URODA I ZDROWIE

Domowy ajwar paprykowy

12 października 2018, dodał: pinkmause

Ajwar to zawiesisty krem warzywny, serwowany na Bałkanach i w Turcji. Przepisów, sposobów, pomysłów na ten jedyny prawdziwy jest dokładnie tyle, ile konceptów na nasz krajowy bigos. Każda gospodyni ma własny, sprawdzony i ulubiony przez domowników patent.

Składniki:
– 6-8 szt. papryki czerwonej
– 1 szt. papryki ostrej (opcjonalnie)
– 1 nieduży czosnek
– sok z 1 cytryny (do smaku)
– 1/2 szklanki orzechów nerkowca, zmielonych na krem
– sól i pieprz (do smaku)
– ksylitol lub miód (odrobina, do zbalansowania smaku)

Przygotowanie:
Paprykę przekrój na pół, pozbaw gniazd nasiennych i ułóż skórką do góry na blasze. Piecz w temperaturzee ok. 200 st. C, do lekkiego przyciemnienia paprykowej skórki. Jednocześnie z nimi upiecz w całości główkę czosnku, a po ostygnięciu wyłuskaj ząbki. Zmiksuj warzywa z dodatkiem przypraw i kremu z nerkowców. Dopraw tak, jak Ci podpowiadają kubki smakowe.

Przepis pochodzi z książki Smakoterapia 2 autorstwa Iwony Zasuwy, autorki bloga smakoterapia.pl

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Witaminki dla chłopczyka i dziewczy…
Dzieciom daję tylko dwie witaminy, mianowicie D3 w ilości 1000 oraz Ascolip czyli...
Cera wrażliwa i naczynkowa - jakie …
Przy takiej cerze trzeba suplementować dobrej jakości witaminę C - polecam w formie liposomalnej...
darmowe dzwonki na telefon
https://dzwonkinatelefon.pl/ to serwis specjalizujący się w udostępnianiu bezpłatnych dzwonków na telefony, kompatybilnych ze wszystkimi...
Czyraki
Mam podobny problem już kilka lat, tylko zaczyna się jesień, zima zaraz mi...