Domowy ajwar paprykowy

Avatar photo
12 października 2018,
dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Ajwar to zawiesisty krem warzywny, serwowany na Bałkanach i w Turcji. Przepisów, sposobów, pomysłów na ten jedyny prawdziwy jest dokładnie tyle, ile konceptów na nasz krajowy bigos. Każda gospodyni ma własny, sprawdzony i ulubiony przez domowników patent.

Składniki:
– 6-8 szt. papryki czerwonej
– 1 szt. papryki ostrej (opcjonalnie)
– 1 nieduży czosnek
– sok z 1 cytryny (do smaku)
– 1/2 szklanki orzechów nerkowca, zmielonych na krem
– sól i pieprz (do smaku)
– ksylitol lub miód (odrobina, do zbalansowania smaku)

Przygotowanie:
Paprykę przekrój na pół, pozbaw gniazd nasiennych i ułóż skórką do góry na blasze. Piecz w temperaturzee ok. 200 st. C, do lekkiego przyciemnienia paprykowej skórki. Jednocześnie z nimi upiecz w całości główkę czosnku, a po ostygnięciu wyłuskaj ząbki. Zmiksuj warzywa z dodatkiem przypraw i kremu z nerkowców. Dopraw tak, jak Ci podpowiadają kubki smakowe.

Przepis pochodzi z książki Smakoterapia 2 autorstwa Iwony Zasuwy, autorki bloga smakoterapia.pl

 



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....