Domowy ajwar paprykowy

12 października 2018, dodał: pinkmause

Ajwar to zawiesisty krem warzywny, serwowany na Bałkanach i w Turcji. Przepisów, sposobów, pomysłów na ten jedyny prawdziwy jest dokładnie tyle, ile konceptów na nasz krajowy bigos. Każda gospodyni ma własny, sprawdzony i ulubiony przez domowników patent.

Składniki:
– 6-8 szt. papryki czerwonej
– 1 szt. papryki ostrej (opcjonalnie)
– 1 nieduży czosnek
– sok z 1 cytryny (do smaku)
– 1/2 szklanki orzechów nerkowca, zmielonych na krem
– sól i pieprz (do smaku)
– ksylitol lub miód (odrobina, do zbalansowania smaku)

Przygotowanie:
Paprykę przekrój na pół, pozbaw gniazd nasiennych i ułóż skórką do góry na blasze. Piecz w temperaturzee ok. 200 st. C, do lekkiego przyciemnienia paprykowej skórki. Jednocześnie z nimi upiecz w całości główkę czosnku, a po ostygnięciu wyłuskaj ząbki. Zmiksuj warzywa z dodatkiem przypraw i kremu z nerkowców. Dopraw tak, jak Ci podpowiadają kubki smakowe.

Przepis pochodzi z książki Smakoterapia 2 autorstwa Iwony Zasuwy, autorki bloga smakoterapia.pl

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Sklep EDorota.pl
Cena:
199 zł
Duże rozmairy - sklep EDorota.pl
Cena:
179 zł
Technologia żywej wody "Living Water Technology"
Cena:
390 zł
Wygodne i lekkie zakupy!
Cena:
349 zł
Technologia ŻYWEJ WODY
Cena:
290 zl
Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 zł
STOP

FORUM - bieżące dyskusje

Mieszkanie - kupno czy zamiana, ryn…
Mnie także zależało na tym, aby zamieszkać blisko miasta, ale wybrałam trochę inną lokalizację....
Co na migrenę?
Ja polecam tylko gardan, jedyne co mnie ratuje przy miesiączkach czy migrenach....
Probiotyki
Ja od siebie mogę polecić kropelki flostrum baby, nawet profilkatycznie. U mnie jelitówek...
Jak przeżyć za niewielkie pieniądze…
Kupować jedzenie na rynku, od lokalnych rolników:)