 tygodnie w ciepłe miejsce, aż mikstura przestanie się pienić. Od czasu do czasu należy mieszać jabłka, najlepiej drewnianą łyżką. Po około 4 tygodniach przecedzić przez gazę i rozlać ocet do butelek. Przechowywać w chłodnym miejscu.

 

zobacz również:

 

  1. Aromatyzowane oliwy i octy domowej roboty
  2. Aromatyzowane octy domowej roboty
  3. Jak wybrać dobrą oliwę: czyli co wpływa na jakość oliwy?
  4. Sałatki z buraków: dużo przepisów