Domowy ajwar paprykowy | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Domowy ajwar paprykowy

12 października 2018, dodał: pinkmause
Artykuł zewnętrzny

Ajwar to zawiesisty krem warzywny, serwowany na Bałkanach i w Turcji. Przepisów, sposobów, pomysłów na ten jedyny prawdziwy jest dokładnie tyle, ile konceptów na nasz krajowy bigos. Każda gospodyni ma własny, sprawdzony i ulubiony przez domowników patent.

Składniki:
– 6-8 szt. papryki czerwonej
– 1 szt. papryki ostrej (opcjonalnie)
– 1 nieduży czosnek
– sok z 1 cytryny (do smaku)
– 1/2 szklanki orzechów nerkowca, zmielonych na krem
– sól i pieprz (do smaku)
– ksylitol lub miód (odrobina, do zbalansowania smaku)

Przygotowanie:
Paprykę przekrój na pół, pozbaw gniazd nasiennych i ułóż skórką do góry na blasze. Piecz w temperaturzee ok. 200 st. C, do lekkiego przyciemnienia paprykowej skórki. Jednocześnie z nimi upiecz w całości główkę czosnku, a po ostygnięciu wyłuskaj ząbki. Zmiksuj warzywa z dodatkiem przypraw i kremu z nerkowców. Dopraw tak, jak Ci podpowiadają kubki smakowe.

Przepis pochodzi z książki Smakoterapia 2 autorstwa Iwony Zasuwy, autorki bloga smakoterapia.pl

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jak stawiać granice innym ludziom?
Niektórzy obawiają się, że sztywne ustalenie granic pozbawia szansy na bliską relację, ale...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Czego nie mówić będąc w związku? 1. Nie masz nic do gadania. Chodzi o wszystkie zdania ograniczające...
Jedzenie, które zmniejsza ryzyko ch…
Nowe badania opublikowane w czasopiśmie "BMC Medicine" przekonują, że jedząc orzechy zamiast jajek możemy...
Podwyżka renty socjalnej
Sejm zajmuje się projektem podwyżki renty socjalnej. Świadczenie ma wzrosnąć aż trzykrotnie! Dzięki...