URODA I ZDROWIE

Domowy ajwar paprykowy

12 października 2018, dodał: pinkmause

Ajwar to zawiesisty krem warzywny, serwowany na Bałkanach i w Turcji. Przepisów, sposobów, pomysłów na ten jedyny prawdziwy jest dokładnie tyle, ile konceptów na nasz krajowy bigos. Każda gospodyni ma własny, sprawdzony i ulubiony przez domowników patent.

Składniki:
– 6-8 szt. papryki czerwonej
– 1 szt. papryki ostrej (opcjonalnie)
– 1 nieduży czosnek
– sok z 1 cytryny (do smaku)
– 1/2 szklanki orzechów nerkowca, zmielonych na krem
– sól i pieprz (do smaku)
– ksylitol lub miód (odrobina, do zbalansowania smaku)

Przygotowanie:
Paprykę przekrój na pół, pozbaw gniazd nasiennych i ułóż skórką do góry na blasze. Piecz w temperaturzee ok. 200 st. C, do lekkiego przyciemnienia paprykowej skórki. Jednocześnie z nimi upiecz w całości główkę czosnku, a po ostygnięciu wyłuskaj ząbki. Zmiksuj warzywa z dodatkiem przypraw i kremu z nerkowców. Dopraw tak, jak Ci podpowiadają kubki smakowe.

Przepis pochodzi z książki Smakoterapia 2 autorstwa Iwony Zasuwy, autorki bloga smakoterapia.pl

 


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Moodo.pl kupowałyście tam?
Dziękuję Wam dziewczyny za opinie. Zrobię zakupu w tym sklepie i na pewno podzielę...
Moodo.pl kupowałyście tam?
Czasem szukanie tańszej oferty nie idzie w parze z jakością ubrań... Pozornie tańsza rzecz...
Feromony a biznes
W niektórych sklepach jednak korzysta się z zapachów - niekoniecznie tylko z feromonów...
Moda na naturalne preparaty
Warto też czytać składy, bo czasem tej natury jest w produkcie baaardzo mało...