Domowy majonez z cytryną

14 października 2024, dodał: Małgorzata Kopeć

Szukasz prostego przepisu na pyszny, kremowy domowy majonez? Jego tajemnicza siła tkwi w domowym smaku a zrobienie wymaga małej wprawy: należy do ubitej masy jajecznej bardzo powoli dodawać oliwę lub olej aby całość się nie zważyła…

Majonez to ulubiony gęsty sos wielu gospodyń domowych i smakoszy. Powstaje z kilku składników, ale obecnie jego cena przyprawia o zawrót głowy. Jak wobec tego zrobić smaczny domowy majonez? To naprawdę nic skomplikowanego, ale przyda się dobrej jakości blender oraz wysokie naczynie. Główna zasada powstawania majonezu to robić to nieśpiesznie i precyzyjnie. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową czyli jajka, olej czy musztarda. Każdy z nas woli majonez bardziej słodki lub bardziej słony, czy też pikantny. Można też zrobić majonez smakowy np. czosnkowy czy z chrzanowy, to wszystko zależy od osobistych preferencji. W efekcie otrzymamy smaczny produkt bez dodatku konserwantów itp.

składniki na domowy majonez z cytryną:

2 lub 3 żółtka
1 szklanka oliwy lub oleju np: słonecznikowy, rzepakowy
1 łyżeczka soku z cytryny
cukier do smaku
sól
biały pieprz
musztarda stołowa 1 łyżeczka

Umyj jajka pod gorącą. Oddziel żółtka od białek. Wrzuć wszystkie składniki do wysokiego naczynia i zacznij blendowanie od samego dnia bardzo powoli nie odrywając kielicha blendera od dnia. Powstanie puszysty aksamitny majonez domowy.