Domowe zapiekanki na bagietce

28 lutego 2022, dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

Zapiekanka, jako bagietka z farszem cebulowo-pieczarkowym, sprzedawana w budce na ulicy, to taki poski fast-food znany wszystkim. Nie wszyscy jednak wiedzą, że bagietki mamy dzięki towarzyszowi Gierkowi, który zachwycił się nimi podczas podróży do Belgii i Francji, i zakupił licencję na ich wypiek w Polsce. Właśnie wtedy zaczął się boom na ciepłe kanapki, po które ludzie ustawiają się w kolejkach. Sama bagietka być może trafi niedługo na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO, o co starają się francuscy piekarze. A dzisiaj same przygotujemy cudownie chrupiące, domowe zapiekanki.

Domowe zapiekanki na bagietce

Składniki:

  • dowolna bagietka,
  • 150-180 g pieczarek,
  • 50 g cebuli,
  • 3 plastry szynki (ok. 45 g),
  • 60 g sera żółtego,
  • zioła prowansalskie,
  • czarny pieprz,
  • lubczyk,
  • szczypiorek,
  • sos czosnkowy,
  • ketchup,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

Cebulkę i pieczarki drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Doprawiamy pieprzem. Szynkę kroimy na kostkę, dodajemy do cebulki i dalej podsmażamy. Gdy farsz będzie już gotowy, mieszamy go z żółtym serem startym na dużych oczkach tarki. Bagietkę rozcinamy na dwie części i każdą część na dwie połówki. Świetnie sprawdzi się wczorajsze pieczywo. Wystarczy opłukać bagietkę wodą przed rozcięciem, a z piekarnika wyciągniemy ją smaczną jak świeżo wyniesioną z piekarni. Na bagietkę nakładamy farsz i przyklepujemy łyżką, żeby pieczarki się nie rozsypywały.

Pieczemy 10 minut w piekarniku. Po wyjęciu, wedle uznania można polać ketchupem i sosem czosnkowym. Obsypujemy świeżo siekanym szczypiorkiem i lubczykiem.

Kusi Was czasem zapiekanka na mieście, czy wolicie przygotować ją w domu?

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz